Реклама / Ads
9| 4395 |21.02.2017 НОВИНИ

Каракачанов: Радев и Янев да дадат отговор за засиленото натовско присъствие в Черно море

.
Красимир Каракачанов
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов настоява президентът Румен Радев и служебният министър на отбраната Стефан Янев да дадат отговор за засиленото военно присъствие на натовски сили в Черноморския басейн.
 

В изявлението си до медиите Каракачанов поставя въпроса кой дрънка с оръжие от името на България. Той е категоричен, че българският народ заслужава да знае истината и призовава служебният кабинет и президентът бързо да я разкрият. В противен случай, по мнението на Красимир Каракачанов, остава усещането не просто за нещо гнило, но за нещо, което застрашава националната ни сигурност.

 

Припомняме, че преди ден експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изрази притеснението си от засиленото военно присъствие в Черно море и настоя за обяснение от президента и служебния военен министър. Днес той подчерта, че служебният кабинет е разписал за военното присъствие.

 

В позицията си до медиите лидерът на ВМРО припомня, че на 16 февруари Съветът на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО е взел решение да бъде увеличено военновъздушното и военноморското присъствие в района на Черно море. Това се прави в съответствие с приетото предишно решение за разполагане на сили на НАТО от срещата на високо равнище във Варшава.

 

Красимир Каракачанов посочва изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че засиленото военноморско присъствие в района на Черно море ще включва засилени тренировки, учения и военноморска координация на страните-членки на НАТО в района на Черноморския басейн съвместно с други страни-членки, които нямат военноморски сили в Черноморския басейн. Сътрудничеството щяло да се осъществява посредством постоянно действащи черноморски военноморски сили съвместно с постоянно действащи военни сили в Черно море.

 

Лидерът на ВМРО подчертава, че решението е взето единодушно без възражение от някоя страна членка. В тази връзка той поставя въпроса това решение съгласувано ли е с президента Радев и военният министър получил ли е мандат от правителството да гласува в негова подкрепа. Каракачанов предупреждава, че този акт допълнително засилва конфронтацията в Черноморския басейн с Руската федерация.

 

 

На втори място той иска да разбере дали е направен анализ за необходимите средства и дали са включени допълнителни средства за разходите във връзка с участието на българските военноморски сили в планираното засилено военно присъствие на НАТО в Черноморския басейн.

 

Предвидено ли е постоянно действаща военноморска група на страните-членки на НАТО от Черноморския басейн и включва ли тази група участие на Република Турция, е третият поставен от патриота въпрос.

 

Той напомня, че преди 9 месеца такава операция е отказана именно заради участието на Турция. Във връзка с обявеното от Столтенберг, че е договорено засилено военновъздушно присъствие на НАТО над Черно море, Красимир Каракачанов поставя въпроса това означава ли, че съвместният air policing се разширява на територията на страната ни извън българските териториални води. Той припомня, че ген. Радев е подал рапорт за напускане на поста командир на Военновъздушните сили именно заради несъгласие с air policing.

 

Красимир Каракачанов иска също да разбере кой има полза от това да въвлича България в ескалация на напрежението в момент, в който Украйна и Русия са изправени на нокти една срещу друга.

 

Винаги съм се противопоставял на безропотното поведение на управниците ни в ЕС и НАТО. Да, ние сме част от ЕС и НАТО, но трябва да бъдем активна част, а не просто част, подчертава още Каракачанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3930 |21.02.2017 Ген. Янев върна топката към Борисов за войски на НАТО в Черно море . 7| 6445 |20.02.2017 Радев взима над 10 000 лв. заплата . 4| 5097 |19.02.2017 Янев поиска увеличаване на парите за отбрана . 5| 4623 |17.02.2017 Нинова: Повтаряме модела с ген. Радев за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads