Реклама / Ads
2| 51638 |12.09.2022 ГЛАСЪТ

Руски поток на Борисов и Путин ни зароби. Предателският Договор, с който това стана – тук. Част II

.
Източник: Худ. Тони Ганчев
Нови преговори с „Газпром“ са лозунгът, под който марширува служебното правителство на Гълъб Донев. Става дума за марионетен кабинет, който е подчинен на чужда воля и цели. Но опитите на Донев и компания да рапортуват на Кремъл за връщане на страната ни в обятията на „Газпром“ изглеждат като детска песничка за дядя Вова, в сравнение с това, което сътвори Бойко Борисов като министър-председател чрез т.нар. Балкански поток.
 

През 2021 г., след полагането на тръбите на Турски поток по силата на Договора за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ – четете ТУК,

 

Борисов самодоволно обяви, че вече сме 100% енергийно независими. "Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа - постигахме пълна диверсификация на газовите доставки". Тотална лъжа.

Днес се убеждаваме, че неговата продажна политика спрямо Кремъл ни е направила още по-зависими от Русия – на 90%, а неговата гордост Балкански поток всъщност е руски газопровод и не носи нито ползи, нито сигурност за България.

 

Дори, когато "Газпром" спря доставките на газ към България, Борисов продължи да бълва измислици, че неговото управление било осигурило 100% диверсификация. За да е нагъл докрай, обвини за своите действия и престъпления, правителството на Кирил Петков, които не били довършили навреме газовата връзка с Гърция. Разбирате ли за какво лицемерие и фалш става дума: да обвинява други, когато под руски натиск той 12 години отлагаше завършването на гръцката връзка.

 

Но и това не е всичко. Голям проблем за България се оказа също и това, че Борисовия поток е един транзитен газопровод, който няма нито едно разклонение - от Странджа, където трасето влиза у нас, до сръбската граница, където излиза. Нито едно!

 

 Експертите вече открито заявяват, че това не е просто недоглеждане, глупост или грешка – това е умишлено лишаване на страната от възможност за доставки на газ до райони и населени места по трасето. Саботаж е това. Национално предателство е.

Останахме на газовата карта на Европа с 3 млрд. лв. дефицит в "Балкантрансгаз". 3 милиарда народна пара и без нито едно отклонение, едно кранче…

 

Вярно е, че предварително са ни платени транзитните такси от руснаците до юни 2023 г., но това е много смешна сума в сравнение с налятите български 3 милиарда. В същото време заради условието на руснаците сме се отказали от Трансбалкански поток, от който до 2029 г. сме щели да получим над 1 млрд. долара от такси.

 

Борисов и шайката му остро нападаха предишното управление, че много бавно пълнело запасите в газохранилището в Чирен. Ами при положение че няма нито едно отклонение от Балкански поток на територията на България, това просто няма как да стане и могат да го твърдят само хора, които или нямат понятие за какво става дума или просто са едни лъжци.

 

Схема на трасето на Турски/Балкански поток, на която се вижда, че няма нито едно отклонение за райони и градове в България.

 

Руското условие е било да няма вземане-даване по трасето и Борисов го е спазил като верен слуга. Затова прословутата пътна карта изчезна по мистериозен начин и никой не може да намери. Единствената възможност да се убедим в загърбването на националните интереси за сметка на руските е Договорът за изграждането на Балкански поток.

 

Следващата крачка трябва да е мащабно разследване на всички обстоятелства около подписването на този Договор с Москва. Кое е наложило България да вложи близо 3 милиарда в проект, чието продължение на територията на Сърбия е заплатено от… „Газпром“. ДАНС, ГДБОП, Министерство на финансите, парламентарна комисия и каквите още контролни органи има в държавата, трябва да бъдат впрегнати в това важно разследване.

 

Трябва да бъдат разследвани хора като Десислава Атанасова от ГЕРБ, която не спира да твърди публично, че интерконекторът с Гърция "беше изграден на 99% по време на управлението на ГЕРБ". Това е лъжа. Както е лъжа твърдението на друга активистка на ГЕРБ и министър на енергетиката в управлението на Борисов Теменужка Петкова, че от Балкански поток България има само ползи.

 

Двете неведнъж твърдяха, че през 2022 г. е платен капацитет за транзитни такси за 800 млн. лв. по т.нар. Турски/Балкански поток и че след две години тръбата ще бъде напълно изплатена. Пак лъжа. България е наляла в проекта почти 3 млрд. лв. на данъкоплатците, взети като заем от "Газпром", и ще се връщат до 2030 г., с лихви. Транзитните такси са около 350 млн. лв. на година, но има и 130 млн. лв. оперативни разходи за поддръжка и експлоатация на газопровода. През 2021 г. "Булгартрансгаз" е получила авансово от "Газпром" таксите за две години (2022 и 2023) - общо с отстъпките около 420 млн. лв. Или по 210 млн. на година. Това е 4 пъти по-малко от твърденията на двете бойкови „остриета“.

 

Тези двете и техният гуру Борисов така и не отговарят, защо, например, тръбата на любимия им поток, която минава край Видин, няма отклонение за града? Защо няма отклонение за нито един град в Северозападна България? Налети са 3 млрд. За руския интерес и аргумент за започване на войната срещу Украйна, но не е направено нито едно отклонение към нито един български град. Нито един.

 

Сериозни съмнения има и по отношение на изплатените суми за компенсации на собственици на терени, които са откупени за да мине през тях газопровода. Запознати смятат, че определени фирми предварително са изкупили част от тези земи на едни цени, а после са ги продали за газопровода на двойно и тройно по-скъпи. Затова е толкова нужно разследване на всички обстоятелства, за да се отхвърлят слуховете или ако са извършени нарушения и престъпления, виновните да отговарят пред закона.

 

Всичко това сочи към задкулисни интереси в международен мащаб. Москва от години се е готвила за войната срещу Украйна. Затова направи всичко възможно, за да спре газоподаването през украинска територия. Киев бе заобиколен от Турски поток и Северен поток – 2. Когато това се случи, Путин издаде заповед руските войски да навлязат на територията на суверена Украйна. Борисов услужливо му даде един от важните козове.

 

Но не е само това. Вече на всички е ясно, че Путин използва рекета с газа като оръжие за масово поразяване. В неговите планове България заема важно стратегическо място. Първият сигнал за това бе спирането на газа на нашата страна и Полша през април. Целта е България да изпадне в трудна ситуация, да се предизвика политическа криза и гражданско недоволство и кабинетът „Петков“, който тръгна към реална диверсификация, да бъде свален. Така и стана. ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ дадоха всичко от себе си руската повеля да бъде изпълнена.

 

Тогава започна реализацията на следващата точка от плана: българското общество да бъде разделено по отношение на цивилизационния избор, направен от българите преди 15 години – членството ни в ЕС, а преди това в НАТО. И понеже само пропагандата и хибридната война чрез медии и агенти за влияние не е достатъчна,

Москва ще опита и диверсионни похвати. Нейните служби са добре обучени в това отношение. И за тях това е „защита на националните интереси“ – достатъчен аргумент да приложат всички средства в постигането на целта. А тя е хаос не само у нас, но и на Балканите. В Западна Европа това е много по-трудно, но тук… тук вече са го правили неведнъж.

 

Как ще бъде използвана България? Например чрез спиране на газоподаването през Турски/Балкански поток, което веднага ще настрои Сърбия, Македония и Унгария срещу София. За „спирането“ Москва ще обвини нас и ще измисли всякакви „факти“. Нейните служби и технии агенти в България ще подемат руските опорки. Така ще се окажем в „окото“ на международна буря.

 

Има още. Не е тайна, че има напрежение около и вътре в АЕЦ „Козлодуй“. Старото ръководство, което се свързваше – с доста аргументи – с руските интереси, бе отстранено. На негово място са назначени хора, които се радват на подкрепата и уважението на експертите. Именно срещу новото ръководство вече се води война от руското лоби у нас. Наистина война. Защото задачата е старите да бъдат върнати.

 

Тогава АЕЦ „Козлодуй“ ще остане зависима изцяло от Русия към резервни части, гориво и пр. Опитите на сегашното ръководство да се намерят алтернативи на тази зависимост ще бъдат пресечени. След това е лесно: спират резервните части и компоненти и един от реакторите, Пети например, спира. Може и да се справим някак, но изнасяме ток за съседни страни, което ще предизвика криза у тях, а оттам и напрежение срещу България.

 

Всичко това е наследство от Борисов и управлението му.

Час по-скоро трябва да започне разследване на Турски/Балкански поток. Службите и прокуртурата да докажат, че защитават българките интереси. Ако ги защитават…

 

Екип на Фрог нюз

 

За първи път: Договорът за Балкански поток тук. С него Борисов подписал присъдата на милиони украинци – I част

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 102542 |09.09.2022 За първи път: Договорът за Балкански поток тук. С него Борисов подписал присъдата на милиони украинци – I част . 0| 17511 |26.08.2022 Недоразумението в енергетиката да си ходи веднага. Руският газ не е хапче за препили . 0| 88287 |26.08.2022 Борисов се отказва от изборите. Денят Х - в края на септември . 0| 15922 |25.08.2022 Министри на Борисов използваха мъртвите полицаи за политическа пропаганда. А медиите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads