Реклама / Ads
2| 14551 |21.02.2017 ИНТЕРВЮ

Подуправителят на НЗОК за Фрог: Москов излъга за 33 млн. лв. фармацевтични отстъпки

.
д-р Димитър Петров
Москов е правил по-високи отстъпки за лекарства, отколкото реално са договорени. Това е правено изключително и само за пиар. Тези нарушения са правени по устни разпореждания чрез съветниците на Москов в Касата. Бившият здравен министър има навика да се разпорежда по телефона. Аз твърдя, че е излъгал обществото, медиите и всички останали за размера на отстъпките, които са договорени от НЗОК. Не са 131 млн. лв. както той твърди навсякъде, а 98 млн. Това заяви в интервю за Фрог нюз подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.
 

- Д-р Петров, докъде стигнахте с ревизията в НЗОК?

 

- Установихме, че месечните разходи в онкологията са се увеличили на месечна база от 19,5 милиона, колкото бяха през 2015 г.  на 25, 5. Този преразход от една страна, има обективни фактори, тъй като се появяват  нови молекули и се увеличава продължителността на лечението. От друга, той се дължи на липса на ефективен контрол. Другото, което констатирахме, е при  заложените отстъпки. Афишираните от Москов отстъпки от 131 млн. лева не са верни. Реалните отстъпките са 98 млн. Отстъпките са изчислени погрешно. Грешката не е техническа, умишлена е. Наредено е така да се изчислят отстъпките, че да не се забележи, че са по-малко.

Отстъпките за хепатит С от фирмите, които се вземат, пък са сметнати тройно. Събрани са на три фирми офертите, като е взето предвид максималният брой пациенти, които са лекувани от хепатит С. Това е направено умишлено под диктовката на Москов. Лошото е, че тези разчети са вкарани в разчетите за бюджета. Правени са по-високи отстъпки, околкото реално са договорени. Това е правено изключително и само за пиар. Тези нарушения са правени по устни разпореждания чрез неговите съветници в Касата. Москов има навика да се разпорежда по телефона. Аз твърдя, че е излъгал обществото, медиите и всички останали за размера на отстъпките, които са договорени от НЗОК. Не са 131 млн. лв. както той твърди навсякъде, а 98 млн.

 

- Ще сезирате ли прокуратурата?


- Нарушенията в НЗОК са повече административни. Там където има умисъл, или ще сезираме прокуратурата, или тя самата ще се самосезира. По отношение на медицинските изделия има няколко позиции, които са меко казано странни. Комисията първоначално ги е отхвърлила, след това са вкарани в Надзорния съвет за разглеждане. Типичен пример са тест лентите. Касата плаща около 19 лв. за тест лента. Изненадващо се появява нова позиция от тестленти, с които се измерва кръвна захар от венозна кръв. Абсурдно е да се използват за домашно приложение. Те са за болнично приложение. Тези тест ленти са с 10 лв. по-скъпи

 

- Какво ще правите с лимитите, на които Москов толкова държеше, а сега предизборно заговори за тяхното махане?


- През 2015 г. Москов въведе тези лимити. През 2016 г. ги направи още по-драстични, въпреки че още тогава НЗОК беше против тях.

 

- Москов обещава, че в следващото правителство ще погаси заемите на болниците. Възможно ли е това?

 

- Трябва да бъде отпусната държавна помощ, а как би се погледнало това от ЕК?! Нали в момента всички лечебни заведения в България са равнопоставени. Ако болниците знаят, че периодично ще им бъдат погасявани дълговете, те ще генерират нови и нови.

 

- Бившият здравен министър ще маха и търговския статут на лечебните заведения. 


- Всички кредитори на дадена болница ще запорират сметките на болниците. Москов многократно съм чувал да твърди, че заради търговския статут болниците са трупали дългове. Това не е вярно. Точно той спира трупането на дългове. Освен това болниците с най-големи дългове в страната не са търговски дружества. Спекулира се много с търговския статут. Как Москов ще отнеме например дяловете на общините в болниците? Ще ги национализира ли? Какво ще прави с частните? Пак ли ще ги национализира? Опитва се да върне времето на 1944-1945 г.

 

- Защо се отлага спирането на пръстовите отпечатъци?


- В НРД ще запишем, че се прилага директно променената от МЗ наредба. И така въвеждането им ще бъде отложено във времето. През това време ще изчакаме решението на ВАС да се произнесе за пръстовите отпечатъци. МЗ, НЗОК и БЛС не искат да се бъркат в правомощията на съдебната власт. Искаме да получим ясно съдебно решение дали законно са били въведени тези отпечатъци, тъй като на първа инстанция ВАС постанови, че няма законово основание за въвеждане им. Ако се потвърди решението на първа инстанция, означава, че някой трябва да носи отговорност за автентификатора.  

 

- Д-р Мими Виткова изнесе данни, че болни се лекуват в гарсониери. Вие работите ли с такива болници?


- За гарсониери не съм чувал. В някои жилищни големи сгради се правят болници. Такива са някои очни болници. Това е проблем на този, който дава лиценз за дейност. Не можем да откажем да работим с болници, които са получили разрешение за дейности и отговарят на изискванията, та ако ще и жилищни сгради да са. Такива нови болници не са се появявали скоро. Обикновено по-големи се отварят.

 

Интервю на Даниела Николова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 39077 |09.02.2017 Проф. Чирков за Фрог: По време на Живков се правеха реформи, сега – не . 1| 8574 |01.02.2017 Александър Андреев пред Фрог: Няма основание за касиране на изборите . 7| 14591 |18.01.2017 Р. Гълъбинов за Фрог: Лукарски спря чуждите инвестиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads