Реклама / Ads
1| 102782 |09.09.2022 ГЛАСЪТ

За първи път: Договорът за Балкански поток тук. С него Борисов подписал присъдата на милиони украинци – I част

.
Над 140 000 са жертвите досега на войната, която Русия води срещу Украйна. Стотици села и десетки градове са в руини. Руски войници мародерстват, избиват мирни жители, крадат, насилват. Украинците се сражават за всяка педя земя, а Путин заплашва света с ядрена катастрофа.
 

Как се случи така, че 77 години след края на Втората световна война, Европа се оказа въвлечена в толкова мащабен военен конфликт, непредизвикан по никакъв начин от украинците?

 

За намеренията на Кремъл да провокира Украйна и да търси реализация на своите имперски амбиции на територията на независима държава, се говори отдавна. Но малцина допускаха до самия 24 февруари, когато руската армия вероломно нахлу на украинска земя, че Путин ще предприеме толкова мащабна агресия.

За решението му да заповяда интервенцията има няколко причини, но една от най-важните е строителството на газопроводите Турски поток и Северен поток-2. Те осигуриха на Русия нови маршрути на газа към Стария континент, като заместиха преносната мрежа през Украйна за Европа. Това развърза ръцете на господаря на Кремъл.

 

Правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ даде всичко от себе си, за да помогнат на Путин, като построиха в рекордно кратки срокове газопровода Турски поток, наричан от Борисов Балкански, през българска територия. Наляха в него близо 3 милиарда народна пара и така Путин получи „аргумент“ за войната.

 

Днес Фрог нюз за първи път дава възможност на българите да се запознаят с него.

 

***

16.05.2020 г. Бойко Борисов: "Имате рядък шанс да ви управлявам аз.

Това казва тогавашният премиер по време на инспекция на строителството на газовия интерконектор България-Гърция при селата Орлово и Мандра. И допълва самодоволно: „Колко хубаво строим два газопровода - Балкански поток и интерконектора. То си е социалистическо съревнование, направо! И Русия, и Турция, и САЩ - всички са доволни. Това се дължи само на нас!".

Прав е, на него се дължи строителството на Турски поток през България и забавеното с години строителство на интерконекторната връзка с Гърция. Говори се упорито, че това забавяне не е случайно и е под натиска на Русия с цел България да не се откъсне от зависимостта от руски газ.

Именно Турски поток е едно от условията, за да започне Владимир Путин жестоката война срещу Украйна. Борисов веднъж подари на господаря на Кремъл куче, но втория път се отчете със стратегически подарък за 3 милиарда лева.  

Борисов винаги се е хвалел, че този газопровод е голям успех за България и от полза за всички българи. Нагла лъжа.

 

Затова интересът към Договора, който подписва управлението на Борисове огромен и оправдан. Досега той бе някаква дълбока тайна, крита от българското общество.

 

Решенията за този строеж в България се взимат по доста мистериозен начин. Например, договорът с изпълнителя е подписан преди да има решение на съда по обжалване на процедурата. А през цялото време на строежа Борисов инспектира с джипката и по въздух райони на строежа, хвалейки се, че се работи денонощно. Дори заяви веднъж: “Ще му покажа аз на Путин как се строи”. Така Сталин навремето е строил Беломорканал: по 3 километра на ден, после по 5 километра – върхови трудови рекорди…


.
Братска прегръдката хора с една цел...

 

***

Игор Волобуев, който до края на март 2022 г. е бил вицепрезидент на Газпромбанк, а преди това дълги години е оглавявал пресслужбата на Газпром е на съвсем друго мнение. Газпромбанк е ключовата банка в Русия и особено ценна за Путин. Именно чрез нея Европа плаща за руския газ, което освен всичко друго я спасява от сериозни санкции. Над 15 години Волобуев е в ръководството на „Газпром“ и нейната банка, през която минават стотици милиарди.

 

Ето какво казва той: "Украйна бе дискредитирана като надежден доставчик в очите на европейските потребители. Това даде възможност на „Газпром“ да заяви пред Европа, че е необходимо да се изградят обходни маршрути: Турски поток и Северен поток-2. Така Украйна бе лишена от статут на транзитна държава. Резултатът бе, че обемът на транзита на руски газ намаля значително. Миналата година обемът на транзита беше само 41 милиарда кубически метра. През 2011 г. обемът на транзита през Украйна беше 104 милиарда. Транзитът е достигал 140 милиарда кубически метра и повече. Няма икономическа логика. Чиста политика! В края на краищата беше възможно да се изпомпват всички тези обеми през GTS на Украйна и да не се заравят в земята, да не се заравят на дъното на Черно и Балтийско море. Тази пропаганда успя. Но се стигна до спад на транзита до смешните 41 милиарда. Парите, които Украйна получаваше за транзит на газ са смешни - 3 милиарда долара годишно.

Целта беше Украйна да бъде удавена. В това отношение „Газпром” не беше генератор на идеи, той беше изпълнител и всички задачи се спускаха отгоре. Спускаха се директно от Кремъл. От Путин. Всички решения уж от името на „Газпром“ са политически! Така стана с Турски поток и Северен поток-2, за да може Путин да започне войната срещу Украйна.

Моя грешка е, че толкова години работих за руското правителство.“

 

Разбирате ли каква роля е изиграл Борисов и негови министри – Теменужка Петкова, например. Подарявайки на Путин Турски поток (Балкански поток, според Борисов, б.р.), тогавашният български премиер е развързал ръцете на руския президент да започне война срещу Украйна. В тази кървава касапница всеки ден гинат стотици и хиляди украинци, но и вече над 75 000 руснаци.

 

И наш политик, министър-председател, лидер на партия продължава да ни внушава, че е направил нещо специално, нещо супер добро за българите и държавата. Всъщност е извършено огромно престъпление, наричано през вековете национално предателство.

Няма друго определение за вложените 3 милиарда на данъкоплатците в проект, който на 100% обслужва мегаломанските и налудничави амбиции на Владимир Путин.

 

***

Днес, 18.09.2019 г. в присъствието на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов и на министър на енергетиката на Република България г-жа Теменужка Петкова, „Булгартрансгаз“ ЕАД и обединение „Консорциум Аркад“ подписаха договор за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. 


.
ТОЙ се увековечи...

 

Българските власти поемат ангажимент да построят разширение на газопреносната система от турско-българска до българо-сръбска граница. В тази връзка, след одобрение от Народното събрание, където болшинство има ГЕРБ, е актуализирана Енергийната стратегия на Република България през м. ноември 2018 г.

 

Това е официалната част.

 

Още след подписването на Договора за това необосновано строителство, започват да възникват въпроси за ролята на Борисов в проект, който изцяло обслужва интересите на Владимир Путин.

 

Борисов уж подписва със саудитската компания Аркад, а всъщност контрола поемат руснаци

 

Вече стана дума за осигурените от България почти 3 млрд. лева, с които плащаме руски газопровод, който ще доставя синьо гориво за Сърбия и Унгария. Тоест, „Газпром ще изнася руски газ за Европа, а ние като роби, осигуряваме трасето. И разбира се Москва започва да получава пари още с пускането на първия газ.

 

Спечелилата поръчката саудитска компания "Аркад", се оказва под контрола на руски граждани. Те, разбира се, наемат за подизпълнители основно руски фирми. И някои от Беларус. Охраната на обектите е от руснаци, въоръжени и агресивни към всеки, който се опитва да задава елементарни въпроси. Тръбите също се оказват руско производство, а дори общите работници се оказаха руснаци.

Всичко това е известно на българското правителство, но то си прави оглушки за сигналите на граждански сдружения като БОЕЦ, например, и независимите медии.

 

Но и това не е всичко. Оказва се, че 90% от капацитета на бъдещия газопровод за следващите 20 години предварително са резервирани от дъщерни фирми на “Газпром” и швейцарската МЕТ. Потвърждава го дори "Булгартрансгаз" още в началото на 2020 г. А за евентуални бъдещи печалби на България от транзитни такси може да се говори чак след изпълняването на две условия - след като се покрие първоначалната инвестиция, която София изплаща на саудитската фирма, и при достатъчно натоварване на трасето, което изобщо не е е ясно кога и дали ще се случи.

Борисов все повтаряше, че Турски поток на наша територия е Балкански поток, но по-късно някой му внуши да го прекръсти на "българска газова инфраструктура". Сложен за него израз…

 

Редно е да се припомни, че САЩ обявиха санкции срещу фирми, помагащи за реализацията на Турски поток, но Борисов някак успя да оцелее в тази ситуация.

В крайна сметка се оказа, че проектът не е нито Турски поток, нито Балкански, а чисто Руски поток.

 

В Договора, който публикуваме, се вижда, че е заложено да се използват трасета и дори тръби, осигурени още за Южен поток. Остава съмнението, че някои от тези вече платени някога оборудвания, са платени още веднъж. Трябва обаче да се произнесат експерти, а най-добре е да започне тотално разследване на целия проект. Защото в цял свят обслужването на чужди интереси се нарича национално предателство.

 

Такова разследване се налага още и заради често повтаряната преди време фраза от Путин, че България му дължи около 800 милиона по линия на Южен поток. След като стана ясно, че с Договора за трасето на Турски поток през България Борисов налива 3 милиарда българска пара, Путин престана да си иска онези милиони. Защо? Да не би Борисов да му плати въпросната сметка? По какъв начин? През фирма „Аркад“ или по друга схема?

 

Много неясни моменти има и около ролята на българските тайни служби и най-вече към ДАНС, които през цялото време си траят и не предприемат най-елементарни действия, за да установят дали колосалния проект е в интерес на България и българите или в полза на чужда държава. Хора, запознати със случая смятат, че натискът на Москва не е бил само върху Борисов и компания, но и върху важни хора от службите ни.

 

За всичко това Борисов е бил наясно. Говори се упорито, че периодичните „разкрития“ на руски шпиони – някакви пенсионери, които обикаляли около и в руското посолство – били прах в очите на партньорските служби от НАТО. В тесен кръг той, негови министри, прокурори и ортаци в бизнеса се присмивали на Брюксел и САЩ за доверчивостта, с която приемали триковете на властта в София. Това, разбира се, са повече слухове, но много косвени доказателства говорят за възможността да се е случило точно така.

 

ОЧАКВАЙТЕ В ПОНЕДЕЛНИК ВТОРА ЧАСТ НА РАЗКРИТИЯТА И ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИЦИ ОТ СКАНДАЛНИЯ ДОГОВОР ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ТУРСКИ ПОТОК ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ И ПОДАРЕНИТЕ 3 МИЛИАРДА НА ПУТИН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 25008 |08.05.2022 Клишета и къса рокля повод за първи скандал в партията на Стефан Янев . 21| 10099 |13.01.2022 Господин пиар на новите първи в политиката, лоши въпроси няма. Има лоши отговори . 9| 20819 |21.09.2021 Боби Михайлов, Борисов, БФС - при хайка за вълци, първи се разбягват зайците . 33| 41070 |30.08.2021 Писмо до един Ролс Ройс, задомил се в сем. Домусчиеви, Bulgaria, първи коридор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads