Реклама / Ads
0| 7443 |21.11.2008 __

Винпром Пещера с нови производствени мощности

.
Най-големият алкохолен производител у нас внедри уникална за България технология в новия си завод в Пещера. Той отговаря изцяло на световните стандарти за производство на алкохолни питиета.
 

„Винпром Пещера” АД откри с пищно празненство новия си завод в гр. Пещера днес. На събитието присъстваха лично кмета на града Стелиян Варсанов и Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, както и представители на местния бизнес, приятели и контрагенти на фирмата, официални лица от градската и областната управа. Лично Изпълнителният директор на компанията Иван Папазов приветства гостите с добре дошли и откри новия завод с пожелание за много бъдещи успехи на фирмата и всички нейни служители и приятели.

Новият завод на водещата компания е изграден по всички нормативни български и европейски изисквания и отговаря изцяло на световните стандарти за производство на алкохолни питиета. Снабден е с нови бутилиращи линии, специално внесени от Италия. „Винпром Пещера” е първата фирма в страната, която внедрява в своята работа изцяло автоматизирана линия. Уникалната технология осигурява обслужване на продукцията и контрол на работата от входа до изхода на готовия продукт. Работните условия в новите сгради са съобразени с всички европейски норми за организация на производството, хигиена и екологична защита. Въвеждането в експлоатация на новите мощности отразява и концептуалната промяна на някои технологични и технически решения.

Откриването на новите производствени мощности е продиктувано от нарастващия интерес на потребителите към продуктите на компанията и повишеното им търсене. „За да отговорим на изискванията на своите клиенти ние продължаваме да инвестираме и реинвестираме печалбите на компанията както в собствени лозови масиви, така и в най-нови технологии”, споделиха от фирмата. Според „Винпром Пещера” това е най-сигурният начин да се контролира производствения процес и да се предлагат само качествени напитки на родния пазар. Именно поради тази причина алкохолният гигант обръща специално внимание на лозовите си насаждения, които към момента заемат площ от около 15 хил. дка. Не само обемът, но и самото разположение на насажденията са изключително важни при оценяване характеристиките на събираната суровина – терените, върху които са разположени лозовите масиви на компанията са предварително проучени и подбрани така, че да отговарят на всички предпоставки за отглеждане на много добро и качествено грозде. Именно такава бе и първата реколта от новите сортове на компанията, част от които непознати досега в България. Сред тях са Дорнфелдер, Регент, Вионие, Мускат бианко, Просеко. Климатичните и почвени условия в България (конкретно и за микрорайоните, в които са засадени) за тези сортове са изключително благоприятни за получаването на продукти с високи технологични качества.

pic_2.jpgС интерес може да се отбележи фактът, че докато други компании усилено намаляват своите бюджети в очакване на последствията от настъпилата световна финансова и икономическа криза, „Винпром Пещера” е сред малкото, които не само че не съкращават проектите си, но и продължават да влагат усилия и средства за просперитета на областта, в която развиват дейността си. С влизането в експлоатация на новия завод се очаква и откриването на множество нови работни места. Това е и още един от приоритетите на „Винпром Пещера”, която е многократно отличавана за своя принос като социално отговорна компания. Сред призовете й, отразяващи социалната й ангажираност, се нареждат национални признания като наградата „Златна роза” и отличието „Данъкоплатец на годината” за 2000 и 2002 г. През 2008 г. пък лично министърът на културата Стефан Данаилов връчи на фирмата в лицето на Изпълнителния й директор г-н Папазов специална грамота за най-сериозен дарител на културата за решението й да подкрепи българската кино индустрия и участието на страната ни на Световния кино фестивал в Кан.

Предприятието и продуктите

Основан през 1939 г., „Винпром Пещера” днес е сред водещите производители на вина и високоалкохолни напитки на българския пазар, чийто асортимент възлиза на 20 патентовани търговски марки. Сред тях са лидерите „Пещерска гроздова” ракия, водка „Флирт”, мастика „Пещера”, уиски „Блек Рам” и други. Предприятието първо в бранша провежда  модерна пазарна политика, изцяло базирана на новостите в съвременния маркетинг. „Винпром Пещера” АД е един от големите рекламодатели в България и работи с едни от най-сериозните рекламни агенции, представители на международни вериги.

pic_3.jpgОтличията и медалите, спечелени от продуктите на фирмата, са повече от показателни за постоянния контрол и безкомпромисното качество на питиетата. Така например „Пещерска гроздова” е наградена 5 пъти със Златен медал от Международно изложение ВИНАРИЯ, водка „Аляска” е носител на Златен медал и отличие „Clear spirit of the year” 2006 от едно от най-престижните международни състезания за вина и спиртни напитки MUNDUSvini в Германия, откъдето и мастика „Пещера” е наградена със Сребърен медал. Емблематичната водка „Флирт” също е удостоена със Сребърен медал от този конкурс през 2006 г., а сред нейните най-нови отличия фигурира и Сребърен медал от изключително конкурентното състезание International Wine & Spirit Competition 2008, което се провежда в гр. Лондон. Това са само малка част от наградите на винпрома, чиято продукция е покорила експерти и отвъд океана.

Инвестиционната политика

Инвестиционната политика на компанията се гради на принципа печалбите да се реинвестират в бизнеса. През последните години са изпълнени проекти за над 76 млн. лв. Направени са редица инвестиции в производствени мощности, разширяване на съдовия капацитет, закупуване на нови модерни бутилиращи линии, изграждане на една от най-модерните лаборатории в България за контрол върху качеството. Основният приоритет на компанията е развитието на собствени лозови масиви, чиято обща площ към момента е около 15 хил. декара.

През 2003 г. в гр. Съединение Винпром Пещера отвори модерна винарска изба. Благодарение на предприетото разширение и модернизация, днес избата е с двойно по-голям капацитет, като дневно в базата се обработват повече от 500 тона грозде. Изцяло е модернизиран целият процес – от постъпването на гроздето до съхранението на крайния продукт, ферментацията е изцяло автоматизирана и позволява лесно обслужване.

В края на 2005 г. е открит нов завод в гр. Пещера. Новият завод е построен съгласно всички европейски стандарти за организация на производството и екологична защита. В него работят нови италиански бутилиращи линии  и модерен цех за блендиране, изграден по изискванията на системата HACCP и в съответствие с правилата за извеждане на добрите производствени практики.

През ноември 2006 „Винпром Пещера” АД направи поредното разширение на производствения си капацитет с откриването на нов завод за ароматни алкохолни напитки. В него се произвеждат мастика „Пещера”, мента „Пещера”, джин „Sixth Sense”, бял и червен ром „Captain Fred”. Инвестицията за проекта е поредната стъпка в посока иновация, която компания прави, за да покрие високите стандарти на ЕС. В новия завод за ароматни алкохолни напитки функционират модерни италиански бутилиращи машини. Заводът  е построен съгласно всички европейски норми за организация на производството, хигиена и екологична защита.

През месец ноември 2008 година бяха открити нови производствени мощности в гр. Пещера. Новият завод отговаря изцяло на всички съвременни стандарти и е оборудван с нови бутилиращи линии от водещи италиански компании. Една от тези линии е напълно автоматизирана – от входа до изхода на продукцията. Въвеждането в експлоатация на новите мощности отразява и концептуалната промяна на някои технологични и технически решения.

pic_4.jpg„Винпром Пещера” АД е най-големият изкупвач на грозде в страната повече от 5 години, което гарантира постоянното високо качество на продуктите на фирмата. Наред със своето собствено производство, което тази година е почти двойно повече от предходната, компанията изкупува грозде от над 100 000 дка. лозя и работи с над 200 контрагента, партньорството с които включва авансово финансиране на всички обработки по лозята, обучение, консултации и договаряне на защитни цени при изкупуване на гроздето. Освен с тях, фирмата работи и с над още 900 други фирми-доставчици на суровини и материали.

Основен партньор на фирмата вече няколко години е един от най-големите производители на лозов посадъчен материал в света – Mercier, Франция, който консултира компанията през целия период на засаждане и отглеждане на лозовите насаждения. Благодарение на Mercier в момента Винпром Пещера  разполага с  най-богатата селекция от сeртифициран качествен материал, който е устойчив на болестите по лозите и дава първокласно грозде. Консултантите от Франция са единствената частна пепинерия, която разполага със собствена лаборатория и екип от специалисти за контрол на продукцията.

Нови сортове

През 2008 г. „Винпром Пещера” събира и първата си реколта от нови сортове, част от които непознати досега в страната. Сред тях са Дорнфелдер, Регент, Вионие, Мускат бианко, Просеко. Първите два сорта са създадени през втората половина на 20 в., като тяхното предназначение било да внесат в немските вина повече цвят, аромат и балансираност на танините. Днес те са едни от най-популярните насаждения в родната си страна, а също така и в Англия – добре известна с любовта си към доброто вино. Дорнфелдер и Регент имат наситен цвят, дъх на добре узрели плодове и добавят към всяко вино плътност и неповторим аромат. Подходящи са също така за създаването на висококачествени напитки с потенциал за отлежаване в дъбови бъчви. И двата сорта са устойчиви към болести по лозята и виреят изключително добре при нашите климатични условия.

Вионие и Мускат бианко са бели винени сортове грозде с чудесни аромати, подходящи както за производството на качествени бели вина, така и за високоалкохолни напитки. Климатичните и почвени условия в България (конкретно и за микрорайоните, в които са засадени) за тези сортове са изключително благоприятни за получаването на продукти с високи технологични качества.

Човешките ресурси и социалната политика

С развитието си „Винпром Пещера” АД откри много нови работни места и стана един от големите работодатели в гр. Пещера и в страната. Във фирмата са разкрити над 1000 работни места. Консултанти на завода са едни от най-добрите експерти  в областта на винопроизводството и високоалкохолните напитки.

„Винпром Пещера” АД е най-големият данъкоплатец в алкохолния сектор в страната. Предприятието внася почти половината от акцизните постъпления на алкохолния бранш в България. Общата стойност на таксите, платени от фирмата под формата на акцизи, ДДС и данък печалба е над 220 млн. лв. Този факт се отразява от отличията на фирмата в тази област:

- През 2004 г. получава сертификат за второ място в категория “Голям данъкоплатец в национален мащаб”

- За 2003 г. фирмата е номинирана за сектор „Големи данъкоплатци” София; получава приз от ГДД Пловдив за данъкоплатец за региона

- За 2002 г. печели приз „Златна роза” и е избрана за данъкоплатец на годината в Пловдивски регион

- За 2000 г. печели приз „Златна роза” и е избрана за данъкоплатец на годината в Пловдивски регион

- За 1999 г. фирмата е сред 10-те номинирани предприятия, внесли най-голям размер данъци в Пловдивски регион, удостоен с почетен сертификат

Общественият ангажимент на компанията в различни сфери на здравеопазването, културата, образованието, спорта и др. е повече от известен. За последните няколко години „Винпром Пещера” е дарила над 360 хил. лв. по различни проекти – за социално слаби лица и хора в неравностойно положение, детски ясли, училища, висши заведения и академии, домове за сираци и възрастни хора и т.н. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3953 |13.11.2008 Българската PR агенция Active Group стана член на CommWorld . 0| 13074 |29.09.2008 Гореща фотосесия даде старт на новата кампания на водка ФЛИРТ . 0| 5328 |28.09.2008 Разкриването на мистерията около синьото хапче . 0| 9038 |05.09.2008 Първото грозде вече е във "Винпром Пещера"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads