Закон за фалита - протектор на физическите лица

0

|

3419

|26.03.2010
Закон за фалита - протектор на физическите лица

Хората, останали без работа заради кризата, ще са по-защитени, ако има закон за фалит на физическите лица, смятат експерти.България и Румъния са единствените държави в Европейския съюз, които не са регламентирали положението на несъстоятелност на физическите лица, казва румънският адвокат Георге Пиперя, чието адвокатско бюро инициира проектозакон, с който да бъде въведен и регламентиран статут на фалит на физическо лице.

Българското законодателство предвижда един вид производство по несъстоятелност, което се прилага за всички видове търговци. Производство по несъстоятелност на физически лица не е предвидено, освен в качеството им на еднолични търговци, посочват експертите, цитирани от БТА.

Производството по несъстоятелност има за цел справедливо удовлетворяване на кредиторите, но като се вземат предвид и интересите на длъжника, коментират специалистите.

Румънските банки вече стартираха процедура на принудително събиране на задълженията към тях за над 100 хиляди румънци.

"Румъния има нужда от такъв закон както от юридическа, така и от икономическа и социална гледна точка. Сега никой не защитава около един милион длъжници физически лица, които в момента са в положение на неизрядни платци", казва адвокат Пиперя.

Румъния не трябва да е страната в ЕС, в която банките могат да правят каквото си искат, казва Урбан.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

. София

+18°

+32°

.

лек полъх

. Бургас

+21°

+31°

.

лек полъх

. Варна

+21°

+30°

.

лек полъх

. Пловдив

+19°

+34°

.

лек полъх

. Ст. Загора

+20°

+35°

.

лек полъх

. Русе

+21°

+32°

.

лек полъх

  • Граждани протестираха срещу незаконно строителство около плаж „Корал”

  • Граждани протестираха срещу незаконно строителство около плаж „Корал”

  • Граждани протестираха срещу незаконно строителство около плаж „Корал”

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Владо Трифонов Владо Трифонов "Умът и чуствата ни се усъвършенстват в разговори с другите хора. Пак там те се похабяват. Затова най-важното от всичко е да умеем да подбираме събеседниците си. (Блез Паскал) Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Иво Митрев Иво Митрев Нетърговски организации REDUTA.BG REDUTA.BG ХРОНО-СИНКЛАСТИЧЕН ИНФУНДИБУЛУМ Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство