Чудо! Фирма от Гара Лъкатник наема „Сименс”, за да доставя техника на болница „Св. Анна”

3

|

11255

|07.03.2017
Чудо! Фирма от Гара Лъкатник наема „Сименс”, за да доставя техника на болница „Св. Анна”

Съмнителни обществени поръчки за закупуване на най-скъпа техника разбуни духовете в болница „Св. Анна” в София. Куриозът е пълен, тъй като в края на 2015 г. е взета свръхмодерна апаратура за 3,5 млн. лв. от конкретна фирма от Гара Лъкатник и то при много странни обстоятелства.


За изненада на всички, обаче тя се оказва неработеща, тъй като е доставена без нужното оборудване. След година „почивка”, едва в началото на 2017 г. се провежда нова обществена поръчка. Избрана е пак същата фирма за обезпечаване на техническите допълнения за още близо 400 000 лв. Това установи проверка на Фрог нюз, разглеждайки подробно документацията. От нея произтичат и много въпросителни, свързани със законовото провеждане на процедурите.

 

Първата обществена поръчка за закупуване на хиперскъпарските  скенер, ангеограф , рентгенов апарат, както и за портативни и непортативни  ехографи , е обявена на 8 октомври 2015 г. Подозрително е, че се явява само една фирма „Соломед ” ЕООД , която до този момент  е доставяла в „Св . Анна” само лекарства и консумативи. Оказва се, че в по-ранен период всички световно известни фирми са се конкурирали.  На 24 ноември 2015 г. комисия излиза със становище, че „Соломед ” отговаря напълно на предварително обявените условия”. В състава й са председателят на съвета на директорите Божидар Финков, д-р Маргарита Бикова-шеф на клиниката по образна диагностика, един юрисконсулт  и главният счетоводител.

 

Шест дни по-късно се случва нещо странно. „Соломед ” подписва договор, с който наема като подизпълнител  за доставка на техниката „Сименс хелткеър ” ЕООД . От това произтичат и куп въпроси като например: Защо въпросният договор със „Сименс” не фигурира в подадените пред комисията документи при отваряне на офертите, както изисква законът? Нарушена ли е процедурата по ЗОП? Явява ли се в случая „Соломед ” пощенска кутия? Може ли световно известната „Сименс” да бъде наета като подизпълнител  на фирма, регистрирана в Гара Лъкатник  и нужно ли е за това разрешение от централата в Германия? Не е ясно и кой ще обслужва техниката след изтичане на гаранцията, която е само  за 12 месеца. За сравнение дори при закупуване на кафеварка  в магазин за китайски стоки се дава 24 месеца гаранция. В Договора между „Св . Анна” и „Соломед ”, подписан на 1 декември 2015 г. има супер смущаващата клауза, която гласи: „Възложителят  няма задължение за закупуване на пълния обем медицинска апаратура, предмет на настоящия договор”. Сиреч, можеш да вземеш само кутия. Тя, обаче няма да заработи, без нужното пълно оборудване.

 

Какво се купува и за колко:

-дигитален портативен ехограф  за Спешното отделение и още два такива за клиниката по анестезиология  за по 75 474 лв . Експерти казват, че обичайно цената им варира между 25-35 бона. Освен това клиниката по анестезиология е имала два апарата, които според лекарите са им били напълно достатъчни,

-два непортативни  ехографа , на цена, далеч над пазарната,

- рентген за 366 000 лв. с ДДС, като техниката може да се купи според специалисти и за 120 000 лв,

-компютърен томограф  за 1 201 693 л . с ДДС, без да е описано дали е в пълен комплект. Същият във ВМА  болница беше купен за 864 000 лв,

-ангеограф  на стойност 1 615 551 лв . с ДДС, и то при нормална цена не повече от 1,2 млн. лв.

 

В Договора между фирмата и болница „Св . Анна” е упоменато, че плащането е отложено до 60 календарни дни, след подаване на заявката.  През юни 2016 г. шефът на фирмата „Соломед ” Георги Панов изведнъж започва много да се притеснява за финансовото състояние, но не за компанията си, а за болницата. Чудо невиждано до този момент. Панов споделя това си безпокойство  в писмо до шефа на „Св . Анна” Славчо Близнаков. За това месец по-късно се сключва допълнително споразумение, според което плащането се отлага с 18 месеца. От профила на купувача е видно, че там липсват описани фактури и  приемо -предавателни протоколи. За това изобщо не е ясно, дали въпросната техника е платена и до днес. Не пише и в коя клиника  дефакто  тя трябва да отиде.

 

Странностите не свършват до тук. Чак на 27 януари 2017 г. изненадващо се появява друг Договор между „Св . Анна” и „Соломед ” за доставка и въвеждане в експлоатация на оборудване на апаратура, произведена в „Сименс”. С две думи-ще се дават още пари за въпросната техника, за да може тя да тръгне.  И тук се играе същото хора,  като се включва познатата клауза: „Възложителелят  няма задължение за закупуване на пълния обем медицинско оборудване, предмет на настоящия договор”.

 

Този път от  „Соломед ”  са много чевръсти. В един ден-1 февруари  2017 г. фирмата издава три документа: Приемо -предавателен протокол, протокол за инсталация и пускане в експлоатация, както и протокол за проведено обучение на персонала. Казват, че на практика това е почти невъзможно.  Подозрителното е, че те са разписани с различен подпис от името на болницата и най-важното-няма нито име, нито  печат. Шефът на болницата Славчо Близнаков, назначава комисия, която да съблюдава за изпълнение на договора. Един от членовете д-р Мариела Василева се подписва с особено мнение. Директорът на клиниката Славчо Близнаков й иска светкавично обяснение. Писмено Василева е лаконична: За доставките аз нямам никаква информация. Говори се, че лекари са притискани да слагат парафа си под документи, свързани с въпросната сделката.

 

Как в болница „Света Анна” се е купувал ядрено-магнитен резонанс, четете утре във Фрог:

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Vivaldi Spring The Four Seasons High Quality caballerohorus

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах