Реклама / Ads
39| 11369 |29.09.2010 НОВИНИ

ДПС превзе пак фонд „Земеделие”, прокуратурата погна шефа му

.
Скандално Ангел Кинанов, водач на кандидат депутатската листа на ДПС в 25-и избирателен район София, стана временно изпълняващ шеф на ДФ „Земеделие”. На отговорния пост висшият кадър от партията на Ахмед Доган е поставен лично с подписа на изпълнителния директор Калина Илиева, но новината се пази в тайна.
 
Това научи Frognews.bg от източници в земеделското министерство.

Началникът на „Връзки с обществеността” във фонда Сия Велинова отрече днес по телефона шефката й да отсъства, но отказа да ни свърже с нея. Тя категорично не пожела да отговори и дали има назначен друг човек, който да замества Илиева в служебните й задължения. Велинова обясни още, че трябвало да изпратим въпросите си на електронна поща и само така можела да дава отговори. Според източници от фонда обаче Илиева не е в България.

Frognews.bg
пък притежава копие от Заповед, от която става ясно, че от 27 септември Кинанов поема ръководството на фонда почти до средата на октомври. Заповедта е изведена и подписана на 17 септември от младата надежда на ГЕРБ Калина Илиева. Така кадърът на ДПС е получил всички права да организира и ръководи цялата дейност на фонда, да го представлява пред всички институции в страната и чужбина, да разрешава плащания, да сключва, изменя и прекратява договори, споразумения и други актове, да уволнява и назначава служители, да сключва договори с членовете на кредитните съвети, да издава вътрешни правила и т.н.


За да видите подробно целия документ, кликнете ТУК.

Източници от фонда твърдят, че скандалното решение, което легитимира на практика връщането на ДПС във властта, е взето зад гърба на политическото ръководство на ГЕРБ и в отсъствието на премиера Борисов, докато той е на официално посещение в САЩ. За експертите е необяснимо по какви причини Калина Илиева е предпочела да я замества човекът от противниковия лагер, със съмнителна експертност, още повече, че кадрите на Доган, които бяха превзели фонда през последните 8 години, са уличени в безброй далавери и корупционни схеми, а агенти на ДАНС и прокуратурата блокираха на няколко пъти сградата на институцията на софийския бул. „Цар Борис III”, №136, за да нищят нарушенията им.

Във ДФ „Земеделие” нямат представа и как човекът на ДПС Кинанов успя да запази година след идването на ГЕРБ на власт поста на зам. председател, след като даже не е тесен специалист, а е завършил "Публична администрация" в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград и няма друга квалификация. Притесненията на служителите във фонда са свързани и с това, че с неограничените правомощия, които има Кинанов, може да разчиства политически сметки с хора на ГЕРБ, а както и да подпише неизгодни договори с някои общини на ДПС, които са спрени от месеци. Отделно в екипа негласно се прокрадва и съмнението, че ГЕРБ и ДПС наистина са в негласно споразумение и затова кадрите на Сокала продължавали да управляват там.

Новия временен шеф на фонда е с доста спорна и любопитна трудова кариера, която се крепи главно на политически протекции от различни цветове. Стартът му в „Земеделие” започва с ерата на НДСВ, а Кинанов се изявява като активист на царската партия. По-късно обаче неочаквано е разочарован от тях, сменя убежденията си и започва да се афишира като отявлен депесар. Харесан е лично от Ахмед Доган да бъде водач на партията на миналогодишните парламентарни избори в столицата. След сгромолясването на Тройната коалиция обаче във фонда твърдят, че Кинанов влезнал и под кожата на новия шеф от ГЕРБ Калина Илиева.

За едногодишното си ръководство във фонда младата герберка пък предизвика многобройни скандали. Първоначално изборът на 29-годишната дама с по-малко от 2 г. трудов стаж бе свързан с баща й, който е шеф на столичната пожарна и познат уж на премиера. Неочаквано Илиева отстрани на конкурса за поста 10 претенденти, сред които са Румен Йончев, който беше зам.-директор на фонда в правителството на Иван Костов, както и Кръстина Галова, ръководител на експертната комисия по еврофондовете на ГЕРБ. По-късно Калина Илиева попадна в разтърсващ медиен скандал. В специализирания интернет сайт fermer.bg бе качен запис от разговор на Илиева с експерт от фонда, докато обикалят селскостопанско изложение в Добрич и очакват да започне пресконференция. На него ясно се чува как младата началничка, която се хвали с диплома от Германия и професионална кариера в България, няма елементарни познания за работа си, а на експертът се налага да и обяснява. По-късно на пресконференцията Илиева отклонява зададените въпроси към нея и кара служителят да дава отговори, а когато тя взима думата, често употребява „шЪ”, и не знае името на експерта си. Скандалният запис е с дължина 5.09 мин. и е озаглавен – “Калина Илиева – репетиция за кръгла маса”.

Това лято пък първо младежката организация на социалистите, а после и ръководството на БСП открито поискаха отстраняването на Калина Илиева от отговорния пост, обвинявайки я в некомпетентност, която струвала на държавата 150 млн. лева Опозицията поиска оставката, като сезира и главния прокурор за престъпления.

Специално писмо с искане за освобождаването й от поста червените пратиха до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в качеството му на председател на УС на фонда. Заради съмнение за измама, изразено от Калина Илиева, редица проекти по програма САПАРД бяха спрени за плащане, а бенефициентите съответно записани в книгата на длъжниците на ДФЗ, пише в писмото до министъра.

 Днес пък стана ясно, че Софийска градска прокуратура е започнала проверка по сигнала срещу Калина Илиева за неизплатените 150 млн. лв. по програма САПАРД от Държавен фонд „Земеделие”. Това съобщи на пресконференция в парламента Явор Гечев от ИБ на БСП. Социалистите продължават да издирват дипломата за магистърска степен на Калина Илиева. Поради тази причина от БСП ще отправят питане до министъра на земеделието в рамките на парламентарния контрол. Източници от правителството пък твърдят, че лично премиера Борисов бил вече недоволен от работа на пожарникарската щерка.

Междувременно от земеделския фонд разкриват, че през последните два месеца Илиева често отсъствала от работа и пускала заповеди да я заместват все различни специалисти. Кинанов получил за втори път доверието да я представлява докато отсъства, а това създавало условия за хаос в институцията и размиване на отговорността при взимане на важни решения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5675 |15.09.2010 Генджев заиграва с "Атака", превзема мюфтийства . 7| 10563 |22.11.2009 Красьо Черния превзе Гугъл . 0| 4745 |19.06.2009 Българското кино превзема Московския филмов фестивал . 5| 50461 |04.05.2009 Свирка в междучасието или секс преди училище превземат Интеренет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads