Реклама / Ads
2| 8517 |16.09.2016 НАРОДЕН ГЛАС

„Турция е в сърцето ми” огласят български читалища

.
Докато нашите напълно лишени от срам и морал управници се чудят какво още да заграбят и нехаят за културата и просветата, турската национална доктрина от времето на Ататюрк системно и целенасочено корозира българската държава.
 
Първо нахлу в икономиката и политиката, отцепи цели райони от страната, стигна и до културата, при това до най- българското в нея – народните читалища. Една уникална българска институция, съхранила духовността ни през годините на варварския геноцид, без аналог в културна Европа.

Наскоро в  „Крепостта на Доган”- доминирания от ДПС  вече небългарски град  Кърджали  се проведе поредната среща  на писатели от Балканите, организирана от някаква си „академия”,  назована гръмко  като... „Орфеева лира”! Преди  време един луд турски държавник  писа, че Омир бил... от турски произход и  всъщност се казвал... Омер!

 

          Сега турски „писатели” и „културни” дейци се свързват с тракийския певец на Родопа – Орфей и правят нескопосан опит под турския полумесец  да обединяват писатели от полуострова, макар Турция да не е страна от Балканите и Европа, а от Азия. И всичко това се прави с пари на българските данъкоплатци – от фонда на Общината, Съюза на българските писатели и  най- вече от Министерството на културата, което субсидира българските народни читалища. В грубо нарушение на Закона за българските  читалища, според който тези уникални институции трябва да служат на българската култура.  Срещата – пета, юбилейна,  беше  повод да се рекламира кандидата за кмет на  този изстрадал от ДПС български град, Хасан Азис, а повечето от писателите, с някои изключения, бяха от „втора ръка” и, разбира се, не от всички страни на региона. И  на мястото, където се проведе е окачено  турското знаме с полумесеца!

 

          Погледнах листата на читалищата от  Кърджалийския район – двайсет от тях, или  повечето са вече напълно турцизирани.  С турци  секретари- директори, управителни съвети с по един- двама българи / за цвят!, купени от  противоконституционната партия- мафия ДПС/, с дейност, свързана почти изцяло с турската пропаганда . Там дори се правят по цели седмици тържества, посветени на...Турската република, чества се  „великият  Ататюрк”/ който беше казал за България : „Тези земи бяха наши и пак ще бъдат наши!”/, пропагандират се турските обичаи и език, а в същото време това население, в т.ч. и младите, не може да говори български и целенасочено и упорито се турцизира. А невръстни деца пеят химна „Турция е в сърцето ми!”... Още по- нагли и опасни са плановете на другата незаконна, противоконституционна, антибългарска партия  ДОСТ  на самозабравилия се Местан, новия агент на Анкара.

 

        А после се чудим защо тези райони вече не приличат на райони от България и са готови  всеки миг да се отцепят като Косово от Сърбия. Но нали това е заветната мечта на Ахмед Доган, когото някои наши продажни журналисти са склонни да величаят като „мъдър политик”. Самият той  каза: „Вижте картата на България!” В смисъл какво българско е останало от нея.... Да не говорим за последствията от тази асимилаторска „културна” политика. За турската политическа, религиозна и културна инвазия в Родопите и Пиринска Македония, за масовото турцизиране на  българите- помаците, които доскоро не знаеха турски!  Видяхме ги в разтърсващия трисериен филм на  журналистката Силвия Трендафилова и Телевизия СКАТ...

 

Средствата от българската държава за тези уж български културни институти отиват за пропаганда на турската култура, което е грубо нарушение на  Закона на читалищата в България, които са определени като средища за разпространение на българската култура и цивилизация.  Странно е, че някои от тях все още имат български имена, макар да са вече турзицирани, като например, „Христо Ботев” или ”Иван Вазов”, „Гео Милев” и „ Никола Вапцаров”/ сигурно скоро ще им сменят имената с турски, както започнаха да сменят и имената на улиците там, както се случи с главната улица в един град в Южна България, преименувана на  „Баязид Йълдъръм”, поробителя на България! /, а други като читалището в Кърджали са направо с турски – „Юмер Лютфи”.   И ако видите сайта на турски /?!/ изявите на читалището там се афишират като  изяви от...Булгаристан! Като прибавим и Турския държавен „професионален” театър за кючеци и маанета „Кадрие Лятифова” / за онези, които не знаят,  това е името на майката на сегашния ни „културен” министър/, струващ стотици хиляди на държавата ни, картината става наистина срамна и  тъжна!  Докато в същото време български театри, като например „Сълза и смях” или „Йордан Йовков” в Добрич, са превърнати в „открити сцени” или по- точно съставите им са ликвидирани!

 

А Министерството на културата, начело турчина- мултак  нехае. Той съсипва целенасочено и методично българската култура с нелепите си реформи и  некомпетентното си управление, излага ни и пред света с вида и възпитанието си. Можем да го видим на записа в Интернет, на който той говори на турски и псува на майка под националния герб в Министерството на българската култура. Там преди време имаше и заместник заместник министър, продалата се  на  турската партия ДПС, вдовица на българския поет- патриот Дамян Дамянов,  изтъкнатата авторка на чалгатекстове Надежда Захариева.  Та тъкмо тя предложи да се прекрои  Закона за българските читалища в угода на нейния партиен вожд Доган! Тогава за какво да говорим...

 

 „Планът Юзал” е вече в действие .Сега  ново учредената турска Османистка партия програмира масовото ислямизиране и турцизиране на българските турци и помаците от Родопите с цел бъдещото възстановяване на Турската империя от Анадола до... Будапеща. До Будапеща, разбира се, тя евна ли ще стигне, защото унгарците не спят  като нас, а освен това си и имат Орбан, а ние си имаме Бойко, „куриера на Ердоган”, да не казвам друга дума...

 

Огнян Стамболиев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5731 |15.03.2016 Дъщерята на Туньо: Докато сърцето ми бие... . 13| 9947 |30.07.2015 Г. Марков: Парламентът простреля в сърцето българската демокрация и взриви чл . 1 от Конституцията . 9| 7842 |24.11.2013 Веселин Маринов призна: В сърцето ми има нова любов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads