Реклама / Ads
52| 15592 |12.08.2014 ПОЛИТИКА

Пеевски вече е и главен прокурор

.
"Новият" главен прокурор...
Авторството на това заглавие не е мое, а на известен юрист. Каза го по повод съобщението на прокуратурата за повдигнатото обвинение срещу мажоритарния собственик на Корпоративна търовска банка Цветан Василев. И не защото е приятел или по някакъв начин зависим от Василев, а защото "са потъпкани правото и закона" във въпросното обвинение.
 
И други юристи се солидаризираха с мнението, че няма как Сотир Цацаров, с неговия интелект и познания по право да пусне подобен текст в публичната центрофуга. Това може да стори Делян Пеевски, например, който е твърде зает с бизнес и други доходоносни неща, за да усъвършенства непрекъснато познанията си по материята. А се сещат всички за него, защото тъкмо той от доста време е подозиран в топли връзки и дори контрол върху прокуратурата, следствието, МВР и ДАНС. Забележете: за година и нещо преуспелият Пеевски е бил част от съдебната власт (служител в столичното следствие), законодателната (народното събрание) и правоохранителната (председател на ДАНС). Феноменът, който е без аналог в световната практика и историята на куриозите, е част и от четвъртата власт - медиите, - които уж бе продал, но се оказа, че са си негови.

И не Цветан Василев, а всички ние попаднахме в лапите на явлението "Пеевски", което по ефективност може да се сравнява единствено с вируса Ебола.

Но да се върнем към структурата, известна все още като прокуратура. На 12 август, вторник, тя обяви, че още на 28 юли е повдигнала "задочно обвинениe за длъжностно присвояване в особено големи размери" срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Веднага след това за него била издадена европейската заповед за арест, пуснат е за издирване чрез Шенгенската информационна система, както и чрез системата на Интерпол.

Киноманите и хората с услужливо въображение веднага могат да си представят кадри от "Наследството на Борн" или "Интернешънъл", в който Клайв Оуен бе комисар от Интерпол и преследваше лоши банкери. В нашия случай вероятно австрийски алпийски стрелци ще плъзнат по чукарите да издирват укрилия се нейде из Алпите Василев... Само че знаете ли, това е сериозната част от сюжета: "Пеевски шета в държавното обвинение".

Несериозната е... самото обвинение. Василев бил извършил "длъжностно присвояване в особено големи размери". Става дума за "онези" 206 млн, които играят ролята на дъвка, която БНБ и прокуратурата си подават от уста на уста вече два месеца.

Нормалните юристи веднага реагираха, че Василев не може да извърши приписваното му престъпление. По една много проста причина - председател е на Надзорния съвет на КТБ. Това означава, че в характеристиката на длъжността не фигурират функциите "управление" и "изпълнение". Те се упражняват  от Изпълнителния съвет и Управителния съвет.

Затова има огромно съмнение, че това обвинение, в този вид, не е минало през редакцията на Цацаров. Щото ако е минало...

Надзорният съвет проверява, извършва надзор, но не указва и не разпорежда. Това бъдещите юристи сигурно го научават още по време на първия купон послучай приема им в университета. Освен Пеевски да е отсъствал. Май и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е бил другаде. Въобще ако Цацаров е чел "Педагогическа поема" на Макаренко, подчинените му ги очакват голееееееми изненади. Освен ако те не командват парада обаче, защото се носят и такива слухове.

Прокуратурата или поне тази част от нея, която има общо с повдигнатото срещу Василев обвинение, би трябвало да е проверила също, дали посоченото престъпление съответства на изброените в списъка на Рамковото решение деяния относно издаване на европейски заповеди за задържане. А дано, ама надали...

Освен това, когато се дава лице за издирване, страната, която го прави, трябва да гарантира справедлив процес. Такава гаранция в случая не е налице. Най-малкото защото адвокатите на Василев обжалват решението на българската прокуратура, да не разследва сигнала за готвено покушение срещу него, организирано от Делян Пеевски. Заплахата, както се казва, още е в сила.

На всичкото отгоре, адвокатите на Василев са обжалвали обвинението срещу Василев от 28 юли още на 29 юли, но и до ден днешен няма становище от прокуратурата или съда по него. Което ни отличава значително от белите държави и ни родее с онези, на юг от Сахара.

Ще кажете, какво съм седнал да защитавам някакъв си банкер, който сигурно е и милионер. Има известна логика в такъв въпрос, но ще ви кажа друго: щом спрямо Василев, който има отбор от адвокати и влиятелни приятели се постъпва като с "враг на народа" по времето на Сталин и като с евреин по времето на Холокост, какво остава за средния гражданин? Представяте ли си?! 

А прокуратурата, скъпи мои съотечественици, е народният защитник според Конституцията. Тя трябва да брани закона и да обвинява тези, които го нарушават. Да защитава интересите на обществото. Всичко това тя прави, но само за един от нас - преуспелият на 33 Пеевски. А на опашката сме още 6 987 690 (според последните данни на ЦРУ от юли 2014 г.) - кога ще ни дойде редът и нас да обаче?

 

И още нещо: в прокуратурата не остана ли поне грам достойнство? А професионализъм? А срам?

Утре пак ли някой ще се извинява като за "убийците" на Пеевски?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 8350 |08.08.2014 Миков отсвири Гуцанов, Янков и Костадинов; Дъбов - вечен . 21| 13859 |08.08.2014 Приятелски вестници на Пеевски пред фалит . 30| 6357 |25.07.2014 Президентът поиска повече права за служебния кабинет . 20| 6522 |24.07.2014 Пламен Орешарски: Още е рано да кажа кой предложи Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads