Реклама / Ads
0| 4276 |11.08.2016 НОВИНИ

Турция скочи на НАТО, подпуква дипломатите си

.
Турция може да потърси други възможности за сътрудничество в областта на отбраната, извън НАТО, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс и БТА.
 

По-рано днес турският посланик в Москва – Юмит Ярдъм, заяви, че НАТО няма право да казва на Анкара какви отношения да има с други държави и добави, че Турция ще развива отношенията си с Русия въпреки позициите на Запада.

 

„НАТО по никакъв начин не може да ни диктува свои условия и да ни казва с кого трябва или не да се срещаме и да комуникираме“, каза Ярдъм, цитиран от Ройтерс.

 

Вчера говорителката на НАТО – Оана Лунджеску, каза, че принадлежността на Турция към НАТО не е под въпрос и Алиансът разчита на непрестанния принос на Анкара, а тя може да разчита на солидарността и подкрепата на организацията.

 

 Дипломатите са следващата цел на чистката след опита за преврат в Турция, стана ясно от изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

 

В интервю за местната частна телевизия НТВ той изтъкна, че крайният срок за връщане в Турция е изтекъл днес и даде да се разбере, че спрямо повиканите, но неприбрали се дипломати, ще бъдат предприети правни действия.

 

Чавушоглу съобщи, че двама турски държавни служители в Бангладеш са избягали в Ню Йорк, а двама военни аташета в Гърция са избягали в Италия.

 

Помолен да коментира информациите, че турски военнослужещ в САЩ е поискал убежище там, Чавушоглу каза, че турската страна е поискала информация от Вашингтон, но засега няма отговор, предаде АП.

 

Според медийни съобщения, на 22 юли, след като бил повикан обратно в Турция, адмирал Мустафа Угурлу, изпратен по работа в САЩ по линия на НАТО, е оставил в базата документите си за самоличност и отличителните си знаци и оттогава е в неизвестност. Турските представители не са потвърдили информациите, че той иска убежище в САЩ, а Държавният департамент каза, че не коментира и не се занимава със случаите на искано убежище.

 

След метежа на 15 юли Турция предприе чистка в редиците на армията и други държавни институции на членове, за които има подозрения, че са свързани с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита на фракция в армията да свали президента и правителството.

 

Същевременно Турция поиска официално от Гърция да екстрадира осемте военнослужещи, които избягаха с хеликоптер в Александруполис, съобщи агенция МИА от Атина.

 

Шестимата пилоти и двама инженери все още са в арест в областта на Атина Атика и чакат отговор на молбите си за убежище. Турция иска да ги съди по обвинения в нарушение на конституцията на страната, опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган и участие в опита за преврат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7020 |11.08.2016 Само във Фрог: А кога Турция ще ни върне осъдени у нас престъпници ? . 0| 4173 |11.08.2016 Турция иска да търгува с Русия с рубли и турски лири . 0| 5085 |11.08.2016 Ердоган: САЩ да решат: Турция или Гюлен! . 0| 4104 |11.08.2016 Над 27 хиляди души в Турция лишени от работа в образованието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads