Реклама / Ads
0| 3367 |03.04.2024 ИНТЕРВЮ

Стоил Цицелков за ФрогНюз: Българите не са уморени да гласуват, избори 2 в 1 са напълно възможни

.
Стоил Цицелков
"Няма никакъв проблем от гледна точка време, срокове и настройки на машини да се проведат изборите две в едно. Машините се настройват достатъчно бързо, достатъчно лесно. Въпросът е кога администрацията ще даде това задание, а тя може да го даде, когато президентът реши дали изборите ще са две в едно. В момента всички чакаме неговото решение. Изборите не са страшни, изборите са много полезни. Българите не са уморени да гласуват, активността не пада. Трябва да знаем кои са личностите, които изпращаме в Европейския парламент, за какво ще се борят там. Европейският парламент има огромна власт".
 

Това каза пред ФрогНюз Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК и представител на “Обединение за честни избори” (ОЧИ).

 

Ето и цялото интервю:

Г-н Цицелков, чисто технологично могат ли да се организират избори две в едно - за европейски и за национален парламент на 9 юни?

 

Да, разбира се, защото изборите на 9 юни са редовни. Изборите за европейски парламент не ни изненадват, ние вече се подготвяме, има обявена обществена поръчка, даже доста по-рано - поздравявам ЦИК за това. Няма никакъв проблем от гледна точка време, срокове и настройки на машини да се проведат изборите две в едно. Правили сме го и преди.





Имаме ли други такива примери за европейски избори, провеждани заедно с национални избори?

 

Сега ще се проведат такива и в Румъния - там ще има и местни, и европейски. В Италия също - в регион Пиемонт, където ще има областни избори. Много други държави от Европейския съюз ще се възползват от датата на европейските избори, за да проведат още едни избори.

Можем ли да заключим в такъв случай, че не е невероятен казус да се правят избори две в едно?

 

Разбира се, че не е, даже не е лоша идея. За администрацията това е един път да се носят машини, един път да се плаща на членовете на комисии. Важно е аргументът да не бъде само “да спестим 50 милиона лева”, ако изборите са две в едно. Политиците ни обясняват, че да спестим едни пари, това е много важен мотив, но той е несъстоятелен и несериозен.


Ние трябва да бъдем убедени като общество, че има някакъв по-сериозен мотив. Ние избираме хора, които решават за милиарди, решават нашето бъдеще, строят енергийни проекти, решават образователните програми за децата, за бъдещето ни, решават как да изглеждат нашите градове, решават нашата геополитическа ориентация по време на война до границата ни. Да кажем, че трябва да има избори две в едно заради едни 50 милиона, е несериозно. По-скоро се притесняват, че ако изборите се забавят, ще бъде отпускарски сезон и много трудно големите партии ще предвидят резултатите си.


Става дума да се обясни на обществото защо се прави нещо, да бъде направено след широко обществено обсъждане с експерти, общественици, с хора, които се жзанимават с избори, с администрацията. Така ще може ясно да се приеме дата, която наистина е добра и която ще ни даде възможност да участваме в тези избори, да сме добре информирани. 





Последните редовни избори в България бяха местните избори, при тях имаше определени проблеми, включително на първия тур с машинното гласуване. Очаквате ли подобни проблеми на предстоящите избори, независимо дали ще бъдат две в едно, или не?

 

Да - дотолкова, доколкото тези проблеми, са изцяло създадени от човека, от администрацията и са били напълно предвидими. Много от тези подводни камъни са заложени от хора нарочно. Много пъти се опитаха да спрат машините, превърнаха ги в принтери, имаше много умишлено създадени казуси. Съдейки от опита, който имаме, би било наивно да очакваме, че сега всичко ще мине гладко и никой няма да се опита да саботира изборите.

Споменахте изборните правила, може ли именно те да създадат проблеми в изборния процес?

 

Венецианската комисия винаги ни набива канчето, че не може да сменяме изборни правила, по-малко от 6 месеца преди редовни избори. Ние обаче го правим постоянно, често на последното заседание парламентите променят изборните правила в полунощ, после на първото си ново заседание отново го променят. В момента има неща, които със сигурност трябва да се изчистят от Изборния кодекс. В лично качество обаче не мисля, че е моментът - не мисля, че хора, които не могат да се разберат как да управляват, ще направят нов качествен Изборен кодекс. 

За първи път ще правим избори след последните поправки в Конституцията. Дали това има отношение?

 

Няма никакво отношение към провеждането на изборите, освен кой ще бъде назначен в служебния кабинет. 

Ако трябва да обобщим - избори две в едно към момента има възможност да се проведат, няма технически обстоятелства или затруднения това да си случи и не говорим за извънредна ситуация?

 

Да, точно така. Аз лично говорих с Веселин Тодоров, изпълнителния директор на “Сиела Норма”. Машините се настройват достатъчно бързо, достатъчно лесно. Въпросът е кога администрацията ще даде това задание, а администрацията може да даде това задание, когато президентът реши дали изборите ще са две в едно, или не. В момента всички чакаме неговото решение.







Избори две в едно обаче са напълно възможни. Три месеца е страшно много време, произвеждали сме избори и за един месец.

Уморени ли сме според Вас да гласуваме?

 

Казвам това често - не плашете хората с избори. Изборите не са страшни, изборите са много полезни. Българите не са уморени да гласуват. Българите са уморени да си копаят градините, уморени са от какво ли не - от безпътието, от дупките, от ниските си заплати, но не са уморени от избори. Ние виждаме, че активността не пада. Тази мантра, че лошите резултати са, защото хората са уморени, работи само за политическите централи да обясняват импотентните си политики и липсата на предложения. Ако ние не ходим да гласуваме, защото не виждаме за какво, не сме уморени, просто нямаме особен избор. 

Каква очаквате да е активността на предстоящите избори?

 

Никой в България не може да каже каква е активността, защото начинът, по който се изготвят избирателните списъци е напълно неадекватен, за да отговори на този въпрос. В България право на глас има - тоест включен е в списъка, всеки български гражданин, навършил 18 години с валидно ЕГН, дори ако не е стъпвал в държавата от години. На всичко отгоре, нямаме избирателен район “Чужбина”. Много трудно може да изчислим истинската избирателна активност, но на базата на общ брой, на абсолютен брой хора, които гласуват, активността е доста стабилна и очаквам да е същата, както и последните избори. Особено ако изборите са две в едно, това ще е допълнителна мотивация.

Много се говори предизборни кампании, дали те уморяват хората, дали ако изборите са две в едно, няма да е по-удачно. Има ли основание тази теза?

 

Това е напълно неоснователно и погрешно. Изборите за европейски парламент и националните парламентарни избори нямат абсолютно нищо общо. Дори партиите, които тук са в конфликт и се противопоставят една на друга, често са в едно политическо семейство в Брюксел. Парламентите в България имат много кратък живот - това са шестите ни парламентарни избори за три години, докато хората, които изпращаме в Брюксел, ще изкарат целия си мандат. Те ще изберат и новата Европейска комисия, която ще начертае нашите геополитически позиции, отношението ни към Украйна, към конфликтите, към останалия свят, войната между Израел и Палестина.


Много са различни нещата, за които гласуваме в двата вида избори. Партиите дори ще получат различен номер за тях, защото могат да правят една коалиция на европейско ниво и различна за парламентарните избори. Рискуваме да отидем да гласуваме мотивирани на националните избори, но да пропуснем голямата картина. Когато гласуваме в нашата държава, това не е вакуум, който няма отношение към останалия свят. Политиката в България е много силно повлияна от всичко, което се случва в света и няма как да бъде по друг начин.





Може ли да кажем, че сме се фокусирали върху националните избори, а европейските са на заден план?

 

Напълно - aко изборите са две в едно, има опасност да пропуснем европейските. Ние ще отидем мотивирани да гласуваме по-скоро за нашите местни проблеми, които са ни по-близки, познаваме по-добре, за тях ще чуем повече в кампанията, но така ще позволим на партиите да изпратят в Брюксел когото те преценят, което се случва много често. Дори се случва да изпращаме хора в Брюксел, които изкарват пълен шестгодишен мандат и докато се върнат в България, избирателите дори не си спомняме коя беше партията им. Давам пример - Николай Бареков. 


Трябва да знаем кои са личностите, които изпращаме в Европейския парламент, за какво ще се борят там. Европейският парламент има огромен глас, огромна тежест. Пропускаме шансове, като изпращаме хора, които не са подходящи. 

Как смятате - по-удачно ли е изборите да са две в едно или по-скоро да бъдат на отделни дати?


Логиката е да са разделени, защото са различни избори и трябва да се гласува мотивирано. При нас обаче може би ще е по-добре да са две в едно - така ще вдигнем със сигурност и активността на европейските избори. Ако европейските избори са отделно, може да се окаже, че много малко хора ще гласуват.

 

Илияна Маринкова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 21293 |02.04.2024 Валери Йорданов пред ФрогНюз: Никъде не съм казвал, че напускам Народния театър! Битката продължава . 9| 9348 |29.03.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Негативите за България от “Турски поток” са всъщност 5 млрд. лева. Поели ли сме пред Русия допълнителни ангажименти? . 6| 7999 |28.03.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: Отново някой ни дърпа към сивата зона на Балканите. Думите на Вучич не трябва да бъдат подценявани . 16| 7200 |27.03.2024 Емил Соколов за ФрогНюз: При реденето на служебния кабинет ще видим втората голяма братска прегръдка между Борисов и Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads