Реклама / Ads
0| 9043 |05.09.2008 __

Първото грозде вече е във "Винпром Пещера"

.
Днес бе даден старт на приемането на новата гроздова реколта във „Винпром Пещера”. Там посрещнаха първия камион с първокласно грозде, от което се прави любимата на милиони българи „Пещерска” ракия.
 

 

dsc00416.jpg Суровината се транспортира от цяла България, като голяма част от нея идва чак от Бургаския регион, където, благодарение на специфичните климатични особености, гроздето зрее най-рано. Сред сортовете, които подлежат на най-ранно бране са Мускат, Червен мискет, Памид и Ркацители. Колоната на прииждащите с грозде камиони удиви присъстващите, които с усмивка отбелязаха, че ден преди празника на Съединението тук, във „Винпром Пещера” се „съединяват” труда и усилията на хора от всички краища на страната.

dsc00511.jpg Лично Изпълнителният директор на компанията Иван Папазов освети първото грозде с бутилка шампанско и пожелания за берекет и успешна кампания. На последвалото тържество събралите се гости имаха възможността да се насладят не само на продукцията на винпрома, но и на специално приготвената и украсена за случая пита.

От „Винпром Пещера” споделиха, че този сезон очакват отново да съберат най-много гроздов материал от цялата страна – преценките са за над цели 50 хиляди тона, което за пореден път утвърждава компанията като най-големия изкупвач на родния пазар. Тазгодишната реколта от собствените насаждения на фирмата е почти двойно повече от миналогодишната и я превъзхожда по качествени показатели. Изненадата на сезона е внедряването на няколко нови сорта грозде в производството. Сред тях са двата немски сорта Дорнфелдер и Регент, създадени през втората половина на 20 в. И двата сорта са устойчиви към болести по лозята и виреят изключително добре при нашите климатични условия. Количеството на суровината, което ще се добие от тях, е много добро постижение за първа реколта и съответства на оптималното съотношение за качествено плододаване. Frognews.bgdsc00447.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3980 |21.08.2008 Шефката на Слънчев бряг празнува рожден ден днес . 0| 7384 |19.08.2008 Галена премери най- напращялата хубавица в лятна България . 0| 7096 |18.07.2008 Владимир Арабаджиев с амбиции да стигне до края – Формула 1! . 0| 16672 |14.07.2008 Галена мери обиколките на дини в Созопол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads