Реклама / Ads
8| 28398 |20.10.2016 ПОЛИТИКА

Скандал! МВР хвана Цацаров на тясно заради Пловдивския панаир /документ/

.
Сигналите срещу Сотир Цацаров потъват като в черна дупка
МВР хвана на тясно главния прокурор Сотир Цацаров заради преструктурирането на Пловдивския панаир. Това става ясно от скандална справка на Главна дирекция „Криминална полиция” от 2010 г., която Фрог нюз публикува за първи път.
 

Любопитното е, че документът е  адресиран до сочения за близък до модела КОЙ  бивш шеф на полицията Ангел Антонов, сега директор на НСО. Подписан е от настоящия зам.-главен секретар на МВР  Георги Арабаджиев. И двамата не са обелили и дума до този момент за разкритията, до които са стигнали тогава.

 

Справката е явен документ и е минала през няколко деловодства във вътрешното ведомство. В нея са описани поредица от неправомерни действия-нарушения и престъпления, във връзка с преструктурирането собствеността на „Международния панаир-Пловдив” АД. Те са направени изцяло в ущърб на общината и в защита на частни интереси. В същото време магистрати от Пловдивския окръжен съд са вписали измененията в собствеността на дружеството, въпреки поредицата от нарушения, констатира полицията. След обстойното проучване на проблема, МВР предлага материалите да се изпратят незабавно както в прокуратурата, така  и до Инспектората на Висшия съдебен съвет. Причината е, че в полицията не са съгласни с мнението на тогавашния председател на окръжния съд в Пловдив, че подчинените му са действали правомерно при вписване на промените в собствеността на  Пловдивския панаир.

 

Проверка сочи, че в този период председател на съда е бил сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, който заема този пост от 1999 г. до края на 2012 г. Според високопоставен полицейски източник материалите действително заминават в прокуратурата, но там потъват вдън земя.

 

Именно в този период става и въпросното преструктуриране на панаира, което минава почти незабележимо за обществото през 4 етапа. В началото общината има 75% участие в него, АД „Стария Пловдив” -8%, ЦУМ -8% и „Слънчев ден-Варна” -9%. На 5 януари 2016 г. отношението  се променя, като делът  на общината намалява на 61,47 на сто, за сметка на частния интерес. Появява се  нов играч - „Парк -хотел Санкт Петербург” с 18,66% участие.  На трети етап, през март 2007 г., общината има  51% капитал, докато на четвърти етап той пада под 25%. За да се стигне до тук се прилага схема, като  частникът „превзема” смесеното акционерно дружество АД „Пълдин  Туринвест ”, с което  общината участва в Пловдивския панаир. Така той  минава  в частни ръце.

 

Всичко би изглеждало напълно нормално, ако полицията не бе достигнала до поредица от фрапиращи изводи за съставянето на  нелегитимни  и фалшифицирани протоколи, на базата на които съдиите са вписвали промените. Установено е и грубо погазване на търговския закон, както и манипулиране на  съдебни експертизи. От полицията са категорични, че са  съставяни документи с невярно съдържание. Интересно  е да се отбележи, че всички действия около преструктурирането предхождат решението  на МС  за това. „Можем да направим извод за предварително подготвен сценарий за раздържавяване  на ЕАД ” МПП -Пловдив”, се казва в документи на МВР.

 

Аферата е прихваната за първи път от бивш министър в кабинета на „Борисов”1.  Апелативният прокурор на Пловдив Марин Пелтеков, обаче отказва през 2010 г. да образува досъдебно  производство. Министърът тогава праща сигнала до ГДНП , където започват проверка, а нелицеприятните  изводи от нея не закъсняват.  „Анализът ни дава достатъчно основания за  несъгласие с резултата от проверката на председателя на ОС-Пловдив”, завършва справката на ГДНП .  Изводът касае становището му, че съдиите са действали правомерно при вписването на промените.

 

Преди няколко дни бившата съдийка  Румяна Ченалова  алармира, че гражданин  е подал сигнал срещу главния прокурор, заставайки с името си, че магистратът вземал по 10 000 лева, за да се спечели дело на ниво окръжен съд. "През 2010 г. един гражданин депозира във Висшия съдебен съвет сигнал (ВСС ), в който отразява, че главният прокурор приема граждани в кантората на съпругата си и той го е посетил по съвет на негов адвокат, като е получил уверението, че ако плати сумата от 10 хил . лв ., ще спечели делото на ниво окръжен съд. Това го казва гражданин, наречен Христо Иванов Чобанов, който се подписва с името и адреса си", разказва Ченалова.

 

Сигнал
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3642 |18.03.2024 Политологът Св. Малинов: Недостойно поведение на ГЕРБ, правят внушения, а не се договарят . 3| 3730 |17.03.2024 Илиян Василев: "Южен поток" фалира заради неуправляемия политически риск от близък бизнес с Русия . 17| 3618 |16.03.2024 Мастило в урната, горящи бюлетини и коктейл "Молотов" - изборите на Путин срещнаха пречка /видео/ . 8| 3627 |15.03.2024 Настимир Ананиев: Вярно ли е, че са изтрити телефоните на Мартин Божанов, иззети от местопрестъплението?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads