Реклама / Ads
8| 7179 |05.12.2023 ГЛАСЪТ

Българското доброволчество: Смели сърца, дъно, кючек и шербетени репортажи

.
Доброволец е някой, който по свое желание и безвъзмездно се заема с добродетелна дейност и работа, участва в дейности, с цел допринасяне за добруването и подобряването живота на хората. Доброволчеството е съпричастност към страданията и проблемите на другите и вътрешен порив да се помага на ближния.
 

Много красиви думи се изричат всеки път, колчем стане въпрос за доброволчество. Напоителни репортажи до шербетено предозиране съпътстват новините за български доброволци. А всъщност това е работа, която не търси показност и публично признание. Именно затова е толкова ценена.

 

Вие съществувате благодарение на това, което получавате. А живееш, като даваш.“ Мисълта е на Уинстън Чърчил и както други негови мисли – абсолютно вярна.






Медиите в България от сутринта говорят с патетика за доброволчеството у нас.

 

Не, не сме за пример. На дъното сме доброволчество в света, не само в Европа. В една компания сме със страни като Йемен, Косово и Армения. Това е повод за национален срам, но истината е, че не се срамуваме. Да, има ги примерите за доброволчески проблясъци след адските наводнения в Богдан, Каравелово и Слатина, но те само доказват правилото. Да не говорим за големите съмнения за присвоени пори от помощите, дърва и строителни материали. Не обичаме да говорим за лошите страни.

 

България е на дъното на индекса на Charity Aid Foundation (CAF). По критерия помощ, оказана на чужденци, сме на 124-то място с 34%, по даряване на пари – на 107-мо място със 17%.

 

По доброволчество сме на предпоследно място в света – 138-мо с 5% оценка. Срам!

 

По-нисък резултат по критерия доброволчество е отчетен само в Армения – 4%. Латвия е наравно с нас.

 

По данни на "Евробарометър" едва 12% от българите участват в доброволчески дейности. Това нарежда България на предпоследно място в ЕС, при средно за съюза - 24%.






На последно място е Йемен с резултат от 13%, но там се води гражданска война от години. В последната десетка са още Китай, Литва, Мароко, Грузия, Камбоджа, Мадагаскар, Сърбия, Латвия и Мавритания.

 

Доброволчеството е най-развито в Канада, САЩ, Австралия, Нидерландия, Ирландия, Украйна, Индонезия, Великобритания, Франция, Израел, Германия, Италия и др.

 

Кратка анкета в Студентски град в столицата показва следните резултати:

От 22 запитани млади хора, нито един не знаеше че днес е Международен ден на доброволчеството.

Трима от тях заявиха, че са участвали в доброволно почистване от боклуци по инициатива на една телевизия.

 

Всичките 22 попитани в изпровизираната анкета бодро обясниха, че се готвят за Студентския празник на 8 декември - задавали се страхотни купони.

 

Ами да, купоните са органична част от студентството, а българсите по интензивност и енергия със сигурност са водещи в света. Участието, разбира се, е доброволно, което по някакъв начин може да се приеме като помощ за ресторантьорския и хотелиерския поминък...

 

Може да е безмислено, но все пак ще предложим следващия текст:

 

Ако сте на възраст между 18 и 35 години и желаете да дадете своя принос в доброволческа дейност, разгледайти портала на Европейския корпус за солидарност, където можете да се регистрирате и да изразите интерес. Всеки може да кандидатства, така че вашият произход и евентуалните трудности или специални нужди, които може да имате, няма да бъдат пречка за участие.


Ако бъдеш избран(а), ще можеш да участваш в проекти, които може да продължат между 2 и 12 месеца (ако отиваш самостоятелно) или между 2 седмици и 2 месеца (ако отиваш като член на екип от най-малко 5 души). 





Европейската комисия ще гарантира, че избраните организации, които изпращат и приемат млади доброволци от ЕС, спазват редица условия, включително:

се придържат към принципите на хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост, както и към принципа за ненанасяне на вреда; 
разполагат с надеждни процедури, които да гарантират по всяко време сигурността и безопасността на доброволците, включително планове за евакуация в извънредни ситуации; разполагат с подходящи ресурси, за да гарантират, че доброволците могат да се възползват от учебен опит чрез подходящо наставничество.

 

Помислете върху това колко важна може да е твоята помощ. Пиенето, чалгата и секса покрой студентския празник няма да ви избяга, но бъдете малко и с хора с гражданска позиция. Трудно е, но е много благородно и полезно. Наистина.

 

Много българи го правят за украински бежанци от войната. Планинските спасители и техните колеги, които се спускат в пещерите спасяват човешки животи. Те са невероятен пример. Както и хората, които помагат при гасенето на пожари, наводнения, снежни бури. Но в България са малко. Много малко. Самите те се нуждаят от доброволно събрани средства за техника и оборудване. Така е по света, но все още не е така у нас.

 

Холивудски звезди от години участват в доброволчески акции, самите те организират стотици доброволци по всички точки на света, където хората са в беда.

 

Шон Пен и Лейла Джордж, Джеймс Камерън, Джони Деп, Мат Деймън, Даниел Радклиф, Том Ханкс, Стив Бушеми, Киану Рийвс и др. Говорим за доброволческа дейност не само за благотворителност.

 

Силен пример в това отношение е и Новак Джокович, който може да бъде видян там, където хората в Сърбия с в беда. Дори когато някой политик все пак реши да се появи в тази роля, става дума преди всичко за ПР.

 

Да сте чули някоя от нашите т.нар. „звезди“ да е хванала лопатата да изрива снега от затрупан път към село без ток и вода?

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 15008 |03.12.2023 Смразяващи факти ядосаха дори кравите: От нашето виме пачки правите, но ревете за бай Тошо! Мирише на шантаж . 27| 12966 |01.12.2023 Путин към руския народ: Задавайте въпроси, задавайте, нищо че боли, вашу мать . 29| 10519 |30.11.2023 Петдневната война в България: Нация без цел и посока по-добре да вдига бялото знаме . 39| 11000 |27.11.2023 Новини в стил „Сталински ампир“: Къде се изгуби Радевото хладнокръвие? Герои, светци и подлеци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads