Реклама / Ads
2| 13741 |21.03.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Бившият военен министър Тагарев – сивия кардинал, който коли и беси в армията

.
Тодор Тагарев
Служебният военен министър Стефан Янев е бил на път да уволни от Института по отбрана ”Цв. Лазаров” бившия си колега Тодор Тагарев. Но за него са се застъпили един бивш военен министър с връзки в НАТО и един друг виден натовец. Имало дори скандал и крясъци. В последна сметка министър Янев дал назад и оставил Тагарев на поста му.
 
Доволен от ситуацията останал и бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов, пръв приятел и наставник на Тагарев. Шаламанов в момента е водач на листи в Бургас и Пловдив на партията на Иво Прокопиев "Да, България".

Да припомним как Тагарев е назначен за шеф на Института по отбрана."Земеделският" военен министър Николай Ненчев със свой подпис нарочно и специално  променя правилника на института "Цв. Лазаров" за да набута там точно експертът по хибридна отбрана Тагарев. Съгласно действащият правилник мястото му може да бъде заето от хора, които отговарят най-вече на две условия – да са офицери, и да  имат научно звание. В института има такива офицери.  Но се оказва, че след тази дискриминационна поправка техните звания и научни титли не са достатъчни, за да станат директори. Разчиства се път на Тагарев.

С парафа на министър Николай Ненчев условията са променени, за да може  директор да стане не кой и да е, а точно бившият военен министър в служебния  кабинет на Марин Райков – Тодор Тагарев. По внушение на съветника на премиера в оставка (А.А. Ньойски ) директорът на   Института по отбрана вече може да е единственно цивилен служител. Слага се кръст на правилника. Шефът на института бе назначен лично и  само от министъра на отбраната получавайки заплата от над 4000 лева. Потъпкано е  конкурсното начало! В случая има и друг парадокс – директорът на института е единствено цивилен, а заместникът му може да бъде както цивилен така и офицер.

Запознати с мераците на Тагарев ни информираха, че зад кандидатурата на  експерта по хибридна отбрана твърдо стои отколешната му дружка Велизар Шаламанов, също  бивш служебен военен министър и бивш директор на агенция в НАТО. Замисълът е дълбок. Шаламанов има връзки в НАТО и може да осигури потичане на парични потоци от едната към другата страна и обратно. Това може би обяснява защо Тагарев се е съгласил да напусне поста си в БАН и да го  смени с този на директор в «Проф. Цветан Лазаров». Има цел. И тя е свързана  не само с неговите амбиции, но и с  амбициите и целите на Шаламанов.

Нека припомним още, че в периода 1999-2000 г. Тагарев, Шаламанов  и Валентин Радев унищожиха тогавашните  военни институти на армията и сложиха кръст на военната наука изхвърляйки над 890 научни специалисти с много висока научна експертиза. Интересно, каква ли е сегашната им цел ? И в чия ли услуга искат да поставят Института по отбрана, който без тях се е наложил със  своите изследвания и разработки като престижна научна организация не само у нас.

Ета каква е целта. Под ръководството на Тагарев се извършват несвойнствени за института и МО дейности -  външни проекти на ЕС. В реализацията на тези проекти участва тесен кръг от 5-6 души, в чиито джобове са потънали по 20-30 000 лева. По проектите се работи в служебно време, а понякога изпълнителите ги няма и с дни в института. Разбира се, работата по тези проекти не се афишира, но хората в института знаят за какво става дума. Това е довело до разделението на колектива от научни работници в ИО "Цв. Лазаров" на  "две писти". Едните работят за едната заплата, а другите "бичат частпром"  и  обират каймака плюс заплатата.

Самият Тагарев по два-три пъти на месец за по четири-пет дена е в командировка в Украйна, Румъния и Чили по мероприятия и задачи, които нямат нищо общо с ръководения от него институт. Наши източници от МО казват, че тойq заедно с колегата си Валери Рачевq  е официален представител на ООСЕ в Украйна. Това им осигурява невероятно за нашите ширини заплащане и участие в конференции и симпозиуми посветени на хибридната война на Русия. / Нещо повече, Тагарев и Рачев на разноски на ОССЕ са били на мач на елитни английски клубове в Лондон/. Някои от тези мероприятия са финансирани от проамерикански фондации, но Тагарев използва командироването си от бившия военен министър Ненчев и се явява на тях като  официално правителствено лице, което представя военния министър на България. Лесно е да се досетим, че тема на изказванията на Тагарев на тези конференция е руската заплаха за източноевропейските държави и хибридната война на Русия. Справка за броя на командировките на Тагарев и целите им може да се направи от информационната система "Документооборот" на МО.

Тагарев има и един друг голям грях към българската армия и най-вече към ВВС. Той беше в основата на манипулацията на проекта за нов многофункционален изтребител за военновъздушните ни сили. Заедно със своите хора в института той се опита да промени критериите за оценка и методиката за оценяване на изтребителите, така че на първо място да бъдат класирани употребяванине F-16 от Португалия, чиято възраст е повече от 30 години. Те се нуждаят от пълна модернизация на двигателите, авиониката и софтуера и цената им е доста солена - 9 броя F-16 блок 15 за 1,5 млрд. лв.

Тази сделка е изгодна за САЩ, защото там ще отидат тези милиарди. Но Тагарев сякаш не го интерусава това. Важното е да изпълни указанията на  Ненчев и Шаламанов и остане верен  на американските си благодетелите  от "Козяк". Ще припомним само, че за същите пари Израел ни предложи 16 броя F-16. bl.30/40 в отлично състояние с остатъчен ресурс над 1300 часа плюс наземно оборудване за поддръжка и обучение на летателен и технически персонал. Вижда се, че лобирането на Тагарев е безкрупулно, защото разликата в сумите е почти милиард. Това деяние на бившия служебен министър не остана скрито-покрито, но никой не му потърси съдебна отговорност, каквато заслужаваше. Но нали с Ненчев са партия?! А документите за манипулиране на критериите и методиката за оценка могат и сега да се намерят в регистрите  на института, МО и ВВС.

За нещастие на Тагарев скандалът с променените критерии стигна до комисията по отбрана в парламента и така опитите за лобиране и фалшифициране бяха блокирани и пракратени. Случаят бе подхванат и от медиите, но военният министър Ненчев направи невъзможното да замаже гафа и спаси главата на Тагарев. За такива действия всеки един чиновник в МО би бил отстранен от поста си. Но Тагарев спаси отново кожата си.

Нещо повече, той не се е отказал от идеята си за португалските F-16. Източници от МО ни довериха, че той е внедрил свои хора от ИО в комисията за оценка на офертите /RFR/, която се очаква да заработи този месец. Апетите му за португалските изтребители са се запазили. Малко се е попритаил до изборите. Но и в МО вече знят вълчия му нрав.

За отблязване е още, че Тагарев бе един от най-големите  противници на сегашния президент Румен Радев по време на цялата му кандидат-президентска кампания и още преди това. "При мисията ”Airpolicing” става въпрос за договаряне между две страни. Трябва да се държим като съюзници. Притеснително е договорът да се сравнява с Ньойския. Това показва, че партии имат пряко влияние във въоръжените сили, което е забранено повече от 25 години" Това са думи на Тодор Тагарев по повод изявление на Румен Радев, вече като бивш командир на Военновъздушните ни сили. Малко по-късно той открито се обявяваше против ген. Ррадев,  като го наричаше "пилот с малко политичеки багаж", с което си спечели презрението на всички бивши и настоящи колеги от Военновъздушните ни сили.

В момента проф. Тодор Тагарев и компанията от соросоиди около него са си поставили нова цел. Те лобират с всички сили и средства за един американски доставчик на бойни машини за Сухопътните ни войски. Става пак въпрос за милиард. Но за това четете в петък.

Калин Неврокопски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4752 |14.03.2017 Земеделският министър: Гъските изядоха субсидиите . 7| 9617 |01.03.2017 Фрог позна: Новият военен №1 е ген. Боцев - от пехотата . 0| 6245 |21.12.2016 Джеймс Хюс: В България е лесно да имаш бизнес в сивия сектор и трудно - в белия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads