Реклама / Ads
1| 4155 |07.12.2016 СВЯТ

Папата заклейми фалшивите новини

.
Папа Франциск
Медиите, които се фокусират върху скандали и разпространяват фалшиви новини, за да очернят политици, рискуват да заприличат на привлечени от извращенията хора, каза папа Франциск в публикувано днес интервю, предаде „Ройтерс”.
 
Той заяви пред белгийския католически седмичник "Терцио", че разпространяването на дезинформация е "вероятно най-голямата вреда, която медиите могат да нанесат" и че използването на комуникациите за тази цел, а не за възпитание на обществото, е равносилно на грях.

Използвайки термини от психологията, папата каза, че медиите, тиражиращи скандали, рискуват да се отдадат на копрофилия - изпитването на сексуална възбуда от фекалии, а потребителите на тези медии - да изпаднат в копрофагия (ядене на екскременти).

Франциск се извини, че в отговор на въпрос за коректното използване на медиите е използвал такива термини, за да обясни становището си. "Мисля, че медиите трябва да бъдат много ясни, много прозрачни, а не да изпадат във, не се обиждайте, заболяването копрофилия, тоест, винаги да отразяват скандали, да отразяват отвратителни неща, дори да са истина", каза главата на Римокатолическата църква. "И тъй като хората имат склонност към болестта копрофилия, може да бъдат причинени големи вреди".

В тази част от интервюто на папата, дадено на родния му език, испанския, и разпространено за печата в превод на италиански, той използва едни от най-острите думи, които е отправял някога по адрес на медиите, отбелязва Ройтерс.

Франциск спомена и за опасността от употребяване на средствата за масово осведомяване за очерняне на политическите противници. Медиите може да се изкушават да клеветят, да очернят хората, най-вече в политиката. Никой няма право да върши това. "Това е грях, това вреди", каза папата. Светият отец подчерта, че дезинформацията е най-голямата вреда, която могат да нанесат медиите, защото "тя насочва мнението само в една посока и подминава другата част от истината".

Папата направи тези коментари за дезинформацията след широките дебати в САЩ дали фалшиви новини в интернет може да са отклонили гласове към победителя на президентските избори миналия месец - кандидата на републиканците Доналд Тръмп.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3454 |29.09.2016 Обама, папата и принц Чарлз ще отдадат почит на Шимон Перес . 0| 3625 |20.09.2016 И БЛС заклейми рекламата на пръстовите отпечатъци . 0| 4251 |01.09.2016 Папата: Да се спасим от боклуци и мръсотия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads