Реклама / Ads
0| 17501 |26.08.2022 ГЛАСЪТ

Недоразумението в енергетиката да си ходи веднага. Руският газ не е хапче за препили

.
Росен Христов Източник: БГНЕС
Министърът на енергетиката трябва да освободи поста веднага! Той е неадекватен и застрашава интересите на България, явно запленен от интересите на Кремъл и „Газпром“. През последните дни той не спря да повтаря, че ще плащаме милиард на Русия, защото сме отказали газа през април. Не разбра или трябва да ни внуши вина за това, че руската страна е тази, която спря кранчето към България.
 

Москва се оправдава с форсмажорни обстоятелства – два указа на президента Путин. Но и ние сме във форсмажорна ситуация поради санкциите на ЕС спрямо Русия. Росен Христов заема пораженческа позиция по отношение на евентуалния арбитраж с Русия, която вкарва страната ни в капан. Пак ли ще сме със събути гащи пред Русия?

 

Не един, двама или трима експерти публично развенчаха твърденията на Христов от последните седмици за цената на руския газ, за доставките от САЩ, за газовите „посредници“, невъзможността за доставки през гръцки терминал и пр. Невероятно е колко неадекватно звучат опорките му пред фактите.

 

Христов бе представен при структурирането на служебния кабинет като човек, натрупал опит в чужди компании, част от тях американски. Но някак незабелязан остана периодът, в който той е продавал хапчета за изтрезняване и освежаване на дъха след юнашки запои, измислени в лабораториите на КГБ. Подвизавал се известно време и в Русия. В какви среди е плувал там, с какви хора си е имал работа, чии интереси е обслужвал – не е ясно. Но е очевидно, че позицията на Путин и „Газпром“ му е доста близка.

 

Къде останаха обаче българските интереси? Те чия грижа са, ако не е тайна - прощавайте за нетактичния въпрос.

 

Буди съмнения и номинацията му за енергиен министър. Личен избор на президента Радев ли е бил „подаден“ от други кръгове? Това все ще се разкрие един ден. Но нямаме време да чаакме. Христов трябва да си тръгне веднага.

 

Радев, Христов и още няколко министри упорито ни внушават, че именно те са прави за всяко взето от тях решение, включително за руския газ. Твърдят също, че правят това за България и българите. Наистина ли? Все повече хора смятат, че истински загрижените за съдбините на тази многострадална страна са техните опоненти: експерти, политици, юристи и медии.

 

И още едно нахално питане: Ако Росен Христов е толкова голям бизнесмен, за какъвто се представя, защо е напуснал световните върхове за да бъде министър само два месеца? Два месеца! Това някакъв експеримент ли е или е в платен годишен отпуск? Много въпросителни и много съмнения.

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 24113 |08.04.2022 Ще платя пътуване на депутата Симов до Буча или Мариупол, да се разходи между трупове и развалини . 40| 24261 |31.05.2021 Питал ли е Гешев Борисов: Шефе, какво да правим с разкритията в енергетиката и милиардите за руснаците? . 22| 22552 |30.05.2017 Цачева да си ходи за гаврата с жертвите на „Наглите”! . 19| 12464 |24.01.2016 Тайна мисия на ГРУ: Путин натиснал Асад да си ходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads