Реклама / Ads
0| 5544 |04.10.2023 ХРАНА И ВИНО

Ядките защитават и лекуват

.
Добавете млени орехи към сместа за палачинки в събота сутрин или прибавете малко фъстъчено масло в соса за пържене на зеленчуци, съветват от БГНЕС.
 

Тези лесни стъпки за добавяне на вкусове чрез ядките подобряват рецептата и повишават хранителните стойности на ястието.

 

Ядките получават възторжени отзиви от диетолози най-вече заради здравословния си профил на мазнини. Орехите, бадемите, шамфъстъкът и лешниците са богати на понижаващи холестерола мононенаситени и полиненаситени мазнини и съдържат по-малки количества повишаващи холестерола наситени мазнини.


И това не е всичко. Ядките съдържат фибри, растителни протеини, витамин Е, калий, и магнезий. Тъй като те са пълни с тези хранителни вещества и мазнини, които поддържат здравето на сърцето, Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/, разрешава на опаковките на ядки да се изписва следната квалифицирана здравна претенция: "Научните доказателства сочат, но не доказват, че консумацията на 1,5 унции дневно от повечето ядки като част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол може да намали риска от сърдечни заболявания." (Макар че формулировката на правителствения език изглежда малко мъглява, посланието на FDA има за цел да насърчи ежедневната консумация на ядки с цел превенция на сърдечни заболявания.


"Ядките са богати на хранителни вещества и със здравословни мазнини, които са свързани с поддържането на оптимално здраве, най-вече с ползи за здравето на сърцето", казва Шарън Палмър, регистриран диетолог и автор на книгата "План за борба с диабета с помощта на растенията". "Яденето само на шепа ядки на ден понижава нивата на LDL (лошия) холестерол и благоприятства кръвното налягане. Бадемите и лешниците помагат за намаляване на възпаленията, което може да доведе до по-добро здраве на сърцето".


Колко ядки трябва да похапнете, за да извлечете ползи за сърцето си? Една и половина унции се равняват на около една шепа ядки. Тъй като размерите на дланите варират, по-конкретното еквивалентно измерване е 1⁄3 водна чаша. Колко точно се брои за една порция зависи от ядката. Например, ще хапнете повече дребни шамфъстъци, отколкото едри половинки орехи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4723 |03.10.2023 Кои са най-консумираните храни в света на глава от населението? . 0| 5545 |02.10.2023 Как да си направим лютеница в домашни условия? . 0| 5258 |29.09.2023 Яйца и извара помагат за производството на здравословен холестерол . 0| 5229 |28.09.2023 Колко струва най-скъпата бутилка вино в света?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads