Реклама / Ads
3| 5300 |22.05.2017 НОВИНИ

ТЕЛК в страната спират работа

.
От днес всички ТЕЛК-ове в страната преустановяват работа и нямат право да издават решения за намалена работоспособност. Причината е, че методиката, по която лекарските комисии работят, е била свалена от Върховния административен съд, а нова изготвена няма, информира пред Дарик д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК София.
 
Тя допълни, че проблемът трябва да се реши в спешен порядък, за да може ТЕЛК-овете да възобновят дейността си.  

„От петък има решение на административния съд, с което се отменя административната уредба, с която ние работим.

 

Тоест, от днес ние не можем да издаваме експертни решения с процент намалена работоспособност или вид и степен на увреждане. Всички хора, на които предстои освидетелстване и съответно пенсия, ще останат без пенсия, ако много бързо не бъде решен въпросът”, посочи д-р Холевич. В момента от здравното министерство търсят спешно решение на проблема. Не е ясно обаче колко хора ще засегне той.

 

Сега, ние от сдружението, заедно с национално представителни организации на хората с увреждания, сме внесли днес в Министерството на здравеопазването цялостен законопроект за реформа в експертизата, включително и за промени в действащата наредба за експертиза, която в общи линии съответства на всичко, което е обжалвано. Направили сме го без да знаем, че е или ще бъде обжалвано,” добави Холевич.

От здравното министерство пък допълват, че решението на съда отменя определени текстове, а не цялата методика за дейността на ТЕЛК-овете.

Сред тези текстове са изискването за срока на инвалидност от една до три години, отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти при малигнен тумор на гърдата, както и правилника за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност. В останалата си част методиката, включително регламентът, касаещ временната неработоспособност, е в сила.



От ведомството са категорични, че нормативно установените задължения на органите на медицинската експертиза не са отменени, поради което следва те да продължат да работят съобразно действащото законодателство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4513 |22.05.2017 Спират поръчката за тол системата . 1| 8658 |21.05.2017 Писателката Неда Антонова: Спекулация е, че Левски е убил момче . 7| 8671 |21.05.2017 Методи Лалов: Борисов взе страната на Цацаров в скандала Цумгейт . 4| 4999 |08.05.2017 Напаст от кърлежи в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads