Реклама / Ads
1| 8508 |14.07.2010 СВЯТ

Франция чества падането на Бастилията

.
На 14 юли - Денят на превземането на Бастилията през 1789 година, Франция празнува своя национален празник.
 

От 31 януари 1879 г. това паметно събитие се смята за симвoл на раждането на Френската Република.

Въпреки че има и французи, които считат превземането на Бастилията за началото на национална трагедия, повлякла след себе си екзекуцията на законния Крал Людвик ХVI, гражданската война, якобинската диктатура, празникът и до днес се отбелязва в цяла Франция. Той е съпътстван от различни културни и светски прояви - балове, концерти, заря, президентски речи и военни манифестации..

Бастилията (от френски ез. - крепост, затвор) е затвор-крепост, която се е издигала върху настоящия площад "Бастилията" (Place de la Bastille) в Париж (Франция).

Тя е символ на началото на Френската революция. Била е превзета по време на народното въстание на 14 юли 1789 г., след това е разрушена от дърводелци от предградието Сент Антони на Париж. Построена през 70-те години на 14-ти век като част от план за защита на Париж, крепостта е била превърната в политически затвор.

Това е бил един от най-удобните затвори за аристократите, на които кралят се е гневял. Той е изпращал досадниците там чрез кралско писмо за заточване без съд.

Бастилията е била напълно разрушена на 14 юли 1790 година. Камъните от стените й са използвани за постrояването на сгради и мостове в околността. Все още могат да се видят останки от нея, изложени на спирката на метрото на площад Бастилията в Париж.

Значението на завземането на Бастлията е било силно преувеличавано от романтичните историци като Жюл Мишеле, който е искал да превърне това събитие в символ на създаването на френската република.

Всъщност, според текстове от това време (писма на един участник в събитията), превземането на сградата е станало почти без сблъсъци.

Най-много 1 000 човека, представляващи група бунтовници, са нахлули в сградата, за да търсят оръжия. Те са били защитавани от една шепа хора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5317 |27.04.2010 Екстрадираха Нориега във Франция . 1| 4862 |01.04.2010 Франция подгони емигрантите . 0| 4919 |23.02.2010 Авиостачка парализира и Франция . 5| 6970 |27.01.2010 Франция сваля фереджетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads