Реклама / Ads
19| 4737 |04.10.2024 НОВИНИ

Батальон за бързо антиватник реагиране или как Червените пирати борят руската пропаганда в социалните мрежи? /видео/

.
Кои са Червените пирати и с какво се занимава Батальонът за бързо антиватник реагиране? Това обясни киберекспертът и общественик Петко Петков в пряко включване от Киев в предаването “Денят с Веселин Дремджиев”. 
 

Червените пирати са кибергрупа, подразделение на BG Elves - Българските елфи. По-рано през годината Елфите публикуваха копие на документ, за който посочиха, че е изчезналата Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа. Въпросната пътна карта е между България и “Газпром”, след подписването ѝ бе построена тръбата на Путин “Турски поток”. Документът нагледно показа колко неизгоден е бил този газопровод за България и как това се е знаело още тогава. Страната ни плати 3 млрд. лева за “Турски поток”.

 

Петко Петков обясни нагледно какво правят Червените пирати - обходжат онлайн пространството и дават информация за различни профили. Така например, по думите му, Кристиян Шкварек има фалшив профил, през който разпространява съдържание под името Антон Банов. Информацията е извлечена с изкуствен интелект и езикови модели.


.


Червените пирати се наричат още Батальон за бързо антиватник реагиране.

 

“Ативатник означава противодействаме на ватниците - руските тролове в интернет”, обясни Петков. Групата е отворена за всеки, който желае да стане доброволец. 

 

Червените пирати споделят информацията, която събират, обхождайки социалните мрежи. Най-лесно данните им за разпространителите на руска пропаганда могат да бъдат достъпени през Dicord канала им - https://discord.com/invite/72gcvShPWZ. А ТУК можете да влезете и в Telegram групата им.


.


“След като Червените пирати обходят определено количество информация в социалните мрежи, тази информация отива в друга система - тази на BG Elves. Картата на BG Elves показва връзката между отделни елементи - Telegram групи, YouTube канали, Facebook групи, уебсайтове. Виждат се връзките между отделните елементи - колкото повече едни хора споделят дадени елементи, те започват да се приближават едни към други, формират клъстери. Тези клъстери ни дават възможност да видим данни, които не се виждат с просто око - например кой стои зад определена Facebook страница”, обясни Петков и допълни:


“Така можем да изолираме определени пропагандни кампании, когато определени сайтове започват да вкарват определен вид съдържание през Facebook групи например. Бързо можем да идентифицираме кои са източниците на това съдържание”.


Информацията се препредава между Червените пирати и Българските елфи, като целта е да се свалят канали и профили в социалните мрежи, които разпространяват руска пропаганда. По думите на Петко Петков това се случва с много малък ресурс и с голяма ефикасност. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2152 |04.10.2024 Колко от работните места могат да бъдат поети от изкуствения интелект . 0| 2173 |04.10.2024 Фалшива страница на Софийската зоологическа градина се разпространява във Фейсбук . 2| 2173 |04.10.2024 Володимир Зеленски: Успешното ПВО на Израел, може да пази и небето на Украйна . 5| 2178 |04.10.2024 Във Владикавказ уволниха учителка, дошла в клас с дрехи в цветовете на украинското знаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads