Реклама / Ads
0| 4712 |16.11.2023 ХРАНА И ВИНО

Как да детоксикирате тялото си само за пет дни, простите трикове на здравен експерт

.
Източник: Pixabay
Експертът по здраве и уелнес Карла Оутс споделя своята петдневна детокс програма, която ще преобрази благосъстоянието ви и ще подобри здравето ви за по-малко от седмица. А тази не чак толкова трудна рутина се състои от 10 прости стъпки: 
 

1. ХИДРАТИРАЙТЕ СЕ 

 

Важно е да увеличите приема на вода и да се уверите, че пиете между два и три литра вода на ден. Добрата хидратация подобрява храносмилането и помага на тялото да се пречисти, освобождавайки се от всякакви отпадъци или токсини. "Когато се чувствате уморени, мудни или подути и подпухнали, има голям шанс тялото ви да задържа тези излишни токсини, поставяйки допълнителна тежест върху вашите системи за детоксикация, както и върху кожата ви", обясни Карла. 

 

2. УВЕЛИЧЕТЕ ПРИЕМА НА ФИБРИ 

 

След като започнете да се хидратирате правилно, следващата стъпка е да ядете храни, богати на фибри: "Повече от всяка друга група храни, фибрите помагат за подхранването на храносмилателната система и насърчават здравословното елиминиране на токсините", казва Оутс. "За да увеличите съдържанието на фибри, опитайте се да включите плодове и зеленчуци във всяко хранене". 

 

3. ЕЛИМИНИРАЙТЕ ХРАНИТЕ, КОИТО РАЗСТРОЙВАТ ЧЕРВАТА 

 

"За да подобрите здравето си, е важно да се откажете от храни, които могат да имат отрицателно въздействие върху червата. "Както глутенът, така и млечните продукти могат да допринесат за дразнене и възпаление на червата, поради което препоръчваме да премахнете и двете от диетата си по време на петдневното прочистване", препоръчва експертът. "Изключете също рафинираната захар, алкохола и кофеина".

 

4. ИЗБИРАЙТЕ ФЕРМЕНТИРАЛИ ХРАНИ

 

Богатите на пробиотици ферментирали храни са не само от съществено значение за здрави черва – те спомагат за насърчаване на микробното разнообразие и борбата с възпаленията. Също така подпомагат поддържането на естествените пътища за детоксикация на тялото чрез неутрализиране на определени химикали и токсини, така че да не са необходими след това да бъдат преработени от черния дроб. Някои варианти за ферментирала храна включват: кисело зеле и кисели краставички, кисело мляко, кефир или чай "Комбуча". Опитайте се да ядете една или две порции на ден.

 

5. ЕКСФОЛИРАЙТЕ ТЯЛОТО СИ СЪС СУХА ЧЕТКА

 

За да стимулирате лимфната си система и да елиминирате токсините, ексфолирайте тялото си.

"Когато сме болни или сме изложени на много химикали и токсини, нашата лимфна система може да се забави, което ни прави още по- уязвими към умора и инфекции", казва Карла. 

 

6. УПРАЖНЕНИЯ

 

Също така е важно да правите някаква форма на упражнения всеки ден, независимо дали е йога, пилатес, ходене или нещо по-енергично като бягане. 

 

7. ХРАНЕТЕ СЕ РАЗНООБРАЗНО

 

Здравният експерт призовава да се ядат разнообразни храни, колкото по-цветни, толкова по-добре: "Когато е възможно, изберете тъмносини, лилави или червени плодове и зеленчуци – включително лилави моркови, сладки картофи, цвекло и горски плодове – защото те са по-богати на антиоксиданти". 

 

8. ВЪЗПРИЕМЕТЕ "ЕКО" НАЧИН НА ЖИВОТ

 

Заменете почистващите продукти, пълни с агресивни химикали, с естествени, растителни продукти, които не съдържат натриев лаурил сулфат (SLS), парабени или синтетични аромати. И вашият дом, и вашето тяло ще усетят ползите. 

 

9. ПОДБИРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО ПРОДУКТИТЕ СИ ЗА КРАСОТА

 

Винаги четете списъка със съставките и се опитайте да изберете естествени, екологично сертифицирани продукти, за да намалите риска от дразнене на кожата и възможни алергии. "Много химикали, използвани в продуктите за грижа за кожата и грима, се считат за опасни и могат да нарушат нашата деликатна ендокринна система", предупреждава Оутс. 

 

10. ПОЧИВАЙТЕ СИ

 

Спокойният сън е ключът към здраво тяло. Създайте спокойна среда , като елиминирате синята светлина, т.е. технологиите преди лягане, препоръчва експертът, цитирана от DigiLife.ro.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10543 |14.11.2023 Паламудът изчезна от Черно море, завря от турук . 0| 5418 |12.11.2023 Диета ли е коледният пост и как да постим правилно? . 0| 17626 |26.10.2023 Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа . 0| 5283 |25.10.2023 Как резенът диня се е превърнал в символ на палестинската солидарност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads