Реклама / Ads
0| 3871 |04.06.2021 СВЯТ

Администрацията на Байдън вдигна мерника на корупцията

.
Източник: Twitter
Президентът Джо Байдън представи широкомащабна идея в глобалния дебат този четвъртък, когато декларира, че борбата с корупцията лежи в „сърцевината на американските национални интереси за безопасност“ и е „изключително важно за запазване на нашата демокрация“. Той мобилизира всяка една агенция на американското правителство за тази битка срещу клептократите – включително ЦРУ, Националната агенция за безопасност, държавния резерв и военните, предаде The Washington Post.
 

Това е предупреждение към руския президент Владимир Путин и дузината други клептодиктатори: „Това сте Вие! Американското разузнаване току-що получи задачата да разследва как и къде  криете парите си“ – подчерта Байдън.

 

Ако намерението на Байдън е сериозно – все пак има едно голямо „ако“ – това може да очертае значителен завой в американската външна политика.Тъжната истина е, че основната парична единица на  корумпираните олигарси из целия свят е доларът. Адвокати - продукти на американската образователна система - създават свои компании за прикритие; банкери - продукти на американската образователна система - им помагат да прикрият паричните си потоци. Американската външна политика често толерира или даже окуражава тези действия. Това е един кръстоносен поход , който трябва да започне у дома.

 

Меморандум, издаден от Белия дом в четвъртък признава, че САЩ помагат в тази невидима мрежа за прикритие . В него се казва: „Анонимни компании за прикритие, непрозрачни финансови системи и доставчици на професионални услуги правят възможно движението и спирането на пари, както в САЩ, така и в други основани по закон демокрации.“

 

Американските усилия с борба с международната корупция не са нови. По времето на Клинтън работна група за финансови действия имаше за цел да наименува и изобличи перачите на пари. Администрацията на Обама се опита да подсили Foreign Corrupt Practices Act от 1997 година, който на теория забранява на американските компании да дават подкупи. Но световните престъпници се оказват по-изобретателни от американските закони.

 

В изявление на външното министерство през януари 2018 година, Байдън твърди, че Путин използва като оръжие като информацията, киберпространството и корупцията. Съветникът Съливан в публикация на The Post ot 2019 година ясно заяви: „САЩ са се превърнали в една от световни водещи дестинации за укриване и узаконяване на откраднатото богатство“ и че „чуждестранната корупция е заплаха за нашата демокрация, сигурност и ценности“.

 

Обявената в четвъртък инициатива би трябвало да разтревожи някои банкери и адвокати като места като Женева, Каймановите острови и да, Ню Йорк. Тя предлага  по-добри разузнавателни методи, нови инструменти за изобличаване на компаниите за прикритие, нови наказания за тези нарушения.

 

Антикорупционният план на Байдън изглежда, че си е наточил зъбите. Единствено се надяваме да открие какво да захапе.

 

Превод от The Washington Post: Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3380 |03.06.2021 Кралица Елизабет II приема Байдън и жена му на 13 юни . 3| 3368 |27.05.2021 Байдън даде 3 месеца на разузнаването да му каже от къде идва COVID-19 . 2| 3636 |17.05.2021 Ердоган към Байдън: Пишете историята с окървавени ръце . 1| 3396 |29.04.2021 100 дни управление на Байдън. САЩ мисли за отмяна на санкциите срещу Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads