Реклама / Ads
5| 4863 |14.01.2014 НОВИНИ

Сметната палата с амбициозен план

.
Валери Димитров
Спешната помощ, "Български пощи", Агенция "Пътна инфраструктура", Агенцията по бежанците, Комисията за защита на потребителите, Агенцията по вписванията са само част от 466 одита, които Сметната палата си е набелязала през настоящата 2014-а година.
 

Освен стандартните проверки, които институцията прави всяка година, този път тя ще провери и някои нови ведомства, публични институции и компании.

За първи път институцията ще направи одит на „Български пощи” ЕАД, на столичното дружество “Метрополитен”, както и на Сребърния фонд, стана ясно по време на пресконференция в сградата на ведомството.

Сметната палата няма да подмине и най-големия дарител на МВР - полицейска фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) ЕООД. Председателят на институцията проф. Валери Димитров обясни, че прави впечатление, че фирмата е основен дарител на МВР, а никога не е проверявана. Проф. Димитров коментира, че тези финансови взаимоотношения са доста странни, предаде бТВ.

Сметната палата влиза на проверка и в Народното събрание, както и в Спешната помощ, където одитът ще обхване материалната база, квалификацията на персонала и проблемът с недостиг на линейки.

В Агенцията по бежанците ще бъде проверено доколко бежанците са се интегрирали в образователната система и пазара на труда. От 1993 г. у нас са влезли над 25 000 чужди граждани. 1556 от тях са получили бежански, а 5738 - хуманитарен статут.

Зам.-председателят на Сметната палата Валери Апостолов каза, че тази година финансовите одити за заверката на годишните финансови отчети ще се увеличат, защото има още няколко първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, Националното бюро за контрол на СРС, ДФЗ, ДАТО. Втората половина на годната ще направи текущ контрол на 184 разпоредители с бюджетни кредити.

Ще се прави одит на изпълнението на управление на административния капацитет в централните администрации на изпълнителната власт – какво е количеството и качеството на администрацията.

Валери Апостолов обясни, че ще се проверява и доколко са ефективни мерките насочени към социално слаби, безработни, маргинализирани и групи от населението. Целта е да се види дали влаганите пари подобрява качеството им на живот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4719 |10.01.2014 Шефът на Сметната: Сидеров винаги е бил с изрядни декларации . 13| 6272 |08.01.2014 Христо Бисеров без кабахат* пред Сметната палата . 3| 5510 |07.01.2014 Сметната палата: Има пропуски в 152 декларации на политици и магистрати . 3| 5798 |13.12.2013 Бомба гръмна близо до Съдебната палата в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads