Реклама / Ads
9| 9301 |29.03.2024 ИНТЕРВЮ

Мартин Димитров за ФрогНюз: Негативите за България от “Турски поток” са всъщност 5 млрд. лева. Поели ли сме пред Русия допълнителни ангажименти?

.
Мартин Димитров Източник: БГНЕС
“ПП-ДБ твърдим, че с “Турски поток” са нарушени българските интереси, защото България плаща 3 млрд. лева за интересите на Москва да заобиколи Украйна. Нещо повече - цената, която България плаща, не е 3 млрд. лева, общият негативен ефект е около 5 млрд. В парламентарната анкетната комисия за “Турски поток” искаме да разберем дали има допълнителни ангажименти, които са поети от името на България и които могат да костват много в бъдеще”.
 

Това каза пред ФрогНюз народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Мартин Димитров. Днес парламентарната група на ПП-ДБ внесе предложение да бъде създадена анкетна комисия за “Турски поток”


Предложението на ПП-ДБ идва, след като кибергрупите InformNapalm и Bg Elves публикуваха кадри на документ, за който се казва, че е пътната карта за развитие на газопреносната мрежа, подписан между България и “Газпром” през 2017 година. 







Самият документ изчезна след последното редовно правителство на ГЕРБ. Хакерите посочват, че са го открили в хакната поща на Евгений Зобнин - съветник на Александър Бабаков, който е депутат от руската "Дума". През 2017 година под документа подписа си от българска страна сложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, днес заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

 

След промените в Конституцията, Народното събрание ще продължи да работи, докато новите народни представители, избрани на предсрочните избори, положат клетва. Тоест - време за работа на подобна комисия поне на практика има.


Ето и цялото интервю:

Г-н Димитров, какво ще прави анкетната комисия за “Турски поток”, която предлагате - какви факти и обстоятелства около изнесените документи, т.е. пътната карта с "Газпром", Ви притесняват?

 

ГЕРБ са като ветропоказател - в единия ден те обслужват интересите на Москва и с 3 млрд. лева средства от бюджета реализират “Турски поток”, в следващия момент започват да помагат на Украйна, която е нападната. Натам, накъдето духа вятърът, натам се обръщат и те.


ПП-ДБ твърдим, че с “Турски поток” са нарушени българските интереси, защото България плаща 3 млрд. лева за интересите на Москва да заобиколи Украйна. Нещо повече - цената, която България плаща, не е 3 млрд. лева. Трябва да прибавим онзи 1 млрд. долара неустойки, от който България се отказва по предишния договор за доставки на газ по т. нар. Трансбалкански газопровод. Това значи, че общият негативен ефект е около 5 млрд. лева за България. 


По тези причини въпросът е страшно важен. Затова трябва да има парламентарна анкетна комисия, която ще има следните цели - първо, да изясни кой участвал в изготвянето на тази пътна карта с “Газпром”, кой е подписал, защо е липсваща. Второ, какви ангажименти са поемани чрез нея. Може да има бъдещи ангажименти, за които никой не знае. 







Другото много интересно е, че по мое настояване енергийната комисия преди година и половина поиска тази пътна карта и от руснаците. Те също не я намериха. Тоест - едновременно не я намират българските власти и хората, които са я подписали в България, но не ни я пращат и руснаците. Явно и едната, и другата страна крият нещо. Какво крият - този въпрос става много подозрителен. 


Искаме да проверим информацията, която изтече в медиите - доколко е вярна, автентична изтеклата пътна карта и има ли и други документи. Възможно е да има много по-голяма картина, която да е скрита.

Преди вече над две години - в края на декември 2021 година, и Министерството на енергетиката поиска копие от пътната карта от “Газпром”, и тогава не я получихме. Това беше преди началото на руската инвазия в Украйна. Доста дълъг период от време този документ официално не се намира. Споменахте допълнителните ангажименти - какво допълнително би могла да е приела нашата държава? Ако трябва да мислим в тази посока, с какво хипотетично може да сме се обвързали?

 

Няма смисъл да гадаем, но понеже става въпрос за енергетика - в енергетиката всичко е с милиони и милиарди. Трябва да знаем какви ангажименти е поемала България.

 

Когато енергийната комисия прие моето предложение и поискахме пътната карта от руснаците, тя беше поискана посредством “Булгартрансгаз”. Така и не се е появи. Руснаците, които съм сигурен, че няма как да нямат свое копие, не предоставят тази информация. За да не я предоставят и двете страни, трябва да има много важна причина.


Това означава, че трябва да проверим дали няма някакви допълнителни ангажименти, които е поемала България, за които не знаем. 







Другото важно нещо е, че преди седмици поисках от Министъра на енергетиката, първо, да потърси отново пътната карта, и второ, да провери автентичността на материалите, които бяха публикувани в интернет пространството. Беше ми отговорено, че не могат да намерят пътната карта, но са възложили на своя инспекторат да започне проверка по случая. Ще следим и това развитие.

Въпросът около “Турски поток” за мен е двустранен. От една страна, чисто икономически - един скъп проект, който не внася газ към нас, в същото време транзитните такси сякаш са на незадоволително равнище. От другата страна е моралният казус - с този газопровод Русия заобикаля Украйна, виждаме какво се случва в Украйна от две години насам. Преди да питам за Украйна, как стои икономическият въпрос - какви са перспективите изобщо за изплащане на този поток през транзитните такси? 

 

Още, когато възникна идеята за проекта, от “Демократична България” имахме позиция. Тогава една от формулировките, които използвах аз е, че има опасност този проект да се превърне в генератор на загуби. До момента транзитните такси са такива, че не е ясно кога ще покрият разходите.


Имах въпрос какви са приходите за първите две години какви на “Турски поток” - те бяха наполовина на това, което твърдяха хора от ГЕРБ, даже по-малко от половината. Преди дни пък внесох въпрос какви са приходите за 2023 година. Приходите са такива, че не е ясно дали въобще и кога ще се изплати този проект.

От другата страна е моралната гледна точка. И без да знаем официално дали пътната карта е автентична, е видимо, че с “Турски поток” Русия заобикаля Украйна. Не много дълго след пускането на самия газопровод, Русия нападна Украйна. Може ли да говорим за много силен морален елемент при този проект?

 

Да, има много силен морален елемент, защото това е интерес на Русия. Интерес на Русия е да може да заобикаля Украйна в газовите доставки към Европа. Тук не виждам интереса на България. Тоест, тогава правителството, водено от ГЕРБ, с 3 млрд. лева от българския бюджет е помогнало на руския интерес. От морална гледна точка, това е много-много укоримо и много-много неправилно - с пари на българските данъкоплатци да решаваш проблеми на Русия.





Ако трябва да обобщим, какво целите да постигнете с тази анкетна комисия и мислите ли, че тя ще бъде създадена - изисква се приемане в пленарна зала?

 

Това е много хубав тест към този Парламент, към много хора, които претендират как били демократи, търсели истината. Да видим как ще гласуват.


Второ, ние няма да се откажем. Единствените, които имаха категорична позиция против “Турски поток” още на ниво идея, бяхме “Демократична България”. Единодушно тогава Парламентът гласува реализацията на тоя проект. Единодушно - никой не каза “недейте така, стига с тези интереси на Москва, мислете за България”. Тогава в Парламента бяха ГЕРБ, БСП, ДПС, разни хора, които се наричаха “патриоти”, но не са се сетили за интереса на България.


Целта е да разкрием колкото може повече информация и да видим дали няма нови източници на информация, които да помогнат да разкрием цялата картина. Най-важният въпрос е да разберем дали има допълнителни ангажименти, за които не знаем. Ангажименти, които са поети от името на България и които могат да костват много в бъдеще.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7966 |28.03.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: Отново някой ни дърпа към сивата зона на Балканите. Думите на Вучич не трябва да бъдат подценявани . 16| 7166 |27.03.2024 Емил Соколов за ФрогНюз: При реденето на служебния кабинет ще видим втората голяма братска прегръдка между Борисов и Радев . 8| 5675 |25.03.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Русия подготвя руското общество за мобилизация. Опасно е, ако Тръмп стане президент на САЩ . 17| 6908 |22.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: НАТО не е само отбрана и армия, НАТО е защита на достойнството на свободните хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads