Реклама / Ads
9| 10563 |04.03.2024 ГЛАСЪТ

Вопли за справедливост: Вярващите в разследването на Еврото, Трактора и Нотариуса, да отидат на лекар

.
"В съдебната система има достатъчно реален, нравствен и професионален ресурс, за да може да се очисти, ако я пощадим от политическа намеса. Не цялата съдебна система е това, което се показва в последните месеци и години. В съдебната система има все още почтени и подготвени хора и на тях трябва да се даде кураж, че обществото разчита на тях. Това коментира пред bTV проф. Атанас Семов, член на Конституционния съд.
 

Истински Колумб! Да се чуди човек, как българите досега не са се сетили…

 

Дали обаче нещата не са доста по-различни? Щом в магистратурата има достойни хора, нека дадат с действията си кураж и вяра на обществото, че може да има най-сетне справедливост в тази пуста държава.

 

Хиляди българи излизаха на протести срещу избора на бившия главен прокурор Иван Гешев, както и срещу негови действия. Има и сега протести срещу неадекватно поведение на прокурори и съдии, както и срещу служители на МВР. Липсват обаче резултати, а постоянното натякване, че не всички са маскари вече досажда.

 

Който е избрал да брани закона и обществото не трябва ли да притежава нужните качества, без да чака специална подкрепа? 

 

Самото забъркване на магистрати и служители на реда в корупционни скандали и връзки с мафиотизирани мрежи не е ли достатъчен мотив за свестните да скочат срещу това?

 

Обществото им осигурява заплати и условия за работа. Те от своя страна трябва да осигурят върховенство на правото. Народът своето е свършил, но магистратите?

 

„Не цялото прaвосъдие е замесено в мрежи от влияния”, коментира по Нова телевизия Лада Паунова, заместникът на председател на ВКС, която ще гледа делата срещу обвинител номер едно.

Добре, че не е цялото, но достатъчен брой, за да говорим за мафиотизиране на политици, магистрати, ченгета, медии и пр.

 

Г-жа Паунова каза още, че Парламентарната комисия не може да замести Прокуратурата, но нейното разследване може да освети фактите и да ги поднесе на обществото.

Права е. Но има медии и журналисти, както и смели граждани и жертви на рекет и шантаж, които от години посочват факти и имена, но това не е довело до нищо. Което пък дава спокойствие на мръсните мрежи да си вършат спокойно мръсната работа.

 

Ако искате да се борите с корупцията, се нуждаете от независими лица, без връзки или намеса от политиците. Това е мнението на европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс.

 

Преди време италианският прокурор Никола Гратери заяви по време на посещение в България: „Ако искате, ще дойда да направя съдебна реформа и у вас. Не искам пари, дайте ми само няколко месеца“. Защо не му ги даваме? Ще ни залеят с аргументи, че няма такава възможност, че той е външен човек, че тук има достойни магистрати и пр. Истината обаче е, че върхушката у нас не иска промени и реформи. Не й трябва Гратери!

 

Сотир Цацаров, тогава главен прокурор и Иван Гешев, по онова време шеф на Спецпрокуратурата се усмихваха снизходително, когато репортери се опитваха да изтръгнат от тях някакъв коментар.  

Гратиери се изправя многократно в съда срещу 350 мафиоти, обвинени в убийства, пране на пари, корупция, измами, рекет и пр. Между тях бившият премиер Берлускони, министри, магистрати, депутати, полицейски служители и членове на Ндрангета.

 

В София г-н Гратери подчерта още: „Не е страшно, ако положиш усилия, но не успееш да събереш достатъчно доказателства за някой мафиот, страшно е, когато магистрати възпрепятстват разследване срещу корумпирани политици и мафиоти. Това демотивира обществото, отблъсква хората от институциите“. Сега вече е съвсем ясно, че скоро у нас такъв няма да се появи.

 

Би трябвало всяка сутрин, когато тръгва на работа, магистратът да е наясно, че отива на война. Той участва във война, която се води със средствата на закона. За такова нещо хората с тоги трябва да притежават храброст, дързост и воля. Трябва също да са концентрирани върху целите на обществото. Това обаче е рядкост. Показват го резултатите: нито един важен политик, премиер, министър, прокурор, съдия или депутат с влияние не е осъден досега. И те се чувстват недосегаеми. Гражданите съответно се възприемат като жертва, дивеч. Ако прослойката на недосегаемите реши, всеки може да бъде отстрелян.

 

Докъде ще доведе това? До повече ковчези, поскъпване на парцелите в частните гробищни паркове, ръст на такса „спокойствие“ и още по-голяма наглост у върхушката.

 

Който вярва, че комисиите за скандалите около Пепи Еврото, Алексей Петров-Трактора, Мартин Нотариуса и други подобни на тях, ще решат нещо в полза на хората и държавата, е човек, нуждаещ се от специализирана медицинска помощ.

 

Тук висши магистрати и политици целуват ръка на руския генерален прокурор, Путин и Митрофанова, но говорят за Фалконе, борба с корупцията и евростандарти.

 

Огнян Борисов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 12438 |02.03.2024 Манол Глишев: Трети март 2024: очакваният триумф на наглостта . 21| 11935 |02.03.2024 За Ивайла Бакалова, Фалконе и мишките политици, ченгета и магистрати. Какво готви съдбата на прокурори? . 6| 9657 |01.03.2024 Манол Глишев: Приднестровието поиска помощ от Русия срещу Молдова . 20| 14415 |29.02.2024 Когато министър Калин заяви, че няма данни Сарафов да е замесен с Нотариуса, трябва да му се каже: Лъжеш!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads