Реклама / Ads
22| 3937 |16.02.2024 ИНТЕРВЮ

Николай Кръстев пред ФрогНюз: Убийството на Навални не е случайно. В Кремъл явно много се боят от опозиционен дискурс в тези избори

.
Новината за убийството на Алексей Навални не е изненадваща. Всъщност имаме едно константно поведение от страна на Кремъл, който се опитва да елиминира Навални. Елиминирането му и отстраняването на Борис Надеждин от предизборната надпревара в Русия показват, че в Кремъл явно много се боят от какъвто и да било опозиционен дискурс в тези избори. Смятам, че Кремъл иска да покаже на народа си къде могат да стигнат онези, които не вярват на властите.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът от БНТ Николай Кръстев. Кръстев е автор на филма "Другата Русия" и бивш кореспондент на БНР в Москва.


Ето и цялото интервю:

Господин Кръстев, все още няма официално потвърждение от екипа на Алексей Навални за смъртта му, но очаквана ли беше тази новина, предвид тежките условия, в които се намираше руския опозиционер? 


Не е изненадваща, поне за мен. Още повече, че преди няколко години имаше много сериозен опит за отравянето на Навални. Това беше индикативно и случилото се сега е просто продължение на опита да бъде елиминиран Навални от политическата сцена на Русия и да не може повече да създава проблеми на Кремъл. 




Всичко, което се случва около Навални, показва дългата ръка на Кремъл, въпреки че властите в Руската федерация упорито отричат да имат нещо общо и да се опитват да отстранят опозиционера по какъвто и да е начин.


Всъщност имаме едно константно поведение от страна на Кремъл, който се опитва да елиминира Навални. За това говори и фактът, че това се случва на територия, контролирана от руските власти, където нямат достъп други лица, имащи евентуален интерес към ликвидирането на руския опозиционер. 


Нямам никакви съмнения кой друг може да стои зад неговата смърт, но това са мои журналистически предположения. Времето ще докаже истинността на тези думи. 

С Вас всъщност наскоро говорихме за руската опозиция и предстоящите в Русия избори. Ликвидирането на Алексей Навални и отстраняването на Борис Надеждин от предизборната надпревара случайно ли се случват или по-скоро Кремъл дава явен сигнал.


Не е въобще случайно. Дори Надеждин, който не бе голям проблем за руските власти, не бе допуснат до президентската надпревара. Това показва, че в Кремъл явно много се боят от какъвто и да било опозиционен дискурс в тези избори. Затова направиха всичко възможно да няма такъв. Това е ясна снимка на моментното състояние в руската политика. 

Как ще реагира руският народ на новината за убийството на Навални? 


Интересното е, че повечето граждани на Русия наблюдават и слушат официалните медии в страната. Не знам дали тази новина ще стигне толкова бързо и ясно до тях. Виждаме отзвук в някои градове - хора се събират, застават на протести с надписи “Кой ще бъде следващият?”, но тази новина няма да отекне толкова бързо в руското общество. Това е тъжно, защото показва какво е Русия днес след 23-годишното управление на Путин.

Какъв ще е отзвукът навън? Западните лидери вече реагираха. Можем ли да очакваме по-категоричен отговор? Започна конференцията в Мюнхен. 

 

Интересно е, че това се случва в първия ден от Конференцията по сигурността в Мюнхен. През 2007 г., когато бе онази прословута реч на Владимир Путин като участник в нея, (тогава руският президент говори за “нарушен баланс на силите”, а самата реч беше възприета като силна агресия от страна на Путин, бел. ред.) Западът тогава отвори очите си, че руският президент е много различен и неговата политика много ще се променя. 





Фактът, че смъртта на Навални се случва именно в деня, в който започва тази конференция, е знак. В Русия обичат знаците да се разчитат по такъв начин и в тях можем да видим посланията, които изпращат Кремъл и руската администрация. 

А какво е посланието на Кремъл към собствения му народ? 


Смятам, че Кремъл иска да покаже на народа си къде могат да стигнат онези, които не вярват на властите. Завоалирано, но много директно поднесено е това послание. Към руската опозиция посланието е - внимавайте, защото ви наблюдаваме. 

До колко опасно е случващото се за и без това фасадната демокрация в страната? 


Много е опасно. През последните години руската демокрация става все по-фасадна, все повече губи своето съдържание и смисъл. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 19550 |16.02.2024 Проф. Дайнов за ФрогНюз: Западът трябва да се отнася с Путин като с дивеч - той трябва да бъде отстрелян . 3| 6813 |15.02.2024 Адв. Емил Георгиев за ФрогНюз: Бързата работа - срам за Конституцията. Положително е, че се съобразиха с ветото на Радев . 7| 6510 |15.02.2024 Кремена Кунева за ФрогНюз: Случаят "Даная" показва слона в стаята, протестът ни цели кардинални мерки в “Пирогов” . 2| 7518 |14.02.2024 Веселин Диманов за ФрогНюз: Филмът за Милен Цветков ще покаже, че си струва да се бориш срещу силата с истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads