Реклама / Ads
0| 3864 |16.03.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Божиите очи" в пещера "Проходна", през които гледаме край Карлуково

.
Очите на Бога е уникален за страната и впечатляващ по мащаб скален мост на почти 70 милиона години. Пещера „Проходна” е сред най-популярните геоложки феномени у нас и заслужено се е превърнала в емблема на Карлуковския район. Съвсем близо до село Карлуково, буквално на метри встрани от пътя са "Божиите очи" - най-дългият пещерен тунел у нас.
 

Хилядолетия наред слънцето, вятърът и водата са рисували този изумителен пейзаж от двете страните на река Искър, разказва Николай Василковски в NOVA телевизия.





Пещерният тунел е дълъг 265 и висок 56 метра. Пътеката по дъното е камениста, но равна и не изисква специално оборудване. Точно в средата отгоре зеят два огромни отвора, които дават името на пещерата. Божият поглед е ползван в български и чужди кинопродукции. Дава основание на хипотезите, че в древността „Проходна” е била окултно място.

 

На около 10 минути от „Проходна” се намира „Свирчовица” - пропастна пещера, умело прикрита в зеления безкрай на равнината. Входът е широк, но за да стигнем до него, слизаме по дървени стълби. Дългата 232 метра пещера е на три нива. Панорамна тераса разкрива почти всичко, което човек може да види, без специализирано оборудване.

 

Местните разказват, че преди много години от пещерата излизало голямо бъзово дърво, от което овчарите правели свирки. С тях огласяли цялата околия. Така пещерата станала известна като „Свирчовица”.

 

Освен неземна природна красота, причудливите скали от двете страни на реката са запечатали паметни моменти от историята. По западния бряг на Искър е разположена една християнска светиня - скалният манастир "Свети Никола". Съвсем близо до смятания за лековит извор, тръгва добре поддържана и укрепена с парапет пътека към подножието на скалите. Изкачите ли 150-те стъпала се озовавате пред входа на светата обител, възникнала още през 13 век.

 

Древно предание разказва за монах-отшеник, отдал тук живота си на постоянна молитва. Заради добрината му хората почели неговата памет с храм. След падането на България под турско робство скалните манастири в района на Карлуково продължават да съществуват. Превръщат се в духовни средища, пазещи християнската вяра в онези смутни времена.





В този живописен природен шедьовър погледът ни привлича една колосална каменна структура. Великан сред великаните, продупчената скала е висока около 70 метра. Известна е като "Провъртеника" и се счита за древна обсерватория заради специфичния път на светлината, когато слънцето проблесне през отвора по време на двете годишни равноденствия.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3632 |15.03.2024 Защо в Куала Лумпур се страхуват от цифрата 4? . 2| 3006 |14.03.2024 Над 13 милиона лева трябва да плати на държавата "Лукойл" . 0| 2892 |15.03.2024 Детският хирург д-р Мурат Чакар в София за безплатни консултации на 22.03.24 г. . 0| 6108 |14.03.2024 Клиентите на Електрохолд вече могат да плащат сметките си за електроенергия в сайта на компанията без регистрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads