Осман Октай: Ще убият не Доган, а Гюнай Сефер

36

|

39587

|14.08.2009
Осман Октай: Ще убият не Доган, а Гюнай Сефер

Човекът, който се перчи на САЩ и Европа, поздрави по телефона премиера Борисов. Три теми притесняват Анкара. Етническото заиграване е по-опасно от икономическата криза, казва бившият организационен секретар на ДПСОсман Октай е един от основателите на ДПС. В продължение на години е дясна ръка на лидера Ахмед Доган. Депутат в 36, 37, 38, 39-то Народно събрание. През 2001 г. е отстранен от ръководството на партията. Сега е председател на Асоциация за регионално икономическо развитие.


Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Октай, какви според вас бяха стратегическите очаквания на ДПС и Анкара по време на изборите?


- И Анкара, и Доган очакваха у нас пълна мобилизация от малцинствата, още повече, че имаха инстурмента да фалшифицират секционните протоколи в цяла България. Ако днес прокуратурата и службите се разровят, ще намерят над 100 хил. уж гласували, които реално или са умрели, или не са в страната, но са дописани в тези секционни протоколи.

Но какво се случи на изборите? Преиграването, пресоляването с изявленията на Доган ядоса българския избирател. Този момент ДПС и Анкара не го бяха калкулирали. Разчитаха, че ще изкарат 600 хил. гласа, но не очакваха, че българите ще се активират. Затова вечерта след изборите Доган беше най-ядосаният играч. Държа се арогантно, не защото е съгласувал такова поведение в полза на Анкара, а защото това е единственият шанс да си спаси задника, да не бъдат разследвани той и феодалните му райони.

Вечерта на 5 юли Ахмед разбра, че стратегията му се провали, че фирмата ДПС вече трудно ще работи по същия начин, защото ГЕРБ взема 116 мандата. Посланието му беше: А сте ме пипнали, а ще ви запаля чергата! А от друга страна, концепцията на Анкара беше без ДПС да не може да се състави кабинет в България. Тази партия отново да стане неизменна част от следващо управление и чрез този ключ да могат да съботират дейността на Брюксел. По същия начин, както Москва се опитваше да работи чрез „Позитано” европейските си партньори. Обаче и двата проекта се провалиха на изборите.

 Доган си изпусна нервите часове след вота. Той каза, че каквото и управление да се направи, до една година ще има дестабилизация на тази власт. Следващото му изречение беше: Обръщам внимание на НАТО и на Съвета за сигурност да внимават с етническото заиграване по време на изборите, защото очаквам ескалиране на това напрежение. И да не кажат, че не съм ги предупредил! Това бяха три послания, които са много актуални днес.
На другия ден казионните турски медии излезнаха със заглавия, че духът на Тодор Живков е излезнал от урните. Това означава единствено – Възродителите идват.

 И съчетани, тези две обстоятелства съставляват по-голяма заплаха за новото управление на ГЕРБ и за страната от тежката икономическа криза. Който не си дава сметка за това, рискува бъдещето на страната. Доган, съчетан с ресурса на Анкара, разполага с онези механизми за социална, етническа дестабилизация на държавата. Но посланията им от изборната нощ, само една седмица по-късно се преориентираха на 180 градуса.

- Каква тактика ще разиграват Доган и Турция при новата политическа конфигурация?


- Позицията им е да бъдат по-ниски от тревата, да минат в окопна война, да приспят противниците, а после - каквото и да се случи, да не е по тяхна вина. След избора на правителството на Борисов, Доган започна да се обяснява какво е искал да каже в изборната нощ и че не е злонамерен към новата власт. Анкара пък като разбра, че това упарвление има волята да преразгледа няколко важни въпроса, също се преориентира и взе да звъни на Борисов по телефона.

- Кой и кога се е обаждал на българския премиер? От какво се страхуват южните ни съседи?


- Опасенията им са в три посоки. Двойното гражданство касае Анкара, защото й отнема оръжието за влияние по време на избори и политическа намеса. Този проблем се разбира от демократичната общност в Труция. Те също са изключително обезпокоени. Това са онези 2 млн. , които излизат по улиците и настояват за запазване на светската държава, каквато е създадена от Ататюрк. И неслучайно преди да дойдат там на власт ислямистите, за ДПС идваха малко гласове. Но откакто те управляват, подкрепата за ДПС стига 45, 50, 70 хил. гласа. И ако не се вземат мерки, тази цифра ще се увеличава постоянно.

Втората притеснителна тема е за арменския геноцид. Анкара се съмнява, че България може да я постави чрез новото правителство като позиция в Брюксел. Има опасност тази тема да се подкрепи от Европейския парламент. Съседите ни знаят, че във всички български общини, където ГЕРБ имат мнозинство, вече има изградена такава позиция по арменския въпрос.

И не на последно място, за тях е неприятен проблемът с обезщетенията на тракийските бежанци. Голяма тема. На тях нямаше да им пука от тези теми, ако не беше обстоятелството, че България, като член на ЕС, може да блокира преговорите им за включване в съюза, до изясняването на тези ключови позиции.

Тези обстоятелстват поставят Таип Ердоган в особена позиция – големият великотурски ръководител звъни на министър-председателя Борисов, за да му честити победата и поста, да му изкаже добрите си намерения и да го покани да направи официално посещение. Така дешифрирам аз това телефонно обаждане. До колкото имам информация, разговорът е осъществен преди седмица, но не му е дадена гласност.

Голямата идея на Анкара е да има пета колона тук и чрез нея да съботира цяла Европа. Сега те не се интересуват от Доган, понеже проектът Станишев им се провали. Затова сега Ердоган търси личен контакст с Борисов. Турският премиер е силна фигура. Той се скара със световните лидерите и напусна Давос, не го е страх да се репчи на ЕС и САЩ. И точно такъв човек, с огромно самочувствие звъни на нашия малък министър-председател, на малка държава. Това телефонно обаждане е знаково и правилно трябва да бъде разчетено.

- След 8 години във властта ДПС е в опозиция, може ли това да предизвика сътресения в партията?


- Това е началото на края на ДПС. Последните 8 години Доган и обкръжението му превърнаха тази партия в обслужваща и консуматор на власт. Без властови ресурс всички хора, които са с водещи позиции в ДПС, ще избягат сами. Известно време ще ги обединява заплахата, че през следващите месеци ще има ревизии за корупционните практики по общини и институции. Но ако новите министри и премиерът Борисов ревизират не само дейността на ДПС в различни ведомства и общини, но и на НДСВ и БСП, участвали в управлението през последните 8 години, това ще предизвика много противоречия и предателства вътре в партията на Доган.

 Хората, които са били около софрата, ще воюват един срещу друг и по единично ще се опитват да си спасяват задника. Това ми дава основание да мисля, че идва началото на края на тази партия. Но всичко ще зависи и от по-нататъшното поведение на десните формации. Дали с целия ресурс на държавността и закона ще отнемат и отвоюват особенно 5-те феодални, затворени области от силата на мафиотите на Доган. Важно е с каква формула ще стане това. Говаря за Силистра, Търговище, Разград, Шумен и Кърджали. Там са монополизирани всички служби от полицията до училищата. Управляват така, както нюйоркските и чикагските мафиоти не са контролирали градовете. Там нищо не се случва без тяхната воля.

- Как да се върне държавата в тези райони?


- Препоръчвам на Борисов да преосмисли назначенията на областни управители в тези райони. Те трябва да бъдат алагубернатори, на лично негово подчинение. Да са с много по-широки правомощия и задължително да бъдат външни хора, които да нямат родствени връзки. Шефовете на всички държавни институции – РДВР, НАП, съд, прокуратура и т.н. също да бъдат поети от външни експерти, които не са обвързани с дадената област.

 До новата власт да бъдат допуснати и местни турци, които нямат нищо общо с мафията на Доган и да са професионалисти. Това е единствената възможност за около 6 месеца да се отвоюват тези територии и държавността и законите да влезнат отново там. Така и самите турци ще разберат, че държавата не ги е изоставила.

Следващата стъпка на новата власт трябва да е насочена към три знакови общини, където имаше засечени много корупционни схеми, а кметовете им станаха депутати. Това са Дулово, Руен и Стамболово – задължително условие е там да бъдат подкрепени опозиционерите турци и на частичните избори да спечелят срещу мафията и ДПС. Ако не го постигнат, ще се унищожи очакваната надежда на самите турци, че районите им могат да се демократизират и да се отворят.

- ДПС има ли вътрешни сили да се реформира?


- За реформи в тази партия вече не може да се говори. Отдавна тя не функционира като нормална политическа формация, според Закона за партиите. Това е една аламафиотска структура, подобна на СИК, ВИС. Както се разпаднаха тези трибуквени империи, подобно нещо ще се случи и с ДПС. Това е структура, която обслужваше и консумираше власт, но там вече няма ресурс. При мен наскоро беше Саид Юсуф, н-к отдел във външно министерство на Анкара. Той отговаря за Балканите. Тяхната концепция е да се запази ДПС, но да се демократизира с нови лица и мафиотите да се изчистят. Интересуваха се дали едно такава виждане може да получи и моята подкрепа, и на други демократично настроени турци.

Отговорих, че имам различно мнение. Моята концепция е турците, мюсюлманите, отделните етноси и вероизповедания да бъдат в различни партии, в различни парламентарни групи. За такава концепция аз се боря от години. Ще умра спокоен, че съм си изпълнил каузата, когато видя, че турците и етносите не са монополизирани от една формация, и независимо кой идва на власт -смесените райони са защитени от държавата и тя ги обслужва. Това е пътят на етноинтеграцията.

- Има ли силни играчи, които могат да измъкнат властта от Доган чрез преврат?


- Там няма такива личности. Нямат уставен ресурс за такова действие. Ако Доган наистина е умен, както твърдят медиите, сам трябва да се оттегли, да постави нови лица и да дърпа конците. По този начин ще може да спечели време, но няма да спаси партията. Той обаче се плаши от такъв модел, защото го е страх, че ще бъде похарчен. На този етап Ахмед си мисли, че ако играе с етническата карта, ще е силен и ще запази себе си.- Обществото очаква обръчите от фирми, за които Доган сам заговори да бъдат разследвани. Ще излезнат ли скандални разкрития?

- Ще бъдат шокиращи. Гъмжи от корупция в министерствата на земеделието, околната среда и водите, на бедствията и авариите, в Държавния резерв. Но голямото заблжудение в обществото е, че Доган е създал тези обръчи. Истината е, че те сами се прилепват към него, той започва да ги обслужва, а те ползват властовия му ресурс. Много са хората, които разработват корупционни схеми, с тях отиват при лидера на ДПС и му казват: Тук има огромна далавера. Ти бъди спокоен, ние ще управляваме всичко, ти само дай карт-бланш. За да се организира обаче такава схема, тук диван чапраз трябва да стои министър-председателят, министър Х, министър еди кой си и т.н. Доган ги привиква в сараите си и схемата започва да работи.

Той даже точно не знае каква е тя. На него само му се казва: В Швейцария сме ти сложили 5 млн., еди къде си има още толкова и накрая идва куфарът пак с пари. На три-четири месеца само се докладва, че схемата добре работи. Ако днес попитате Доган, какво точно са правили тези хора, той няма да знае. Той не е геният, не е организаторът. Нека прокуратурата и ДАНС да имат воля и да си свършат работата. Народът чака справедливост.

- Доган беше една от най-охраняваните личности в държавата. Има ли сега опасност за живота му?


- Според мен никога не е имало опасност за живота му, от гледна точка на политическо посегателство. Ако Доган и хора от обкръжението му са се притеснявали за живота си, е било следствие на това, че са взимали огромни средства, а не са свършили обещаната работа. Има много такива случаи. Десетки са примерите само за турски компании, които са дошли с инвестиционни намерения. Приватизирали са предприятия, но после са им били откраднати от феодали на Доган. На някои от тези лица чрез НСС и ДАНС им бяха наложени забрани 10 г. да не влизат в България.

- За Бедри Шафик ли говорите?


- Не само за Шефик, той е друг случай. Казвам – десетки са изгорелите по този начин бизнесмени. Взеха им предприятията, парите и накрая, използвайки държавата, им забраниха да влизат в страната. ДАНС знаят за какво става въпрос, могат да преразгледат тези забрани и да си свършат работата. Предполагам, че заплаха към Доган и приближените му идват точно от такива хора, които са изгорели в България, опитвайки се да правят бизнес.

- Значи все пак лидерът на ДПС е вероятен обект на покушение?


- Лично за Доган опасности няма. Защото той не е комуникирал сам със засегнатите кръгове. На срещите където се предават и приемат куфарите с парите, той винаги е играл с мъжки секретарки и подставени лица. Посредническа роля са изпълнявали хора, които днес са край него в парламента.

- Колко са тези посредници, има ли ключов играч сред тях?


- Доста са. С ключови позиции след Ахмед Емин е Гюнай Сефер от Дулово. Той стана депутат на тези избори. Той е човек с основно образование, два пъти е лежал в затвора, с купена диплома, с него са свързани скандали с данъчни измами. Сефер е човекът, превърнал се в ключова връзка за много финансови операции. Смятам, че ще бъде убит още преди да бъде изваден от прокуратурата с белезници от българския парламент. Такава заплаха го грози, ако обвинението има воля за действие. Сега той е най-пазеният човек, дори повече от Доган. Заплахата за живота му е огромна и отвътре, и отвън.

- Трябва ли делото за самоубийството на Ахмед Емин да бъде възобновено и да започне ново разследване?


- Задължително! Това, което се изясни само около този инцидент, беше прикриването на истината. Не вярвам на сценариите, че Ахмед Емин се е готвел да убие Доган, това са разсейващи версии. Емин беше един от моите привърженици на демократичното, дясното крило в ДПС.

- Кога Доган се превърна в най-важният играч в страната?

- Отговорът се крие назад във времето. През 2001 г. когато Симеон спечели властта, не му позволиха да направи екип със СДС, а му наложиха коалиция с Доган. Първото предложение на новото правителство, по настояване на покойния Димитър Калчев, беше клуб „Възраждане” да влезне в официалния орган - Съвета за икономическо развитие. Кои бяха тогава фактори в това формирование – Илия Павлов, Васил Божков, Добромир Гущеров, Емил Кюлев, комбинирани с медийния комфорт - Тошо Тошев и Радосвет Радев.

Тогава НДСВ нямаше партийни структури, които да излъчват кадри. От клуб „Възраждане”, с ресурса на Доган започнаха да кадруват началото на мафиотската държава. Вътре във „Възраждане” тогава стана и първият сблъсък. Трябваше по волята на Доган, разбирайте Илия Павлов, да бъде елиминиран Стоян Ганев, като лоби на Васил Божков. Симеон беше принуден, ако иска да управлява, да махне Ганев.

 В последствие пълновластен господар стана Илия Павлов чрез Доган. Така започна златната ера на Доган като силен играч. Симеон се примири с тази схема. По-късно пак те подкрепиха Георги Първанов и той спечели президентския пост. Тези, които бяха елиминирани в клуб „Вазраждане” от Илия Павлов и Доган, създадоха обръчите около президента. След година, когато станаха силни, ненадейно започнаха един по един да умират. Първо Илия Павлов, след това другият силен до Доган – Фатик. Така схемата и концепцията на Доган осиротя. Впоследствие смъртта започна да застига и хора около президента.

Реално всяко действие на Доган преди се ръководеше от Илия Павлов.След убийството му, Кольо Вълканов и Доган се опитаха да преразпределят това огромно наследство. Това е накратко генезисът.

- За вас се казва, че сте шифърът на Доган. Какво криете?


- Не крия никаква опасност за него. Той е затруднен, че аз не съм обвързан с нито една политическа формация. Ако бях подкрепил ГЕРБ или Синята коалиция, той лесно щеше да ме посочи като човек, който предава турците на гяурите. Но аз съм политически пасивен и така му отнех това оръжие.

Утре ако Ахмед и хората му бъдат притиснати до стената, не е изключено да лумнат десетина села, да пламне омраза между хората. Това е голямата опасност. А националистите могат да бъдат посочени като извършители.
Шифър съм за това, защото знам какво могат да направят и измислят в ДПС. Знам и че имам ресурс, като авторитет и сред българи и турци, ако се стигне до запалването на етническата черга, да съм от хората, които могат да гасят огъня. Правил съм го по време на Разградската република. Сега обаче има и опасност от реваншизъм в смесените райони от страна на българите, които са били мачкани от феодалите на Доган.

 Трябва много да се внимава. Тези 8 години на ДПС във властта провокират реваншизма. Големият въпрос е защо обаче агресията се пренася и върху обикновенния турчин – защото той без да се усети дундурка тази мафия. Тези настроения трябва да бъдат стопирани, иначе Доган ще ги използва. Добро начало е, че има вече министър с турско име. От тази общност трябва да има зам.-министри, областни управители, шефове на институции. Чисти кадри от турския етнос да дойдат. Това трябва да стане, за да не се даде оръжие на Доган, че има етническо прочистване. А той това чака, за да си спасява задника.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Dogdoc
Аферим г-н Октай, това интервю дано да отвори очите на обикновените българи и турци! Да видят , кой кой е и да не се поддават на етнически манипулации. Вие сте човек достоен за уважение! Съветите ви са мъдри и могат да бъдат реално приложени! Зададат ли се избори от ДПС започват да размахват етническата карта, този път сметките им излезоха криви! Следващата стъпка да се разследва Доган и да се постави на там където трябва заедно с коалиционните му партньори!
НАСИ
В НАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЧИСТИ ХОРА, БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИЕТО "ЕТНОС". КАКТО Е В САЩ. И ПРЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТИ ВСИЧКО, С КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ СПЕКУЛИРА. НАПР. МНОГО ВАЖНО Е ДА СЕ ОСВЕТЛИ ВЪПРОСА С ГЕНЕТИЧЕСКОТА ЕДНАКВОСТ НА БЪЛГАРИ И ТУРЦИ. КАК СЕ Е СЪЗДАЛА ТУРСКАТА НАЦИЯ. ПЪК НЕКА ВСЕКИ СИ ИМА ПРАВО НА ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ. МЕЖДУ НАС ТРЯБВЯ ДА ИМА ИСКРЕНОСТ. КАКТО АЗ СЪМ ПРОСТИЛА КЛАНЕТО НА МОИТЕ БЛИЗКИ И ЕДНИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ МИ ПРИЯТЕЛИ СА ТУРЦИ - ТАКА И ТУРЦИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯТ И ДА ПРОСТЯТ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС. ШЕПА ПРОСТИ ХОРА ОПОРОЧИХА НАШИТЕ ОТНОШЕНИЯ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е НА ВСИЧКО ДА СЕ СЛОЖИ ПЕПЕЛ И ЗАЕДНО, ЗАЕДНО КАКТО ПО-РАНО ДА ВЪРВИМ
ТОВА КОЕТО ТОЗИ ГОВОРИ . . . И НАЙ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ВСИЧКИ НИЕ СИ ГО ЗНАЕМ , НО САМО АЛЧНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ НЕ ГО ЗНАЯТ И СИ ЖИВЕЯТ В СОБСТВЕН СВЯТ НА ЛЪЖИ, КРАЖБИ, ГРАНДОМАНИЯ. . . . . . . МИЗЗЕРНИ ГАДОВЕ
Е РАЗБИРА СЕ . . . НАРЕД СА НОВИТЕ МЪЖКИ СЕКРЕТАРКИ НА ТОЯ ПЕДЕРУНГЕН ДОГАН
Ирра
Не знам някак си след всичко случващо се не вярвам на никой високопоставен с турско име-трябва да докажат с действия, че на са поставени лица и хора на Доган, че им пука за България, което е почти невъзможно
hfhf
И тоя тръгна да целува на ББ краката. Бе я марш да чукаш манекенките си. Че и политик се извъди, тъпанар.
G.Kasabov
Не знам защо са те извадили от рководството на ДПС г. Октай, но като чета какви ги говориш сега, разбирам че въобще не ти е било там мястото. .
selo
"който предава турците на гяурите" Айде тоя пък. . .
pepa
eeeeeeeee nakraya se izpusna-gyaur- ya da si varvish v Anadolata kakvo pravite pri -gyaurite???????? i si vzemete sas vas tai narecheniya char Semion-nali negoviya vnuk nosi imeto na Mohamed. . . . ne sam protiv musulmanite no se drazna kogato se spomenava dumata-gyaur. . . . za takava obida tryabva da se vavede zakon-koito kaze -gyaur- da plashta ili v zatvora. . . . . . .
damiz
Ето един човек който може и трябва да оглави ДПС.
браво на този човек
терзиев
КОШМАР! ДО ТОЯ КОШМАР НИ ДОВЕДЕ КОМУНИЗМА. ТОВА Е НА КОЕТО СА СПОСОБНИ И НА ОЩЕ ПО-ЗЛО АКО НЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТ ОКОНЧАТЕЛНО, КАТО ИДЕОЛОГИЯ, КАТО СИСТЕМА И КАТО ПАРТИЯ.
MИ-5
ЕВАЛА , НА ТОЯ ЧЕСТЕН, СМЕЛ, И УМЕН ЧОВЕК. БРАВО Г-Н ОКТАЙ. ВИЕ СТЕ ДОСТОЕН ЗА УВАЖЕНИЕ ЧОВЕК, ДЪРЖАВАТА ИМА ГОЛЯМА НУЖДА ОТ ХОРА КАТО ВАС. БЪДЕТЕ ЖИВ И ЗДРАВ.
Български шоп
Окрай казва това, което тъпите екс кумуняги се правеха, че не забелязват. Днес хората, които се "турчеят" говорят нарочно развален български или просто ти обръщат гръб. У дома говорят само на турски и дружат само с “туркофони“. В някоя от стаите държат дискретно портрета на Кемал Ататюрк, молят се Турция да влезе в Европейския съюз и България да стане отново "вилает" на “Новата Османската империя“, както вече открито заявява турският премиер Ердоган. Техните деца ходят в училища с турски паралелки и усилено зубрят корана.
Български шоп
Висш ислямски институт на България (от сайта им) : “Основните религиозни дисциплини се преподават от гост-преподаватели от Турция, които са доктори и доценти“ (и разбира се на турски). Трябва спешно да се промени : Основните религиозни дисциплини се преподават от преподаватели българи – на български за помаците и ромите, на турски за турците. След това могат да ги изпратят на специализация при “Ал Каида“ в Саудитска Арабия. Коранът на турски – може, но когато в Турция започнат да го четат на български.
Български шоп
За да се запази етническия мир в България трябва сериозно да се разгледа въпроса за корана в ислямските паралелки, а и в джамиите. Той е написан на старинен арабски, който дори днешните араби не разбират, а имамите (мюфтиите) го "тълкуват" както си искат. В България със закон трябва да се постанови корана да се чете на български, както и библията. Представете си как би изглеждало ако библията се четеше на старогръцки в българските църкви. Това, което е задължително за православните трябва да стане задължително и за мюсюлманите. Така ще бъдe пресечен в корен ислямския фундаментализъм и “доганизацията“.
Правописец
<<В някоя от стаите държат дискретно портрета на Кемал Ататюрк, . . . Техните деца ходят в училища с турски паралелки и усилено зубрят корана. >> Шопе, да виждаш някакво противоречие в горното!?
Правописец
СЪботирането в сЪбота! А г-н Октай очевидно говори за сАботиране. Алоо, редакторите, къде блеете, и други правописни грешки има.
Краси
Браво на г-н Октай повече трябва да има като него
l/user
Съвременният човек става все по-комуникативен и "етническите" партии са обречени на съществуване. Безсрамното богатство на турските феодали, "представляващи" най-бедния електорат скоро съвсем ще "лъсне". Тези, които днес се наричат "турци" ще осъзнаят, че са българи, защото съдбата им е свързана с тази държава. А че говорят на турски, ако щат и на занзибарски - нищо не ги прави чужди на нас - българите.
От Шопа за правописец
Ще ти бъда благодарен, ако поправиш моите "противоречия". Може би няма в България училища с турски паралелки, каква изненада!!! Какво мислиш, че изучават там освен корана. Историята на Великата Османска Империя! За Ататюрк може и да си прав. Наскоро видях снимка на турското знаме със снимка на Ататюрк в двора на една къща! Горките турци може би живеят в една стая и нямат избор къде да окачат портрета му?
ip
До редактора и коректора, ако има такива. Не се казва сЪботирам, а сАботирам, идва от саботаж. И също така не е "диванче прас", а "диван чапраз", турска дума, демек наведен пред дивана на шефа.
veni
zashto triabva da im se izviniavame na tyrcite za vazroditelnia proces, da im se izvini Todor Jivkov, niakoi da e pital naroda ni za tova neshto?No tyrcite triabva da se izviniat na Balgarskia narod za Tyrskoto robstvo. I zashto se pozvoli na teritoriata na Balgaria da ima Tyrski feodalni vladenia?Vinovnite koi sa?Sami si otgovorete na tozi vapros.
диванче прас
диванче прас
По онова време (на възродителния процес) живеех със семейството си в работническо селище във ведомствено жилище, а на горния етаж живееше възрастно турско семейство. Жената се казва Зейнеп, ама аз и виках Дзинепът. Не се докачаше, щото носеше на майтап, пък и не това съм целял. Казвах и: леко стъпвай там горе, че тоя 50-годишен гредоред като се продъни и ми скочиш на врата, няма да мога да те удържа. . . Един ден, през прозореца на къщата на родителите ми в големия град, гледам - Зинепът върви по улицата и плаче. Брех - викам си - к'о ста'а тука?! Скокнах, настигнах я и я довлякох в къщи. От обърканите и обяснения разбрах, че българите щяли да колят турците. Ма - викам - к'ви са тия глупости? Как ма виждаш да дода да та коля? И защо? Не знам - вика - изкарват на виновни. Това - убеждавам я - не може да бъде - така да се изкарват хората виновни! Че ако 'неска са виновни турците, утре като едното нищо, могат да станат виновни хората над 1. 90, например (тука визирах себе си). Малко се успо
Малко се успокои и я пуснах да си ходи, поне без да реве. После се оказа, че е била права да се притеснява. Е, ако тогава хората са повярвали на голи приказки без исторически прецедент, 'що да не повярват сега, като имат вече опит? Пък и унас най-лесно се вярва на лошото, 'щото то е най-вероятно. А за спасяването на собствения задник може да се подпали не само чергата, ами и къщата и цялото село. А ка. . . ъ-ъ-ъ комплексираните представители на . уалните малцинства, дето само се оглеждат кой да им е виновен, чакат само някой да им викне "дръж" и да се почне една. . . Въпросът е не "дали" а "кога".
Много се забавлявам като гледам хора да правят това, което не им влиза нито в компетентността, нито в работата. Това момче от фелшерче стана депутат и така взе да ги разбира всички работи, докато лижеше задника на престъпника Доган, че може да бъде председател по всичкология, включително . . . председател на Асоциация за регионално икономическо развитие. Ей, голямо забавление в Булгаристан!
Байзо-бивш член на ПП на БЗНС
Октайчо, съгласен съм с нещата , които казвате, но не мога да не ви задам няколко въпроса:1. Сега ли се сетихте да говорите тези неща, когато вече не сте на яслата. 2. Когато през 1992/93 година постоянното присъствие на БЗНС излезе с решение , че хората от етническите малцинства трябва да членуват и се развиват в българските национални партии за да няма днеска заложената бомба ДПС вие къде бяхте ?Заради тези прозрения много честни хора се отказаха от политиката.
от смесен район
абе незнам ама брат4едите тука се държат като собственици на града. Смятат 4е вси4ко им е позволено и никой не мойе да ги спре. Дразнят с наглото си държание и се опитват както по време на турското робство да дърпат жените ни. Но това са само тези които са крали покраи ДПС. Ина4е с комшията нямам проблем да седна на масата
65
и сега какво? :) . . . . . . . пак нищо вероятно
до шопа
ами какво ще кажеш в турция в вашите църкви в турция библията да се чете на турски а? не забравяйте че най голяматави църква е в центара на истамбул какли ще звучи библията на турски от там
Иван
Не виждам какъв е проблемът библията да се чете на турски? Ако има в Истанбул живеещи християни, би трябвало да си я слушат и четат на турски. Както в Англия на английски, в Бразилия на португалски, в Мексико на испански и т. н. Светите книги трябва да се поднесат на разбираем за вярващите език. Това е естествено, затова са били и нашите църковни борби през 18 век и в край на краищата сме постигнали победа и литургиите са започнали да се изнасят на български, а не на гръцки. Не е това проблемът! Наистина е оправдано за мюсюлманите българи /помаците/ да се чете Корана на български, за турците живеещи в БГ - на турски. Има разни тълкователи на Корана, които твърдят, че е грях оригиналното слово на Мохамед /Корана/ да се променя и да се превежда, защото губило своя свещен характер! В Турция, обаче, в училищата им се преподава преведен Коран. Изобщо решения много, само да носят добро на хората. А нали тези религии /независимо коя/ са най-ценното, обобщено от древните хора, с цел да направят
Иван
с цел да направят живота на обикновения човечец по-поносим тук- на Земята, и по-приемлива идеята за неизбежната смърт. Всички религии /много са, не защото се различават кой знае колко, а защото и в духовната сфера индианските вождове са били много/ ни учт: не кради, не убивай и т. н. - това е мъдростта на древните, обобщена в тези свети книги, това е техният опит, който предават на бъдещите поколения за да преминат през лимитираното време тук, на Земята, по-леко и безпроблемно. Иначе ако ги нямаше тях, религиите, какъв би бил отговорът на въпросът "Какъв е смисълът на Живота?" Какъв е наистина за един атеист? Смъртта! Оо, не, никой човечец, не желае да признае това и чака накрая награда за съграденото от него, тук. . . Дали ще са 40 девици, дали ще е Раят с херувимчета и течащи чешми с мед и масло и т. н. и т. н. Но стига, че се отплеснах. Мен лично ме вълнува друг въпрос- кампанията подета във Варнененско срещу новините на турски. Определено считам, че тази акция е провокация, че т
Иван
Мен лично ме вълнува друг въпрос- кампанията подета във Варнененско срещу новините на турски. Определено считам, че тази акция е провокация, че тя допълнително цели създаване на напрежение м/у двата етноса. Че тя е коз, който ще бъде използуван от хората на Доган за допълнително сплашване на турския етнос. Тази провокация идва от 2 възможни страни и г-н Октай го е подсказал. Познайте откъде!
От Шопа
Съвсем нормално е в Турция библията да се чете на турски за турските християни, на арменски за арменците, на български за българите. За турците в БГ - корана на турски, но за помаците, ромите и другите БГ мюсюлмани само на български. От друга страна турците, ромите и всички други народности в България трябва задължително да владеят официалния език на държавата - българския.
coco
Nebe li ti nay-mazniya ibrikciya na Dogan ot 1990 do momenta v koyto se samozabravi, i ti biha suta ?

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах