Реклама / Ads
5| 9173 |28.03.2018 ПОЛИТИКА

Мартин Табаков за Фрог: Борисов привиква посланика от Русия заради Брюксел

.
Мартин Табаков
Предприетите мерки от страна на Великобритания спрямо Русия, като че ли трябваше да бъдат по-скоро символни, отколкото значителни. Например, Лондон можеше да оттегли визите на оперативно-интересни лица с руско гражданство. Или да „замрази“ активите на руското правителство в Обединеното Кралство (текущото британско законодателство е достатъчно и го позволява).
 

Това коментира пред Фрог нюз политологът Мартин Табаков по повод разразилия се скандал с бившия руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.  

 

Да постави въпроса за участието на руската федерация в платежната система SWIFT. Вместо това – освен изгонените 23-ма руски дипломати – кралското семейство и членовете на британското правителство няма да посетят Световното първенство по футбол в Русия. Т.е. Териза Мей каза „хоп“, но не скочи на Владимир Путин. Наистина ли очакваме, че на този фон, България, която има видимо по-скромен ресурс, ще направи нещо рисково по този казус? Бих искал да кажа, че би било политически смело, но по-скоро като че ли ще е политически глупаво.

 

Въпреки това, свикването на българския посланик от Москва за консултации е закономерен акт. Чрез него премиерът Борисов иска да удовлетвори Брюксел, без да рискува отношенията с Москва. 

 

Табаков коментира и срещата на Борисов и Ердоган във Варна:Получи се като среща с тъщата – ангажимент без ентусиазъм, в който важното не е да постигнете разбирателство, а да не се изпокарате. Възпитанието взема връх пред честността, а споделеният интерес изисква това, което мислите, да не го казвате на глас.

 

Самият Ердоган имаше нужда от подобна среща. Тъй като Турция е разположена между християнския и ислямския свят – това са съответно и двата основни вектора, в които се реализира външната й политика.  Но виждаме, че в сунитския й вектор Анкара среща редица затруднения: Египет, с подкрепата на Русия, и Саудитска Арабия, с подкрепата на САЩ, сглобяват една все по-очевидна анти-турска коалиция в Близкия изток. На този фон, Турция остава само с подкрепата на Катар и Азербайджан (може да прибавим условно и Судан). Следователно ислямското направление на турската външна политика е силно усложнено, да не кажем компрометирано.

 

На този фон, Анкара не може да си позволява по-нататъшно влошаване на отношенията си с другия си вектор на външно-политическа активност – християнския свят, в лицето на Европа и ЕС (особено на фона на сложните отношения между САЩ и Турция). Това би означавало Турция да се сблъсква с недоверие и антагонизъм и от двете си страни, а няма държава, която да си позволи подобен лукс. Особено пък Анкара, която е разположена между този цивилизационен разлом".

 

На въпрос как трябва да се тълкува поканата на Ердоган: „Елате, заедно да работим в Сирия, Ирак, Палестина, Ерусалим, Йемен и Афганистан", политологът отговори: „Всяка една от тези държави е референция за конкретна политика. Много от тях обаче може да обобщим под формата на борба с тероризма, покана за което отправи турският президент на форума в България. Но всъщност дори и в нещо основно и споделено като борбата с тероризма са налични немалко различия между ЕС и Турция. Брюксел не приема обезателната дефиниция на тероризма, която Анкара предлага. Последната слага знак на равенство между ДАЕШ, гюленистите, различни кюрдски формирования и просто политическите опоненти на турския президент в страната. Но ЕС не може да приеме, че джихадистът от ДАЕШ и политическия опонент от кюрдската Демократична партия на народите (например) са едно и също нещо”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8437 |26.03.2018 Само във Фрог: Заради измрелите коне БАБХ ще променя законите за отглеждането им . 5| 10266 |26.03.2018 Само във Фрог: Схемата на Борисов срещу корупцията в КАТ рухна . 11| 23875 |21.03.2018 Николай Цонев за Фрог: Министър Горанов трябва да бъде отстранен заради тези 16 млрд. . 13| 9900 |07.03.2018 Костадинов пред Фрог: Правителството на Борисов е вредно и продажно, поискахме оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads