Реклама / Ads
1| 4256 |01.12.2015 НОВИНИ

Хаос на Дунав мост заради безкасовото плащане

.
Новото безкасово заплащането на пътните и винетни такси за товарните автомобили на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе доведе до истински хаос.
 

Оказа се, че шофьорите на камиони не са готови за плащане с карти, а отделно системата не възприема всички видове карти. Заради нововъведението, което е в сила от днес, в района на моста се образуваха опашки от ТИР-ове. Някои от водачите се оплакаха, че картите им, които ползват без проблем в цяла Европа и на Дунав мост-2, тук не могат да бъдат прочетени. Други нямаха достатъчно средства и се налагаше да звънят на шефовете си, за да им преведат спешно пари. За трети единственият начин да преминат през граничния пункт се оказа колегиалната взаимопомощ – те даваха кеш сумите на колеги с валидни карти, които да им платят таксите. Така вместо за една минута обработката на един камион достигаше до 10 минути, съобщава БГНЕС.

 

От Митница-Русе са поставили табели на шест езика в района на моста, с които обясняват промените. Отделно е бил даден един месец срок на всички фирми още през ноември да подготвят картите си за безкасови разплащания. Целта на новата система е да се ускори процесът по обработка на товарните превози и да се елиминира възможността за незаконни практики при заплащането на пътни и винетни такси.

„От днес пропускането на тежкотоварните МПС-та се извършва само по безкасов път. Това е заплащането на такса мост, на транзитните такси и на всички други държавни вземания, така че фирми, които не са си изпълнили изискванията, няма да бъдат допускани за преминаване през ГКПП Дунав мост-Русе. Връщаме автомобилите, докато си набавят съответните карти за безкасови разплащания. Това е облекчение от страна на превозвачите на МПС, понеже обработката се извършва по-бързо.

 

Облекчение е и за митническите инспектори, които не събират вече парите в брой. Избягват се всякакви варианти на заплащане с фалшиви банкноти , които са от високо качество. Отчитането на средствата от страна на митницата, когато се събираха парите в брой, се ликвидира“, обясниха от митницата. Очаква се ситуацията да се нормализира в следващите 2-3 дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6092 |01.12.2015 Отцепиха Терминал 1 заради съмнителен багаж в бус . 14| 5657 |30.11.2015 Путин в Париж: Турция свали Су-24 заради "Ислямска държава" . 0| 5111 |30.11.2015 Лекарите на протест заради бюджета на НЗОК за 2016-а . 45| 14503 |30.11.2015 ИЗВЪНРЕДНО! Борисов уволнява Хр. Иванов заради медиен натиск?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads