Печен свински джолан с чесън - зимна приказка

1

|

13021

|30.01.2017
Печен свински джолан с чесън - зимна приказка

Печен свински джолан? Готови ли сте за страхотните деликатеси с джоланче? Е, вярно, изисква малко повече време, но резултата е повече от невероятен и вкусен.


Осолява се и подправя месото със солта, черния и червения пипер и чубрицата. Слагам  се в тавата, налива се виното, водата, маслото, зърната черен пипер и добавям чесъна. Не се белят люспите. Те са много важни при печенето на чесъна, защото той се задушава вътре в собствената си обвивка. После като го натиснете с вилицата, ще излезе от скилидката и ще е много вкусен. Ще се повторя, но голямото количество чесън не бива да ви притеснява.  Освен лъжицата масло (която може да се замени и с малко олио) не се слага друга мазнина. Месото ще отпусне достатъчно докато се пече. По желание може да пуснете един дафинов лист или три-четири листа салвия. Ако количеството течност ви се струва малко, долейте си по ваша преценка. Аз гледам общото количество течност да не надвишава 1 пръст.

Завива се тавата с алуминиево фолио и оттук нататък фурната върши цялата работа. Пека 1 час на 180 градуса, още 2 часа на 160 градуса. Махам фолиото и ако ще се добавят зеленчуци – сега е момента. Аз добавих моркови и манатарки. Гъбите ми са от фризера и напълно готови за консумация, но целта е да си отпуснат аромата в соса. Ако имате пресни гъби, пръжнете ги леко в тиганче преди да ги добавите към джоланите.

След като се добавят зеленчуците, се пекат още 45 минути на 160 градуса, но държа фолиото върху месото и зеленчуците, за да могат и те да се задушат. Накрая махам фолиото  и запичам за още 15-20 минути само за външен вид, но поливам месото със соса, за да не изсъхва. Въпреки, че вкусната миризма на печено се разнася още на втория час, налага се да сме търпеливи. Заслужава си изчакването. Това ястие може да се приготви и в гювеч, но моят гювеч не побира два джолана. Ще трябва да си купя нов, от тия по-разлятите.

Оттук нататък – всичко е ясно. Дали семейно-интимно или с компания верни другари – вие решавате как ще си го хапнете!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Пьотър Чайковски

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах