Реклама / Ads
11| 2838 |05.04.2024 НОВИНИ

Казусът с пътната карта за "Турски поток" стигна до Брюксел

.
Подписването на пътната карта
Казусът с пътната карта за развитие на газопреносмата мрежа между България и "Газпром", след подписването на която бе построен "Турски поток", стигна до Европарламента. Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев депозира в Европейския парламент днес приоритетен въпрос към Европейската комисия, свързан с разкритията за “пътната карта”.
 

"Искам от ЕК да провери автентичността на документите и да разследва тръжните процедури в техния контекст", посочва Кънев във Facebook.





"Турски поток", който последното правителство на Бойко Борисов продължава да нарича "Балкански", а е чисто руски, бе построен ударно бързо. Това се случи, след като на 3 юни 2017 година тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова сложи подписа си под пътната карта за развитие на газопрносната мрежа, подписана между България и “Газпром. След кабинета "Борисов 3" пътната карта изчезна, а на 3 април народните представители гласуваха да бъде създадена комисия за "Турски поток", която да разгледа изтеклия в началото на март документ, за който се казва, че е пътната карта.

 

Във депозирания от Радан Кънев въпрос четем в превод на български:

 

"В началото на март тази година документи, изтекли от имейлите на руски политици, бяха публикувани от български медии. Според тези документи Кремъл, през беларуски и руски компании, е имал пълен контрол над изграждането на тръбата на "турски поток" през България в периода 2019-2021 година.

 

Имайки предвид, че пътната карта за "Турски поток" все още липсва, а въпреки всички усилия да се хвърли светлина и прозрачност, в момента има сериозни обществени съмнения, че може да е имало сериозни нарушения на правилата на Европейския съюз за възлагане на договори и че както национални, така и международни интереси са били нарушени.





Затова бих искал да попитам дали Европейската комисия възнамерява да разследва автентичността на изтеклите документи и да провери дали всички процедури около изграждането са спазени и защо "Булгартрансгаз" никога не е публикувала пътната карта. Това е особено основателно, след като българският парламент излезе в решение газовият оператор "Булгартрансгаз" да изиска от "Газпром" пътната карта за развитие за газопреносната мрежа. Тази пътна карта полага основата на проекта за удължаване на "Турски поток" през територията ан България".

 

ФрогНюз

 

 

 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2381 |05.04.2024 Не се поддавайте на заблуди! Скритата истина зад маркетинга на "натуралната" козметика . 2| 2406 |05.04.2024 Обявиха най-опасните банди в Европа . 22| 4291 |05.04.2024 Живко Коцев остава главен секретар на МВР, подал оставка под натиск от Калин Стоянов и прокуратурата /видео/ . 8| 2641 |05.04.2024 Тодор Тагарев: До 10-15 г. мобилизационният резерв ще изчезне. Може да има задължителна военна подготовка за някои български граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads