18 акта и уволнен горски за сечта в горите на Минерални бани

0

|

3056

|28.07.2016
18 акта и уволнен горски за сечта в горите на Минерални бани

С 18 акта и уволнен горски инспектор завърши проверката на общинските гори в Минерални бани след проверка на изсичането на общинска гора в Натура 2000. Цялостна проверка е извършена на горскостопанската дейност на Общинско горско стопанство Минерални бани, област Хасково.


Горските инспектори от Регионална дирекция по горите - Кърджали са съставили 18 акта за установени административни нарушения по Закона за горите.
Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

За масовата сеч в гората над село Сърница, община Минерални бани, беше сигнализирано в социалните мрежи. Сечта е заложена в плана от 2014 г. и става въпрос за премахване на стари дървета в дъбови гори, обявиха в отговор от общината. От Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) обаче направиха проверки за незаконен добив и преработка на дървесина в района, установени бяха нарушения.

Сечите във всички горски насаждения на територията на община Минерални бани, Хасковска област, собственост на общината, в които са констатирани нарушения, са спрени със заповед на директора на Регионална дирекция по горите - Кърджали.

Съставени са 4 акта за неправилно маркирани дървета за сеч. Десет акта са за неизпълнение на технологичния план и неупражнен контрол от частно-практикуващи лесовъди.

Санкционирани са четирима служители на общинското горско стопанство за неправилно маркиране и неправилно издадени позволителни за сеч, като на трима от тях ще бъде отнета регистрацията за упражняване на лесовъдска практика.

Стойността на наложените глоби ще бъде средно 1 000 лева за всеки акт. За неупражнен контрол дисциплинарно е уволнен и старши горски инспектор на звено "Хасково" към РДГ - Кърджали.

Възобновителната сеч на горските територии над с. Сърница, Община Минерални бани, започва в началото на 2014 г. През март същата година със заповед на предишното ръководство на Регионална дирекция по горите - Кърджали е извършена комплексна проверка на горскостопанските дейности, която не констатира пропуски при маркирането и извеждането на сечите, въпреки че сечта се извършва по документирания от медиите начин.

Следващата проверка е извършена в началото на 2015 г. със заповед на настоящото ръководство на регионалната дирекция. В хода на проверката горските служители на Регионална дирекция по горите - Кърджали констатират пропуски и нарушения, за които е направено предписание на общинската горска структура.

При последващата инспекция след три месеца, горските служители са установили неизпълнение на предписанията и нови нарушения по дисциплината на ползването.

Вследствие на тази проверка, сечта се прекратява и се обезсилват позволителните за сеч в насажденията, в които са констатирани тези нарушения. Съставени са пет акта по Закона за горите и е наказан директорът на общинската горска структура.

През тази година е извършена проверка на 14 юли, когато е съставен акт за неспазване правилата за сеч. Проверките по случая продължават.

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах