Реклама / Ads
12| 3627 |10.03.2024 НОВИНИ

Мартин Владимиров: Пътната карта е просто един от многото документи, които наричаме "завладяната енергетика"

.
Енергийният експерт Мартин Владимиров Източник: БГНЕС
България не печели нищо от "Турски поток". Това мнение изрази пред БНР Мартин Владимиров, енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията.
 

Изчезналата пътна карта на проекта, която се издирваше в България през последните години, изглежда, че е открита в кореспонденция на помощник на руския политик Александър Бабаков. Става дума за изтекли документи, които бяха разкодирани от българска онлайн общност.

 

От разкодираната информация би трябвало да се разбира, че Пътната карта е подписана от тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова и от директора на "Газпром" Алексей Милер.

 

Основният извод, който би могъл да се направи от изтеклата и разкодирана кореспонденция, е, че още през 2017 година – преди официалните процедури, планирането и строежа на газопровода са били предварително договорени.

Няма обаче потвърждение от нито една институция, че изтеклите документи, за които се твърди, че са въпросната Пътна карта, са автентични. 

 

"Ние се досещахме през целия 10-годишен период, че проектът е изцяло контролиран от руската страна и всички институции в България са съдействали за бързото му изпълнение", отбеляза експертът. 

 

Няколко месеца след обявяването на строежа на "Турски поток" в България се създаде идеята за Балкански газов хъб, припомни Владимиров. 

"Експертите в цяла Европа бяха доста скептични, че става въпрос и за нещо друго, освен за нов маршрут за отвеждане на руския газ през Югоизточна за Централна Европа. 

 

Пътната карта е просто един от многото документи и стъпки в българската енергетика, които изследваме през последните две десетилетия в ЦИД, и наричаме "завладяната енергетика". "Турски поток" е един от многото такива проекти.

 

Пътната карта показва как руската страна е начертала предварително всички стъпки, които симулират конкуренция и прозрачни обществени поръчки за възлагането на строителството на тръбопровода. Зад тези стъпки е дългата сянка на "Газпром", която не само избира подизпълнител на строителството и финансира проекта, но след това резервира пълния капацитет на тръбопровода, така че той да не може да се използва за нищо друго, освен за транзитиране на руски газ към Сърбия и Унгария". 

 

Специалистът изтъкна, че от Центъра за изследване на демокрацията винаги са повтаряли, че българските регулатори не са независими, а се държат в пряко политическо подчинение, за да изпълняват конкретни интереси.

 
"Доставката на тръбите за "Турски поток" е направена шест или девет месеца по-рано, още преди да бъде сключен договор с изпълнител. Ясно е, че държавата е знаела кой ще победи и ще изпълни проекта. 

 

"Газпром“ го финансира и след това си възвръща средствата чрез транзитните такси, които плаща на себе си. Българската страна е просто вид посредник, който чисто документално провежда проекта". 

 

Владимиров изрази мнение и относно думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който каза по тази тема: "Аз се гордея с това. Не само, че няма да ме уязвите, но в момента, за да тече газ за Гърция, Турция, Сърбия, Украйна, Унгария, Австрия и Северна Македония, това се дължи само на построеното от нас“.

"Ако не беше построен "Турски поток", доставките за Сърбия и Унгария щяха да идват, както са идвали преди, през Украйна и Словакия, транзит през Унгария за Сърбия. Никога не е имало рискове пред сигурността на доставките за Югоизточна Европа, свързани с Украйна. 

 

Важно е да се отбележи обаче, че нито Вашингтон, нито Брюксел реагираха активно за възпиране на строителството на проекта. Дори в самото изграждане се включи и американска компания", каза още енергийният експерт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2432 |10.03.2024 Атанаска Дишева: Бездействието е опасно за провосъдието . 52| 14526 |10.03.2024 Манол Глишев: Сънят на папата ражда чудовища . 3| 2327 |10.03.2024 Американската армия изпрати кораб, който да превози хуманитарна помощ за Газа . 12| 3240 |10.03.2024 Ватиканът: С думите си за Украйна Папата възнамеряваше да призове за спиране на огъня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads