Реклама / Ads
41| 21646 |07.03.2024 НОВИНИ

Ето я изчезналата пътна карта между България и "Газпром"

.
Точно в 09:00 часа тази сутрин хакерксата група "Bg Elves", която казва за себе си, че се занимава с българска контрапропаганда, публикува документ, за който твърди, че е изчезналата пътна карта за развитие на газопреносната мрежа, която България подписа с "Газпром" през 2017 година. Групата организира масово посрещане на документа, който бе подписан от последното управление на ГЕРБ, но изчезна след слизането му от власт. На база пътната карта бе построен "Турски поток".
 

През 2017 година тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова от едната страна на масата, а до нея - шефът на “Газпром” Алексей Милер, подписаха въпросната пътна карта. Последва строежът на газопровода “Турски поток”, чиято стойност беше над 2,5 милиарда лева без ДДС.

 

Когато третият редовен кабинет на Бойко Борисов слезе от власт, се оказа, че пътната карта я няма. Изчезнала е.

След като преди дни "Bg Elves" обяви картата за продан срещу 30 млн. лева, които да дари на украинската армия, поради липса на купувач хакерите публикуваха документа за обществено ползване. Също така, групата призова да направим и дарения към Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна. Как можем да направим това - вижте тук.

 

Самата група пък се сдобива с картата, след като до тях достигна масив от информация, съдържаща имейл кореспонденцията на Евгений Зобнин - съветник на Александър Бабаков, който е депутат от руската "Дума".

 

"Пътната Карта е изпратена по обяд (московско време) на 29 май 2017. Това е обичайна практика (десетки, ако не и стотици подобни препращания) на Зобнин, тъй като работи с няколко имейла и устройства - предполагаемо компютър в офиса, личен смартфон и служебен смартфон. Обичайна е и практиката да препраща получени документи към прес-службата на Бабаков (с имейл pr401@mail.ru, също изтекъл преди месеци в пространството)", пишат "Bg Elves".

 

Документът е важен, тъй като след неговото подписване България построи за изцяло наша сметка "Турски поток", който правителството на Борисов наричаше "Балкански", а на практика си е чисто "Руски". Въпросната тръба позволи на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна енергийно, а след това да я нападне пълномащабно.

 

България е вложила в изграждането на "Балкански поток" 2 540 661 575,67 лева без ДДС. Изтеглили сме заем на обща стойност 535 500 000 евро от общо 10 банки. Очакваните приходи за 2021 година са в размер на 215 085 лева, а за 2022 година - 382 282 лева. Най-оптимистичният сценарий за възвращаемост на инвестицията е от над 15 години. Това бяха официалните данни в отговор на служебния министър на енергетиката Андрей Живков към 28 юли 2021 година след депутатски въпрос от Мартин Димитров в 46-ото Народно събрание.

А иначе по "Турски поток" не тече и една молекула газ към България. Като полза имаме единствено транзитни такси, според експертите - скромни по размер. Дори и да не бяха спорни обаче, остава моралният въпрос - помогна ли България на Путин да заобиколи Украйна, а след това да я нападне зверски. Само преди дни в Одеса руски въздушен удар уби 12 души. Сред тях бяха съпругата и бебето на украински българин. Украинските българи са една от най-големите малцинствени групи в Украйна. Дори и да не бяха - естествено е да знаеш кой е агресорът в тази война. И е естествено да помагаш на Украйна по всеки възможен начин.

 

Хиляди са жертвите на Путин и Русия в Украйна от началото на пълномащабната война досега. Фактът, че правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ помогна на Путин, като построи в рекордно кратки срокове "Турски поток", стои със страшна сила. Документите как се случи това, все още не са публични, остават тайна.

 

През 2022 година обаче ФрогНюз хвърли светлина по тях. Договорът за Балкански поток, с който управлението на Борисов подписа присъдата на милиони украинци – вижте тук. А как Руски поток на Борисов и Путин ни зароби - четете тук.

 

Извън икономическата призма, моралният казус тук е много по-тежък. Путин заобиколи Украйна, минавайки през България. И то през тръба, която ние му построихме и платихме. Въпросната тръба стана факт след подписването на пътната карта, която "Bg Elves" посочват, че изглежда по следния начин:


.

.

.

.

Любопитен е начинът, по който хакерите публикуваха документа, за който казват, че е оригинал на пътната карта - като се отбелязаха от Централния софийски затвор: вероятно пожелание към подписалите докуемнта.

Междувременно гражданско сдружение "БОЕЦ" сигнализира ДАНС по случая. "След началото на войната срещу Украйна БОЕЦ твърдим и че "Турски поток" е бил част от плана на Путин за започването на тази война, като със своите действия Борисов, Радев, Малинов, Петкова и останалите отговорни за реализацията на "Турски поток" се явяват негови съучастници", се казва в сигнала.

 

Тепърва предстои анализ на документите в конкретика, следете ФрогНюз за информация. Дотогава публикуваме още документи, за които "Bg Elves" посочват, че се отнасят до строежа на "Турски поток":

 


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2327 |07.03.2024 Орлин Колев: Формата и начинът на провеждане на консултациите зависят от президента . 2| 3038 |07.03.2024 Заради Нотариуса: Забраняват промяна на ЕГН-то след навършване на пълнолетие . 1| 3148 |07.03.2024 The Financial Times: Шпионите на Путин в Европа са по-активни, отколкото през Студената война . 1| 2912 |07.03.2024 Киселова: Президентът ще даде време за преговори, за да не се окаже виновен за нови избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads