Реклама / Ads
0| 5752 |13.10.2023 ХРАНА И ВИНО

Есента е време за детокс - кои билки да използваме?

.
Източник: Pixabay
Билките могат да помогнат за детоксикация на тялото ви по много начини. Някои поддържат функцията на вашите органи, за да подобрят техните естествени очистващи процеси, докато други действат като хелатиращи агенти и премахват безопасно тежките метали от тялото ви.
 

Билките с функция за детоксикация осигуряват подкрепа на имунната ви система, като я засилват и предотвратяват инфекции.

Билките са били използвани от хиляди години в различни култури за лечение на всякакви заболявания и здравословни състояния.

 

Корен от репей

 

Коренът от репей, известен също като Arctium lappa, отдавна е ценен в целия свят заради способността си да пречиства кръвта. Съдържа редица полезни антиоксиданти, включително лутеолин, кверцетин и фенолни киселини. Подпомага черен дроб и черва. Горчивият вкус стимулира жлъчката, като помага на тялото да изхвърли токсините. Освен това помага за справяне със запека и киселинността, като същевременно удебелява стените на дебелото черво. Освен това има диуретичен ефект, който помага за елиминирането на излишната течност, като същевременно насърчава здравето на пикочните пътища.

Можете да консумирате корен от репей в чай или като добавка, но е важно да изберете висококачествени продукти.

 

 Листа от глухарче

 

Глухарчето е чудесен избор за детоксикация, тъй като съдържа горчиво съединение, наречено „тараксацерин“. ”, което подобрява потока на жлъчката. Това улеснява тялото да метаболизира мазнините и оптимизира здравословните нива на холестерол. В допълнение, то е отличен естествен диуретик, който може да помогне за изхвърлянето на излишната вода и токсините. Също така е добър източник на калий, който насърчава здравето на сърцето.

Освен това е антиоксидант, който може да предпази клетките от оксидативен стрес. Това предотвратява клетъчното увреждане, което може да доведе до рак и преждевременно стареене. Глухарчето също е противовъзпалително, което може да помогне за намаляване на симптомите на стомашно-чревни състояния като синдром на раздразнените черва. Известно е също, че повишава естествените пробиотични свойства на тялото чрез насърчаване на полезните бактерии, наречени лактобацилус.

 

Ехинацея

 

Ехинацеята е мощна билка, която е била използвана от индианците от стотици години за лечение на инфекции и рани. Използва се и като общо „лекарство за всичко“. Основното предимство на ехинацеята е, че укрепва имунната система, за да помогне в борбата с настинки и грип. Освен това подобрява способността на тялото да се отървава от бактерии, заразени и увредени клетки, токсини и други вредни химикали.

 

Въпреки това, ехинацеята има някои странични ефекти, които могат да включват диария, болки в стомаха, обрив, повръщане и отслабена имунна система. Трябва да се приема внимателно и само под лекарско наблюдение, котато е в големи количества или за дълги периоди.

 

Корен от бяла ружа

 

Коренът от бяла ружа (Althaea officinalis) е многогодишно тревисто растение, което се използва като народен лек от хиляди години. Доказано е, че има антибактериални и лечебни свойства. Той е особено полезен за намаляване на симптомите на респираторни заболявания и поддържане на здравословно храносмилане.

 

Може да се приема под формата на течен екстракт, тинктура, капсула или мехлем. Студената инфузия на корен от бяла ружа може да бъде по-ефективна при запазване на съдържанието на слуз и успокояване на раздразнените лигавици.

За да направите студена инфузия, добавете 1 чаша вода в стъклен буркан и поставете 2-3 чаени лъжички изсушен корен от бяла ружа в буркана.

Пийте този чай редовно, ако е необходимо. Може също така да помогне за увеличаване на кърма при жени, които кърмят.

 

Бял трън

 

Бял трън е билка, която се използва повече от 2000 години за защита на черния дроб от токсини. Има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на възпалението и възстановяване на чернодробните клетки. Често се предписва за лечение на алкохолно чернодробно заболяване, включително хепатит С и цироза. Може също така да подобри нивата на кръвната захар и да намали холестерола при хора с диабет.

Доказано е, че повишава заздравяването на костите и костната минерална плътност при жени след менопауза.

 

Разбира се има и други билки, които пречистват организма. А най-доброто решение е билкова комбинация, защото всяка билка има своя принос чрез различно действие.  Ако сте непостоянни и животът ви е пълен с ангажименти, би било добре да разполагате винаги с чай за детоксикация, за да пиете от него поне две седмици в месеца. Детоксикацията е постоянен процес, защото постоянно претоварваме организма си с алкохол, цигари, нездравословни храни, стрес, лекарства. Колко често трябва да подпомагаме тялото си, като го пречистваме е индивидуално решение според състоянието ви към момента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5111 |12.10.2023 Даваме много пари за храна, а постоянно я хвърляме? Полезни съвети как да променим това . 0| 4641 |10.10.2023 Плодове и повече течности ни пазят от настинки . 0| 5544 |04.10.2023 Ядките защитават и лекуват . 0| 4722 |03.10.2023 Кои са най-консумираните храни в света на глава от населението?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads