Реклама / Ads
44| 23737 |31.01.2014 ЪNDERGROUND

МВР легна на мафията

.
Кадруване по мафиотски...
Комисар Валентин Цоновски е освободен от МВР. За някои това не е нито новина, нито има някакво значение. Други обаче са превъзбудени: Да бъде съден, а не пенсиониран! Вкарайте го в затвора! Това тръбят някои медии, известни с любовните си връзки с мафията.
 
В затвора пък едри бандити се поздравяват с победата. Нормално, сега им е паднало да се кефят. Извън системата е още един служител, който е дал немалко много от тях да се окажат зад решетките. Само през последните години Цоновски е участвал и ръководил 14 от най-резултатните акции на службите, прокуратурата и полицията. Повечето от тези разследвания са вече в съда, а по някои има произнесени присъди - "Наглите", "Гранити", "Килърите" и др. Рядкост за българските условия.

Комисар Цоновски допреди няколко месеца ръководеше отдел "Антитерор" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). След прехвърлянето на ГДБОП в ДАНС той оглави нова структура в МВР, която се занимава с разкриването на престъпления от голям обществен интерес. Вече е аут. Цоновски е на 52 години, 28 от които е бил в системата на МВР. Бил е "Полицай на годината", има и други награди.

Ръководството на вътрешното ведомство е в правото си да провежда кадрова политика, каквато сметне за необходима. Но понеже не става дума за частна структура, същото това ръководство е длъжно да извършва кадровите промени открито и аргументирано. Иначе остава съмнението за назначения и отстранявания по политически и други причини, а не за принципно кадруване в името на обществения интерес. Подобен е и случаят с Васил Вълчев, който отговаря от години за служителите на прикритие. Не ми се мисли, когато такъв човек е обиден. Той знае една от най-ценните информации у нас. Или в МВР разчитат, че той като професионалист ще бъде лоялен към колегите и страната си. С него може да се посъпва грубо, но той ще си пази тайните, защото е патриот, да речем.

Повече от ясно е, че престъпни структури, попадали под ударите на служители като Цоновски, ще отделят огромен ресурс, за да ги отстранят. Арсеналът е разнообразен: подкупи, връзки с политически кръгове, връзки в магистратурата, медиен натиск, интриги, публично дискредитиране на ченгета, следователи, прокурори и пр.

Преди месец и нещо изпратих сигнал до различни институции, в който изразих опасенията си, че комисар Валентин Цоновски ще бъде изхвърлен от системата именно под натиск на мафията. Разбира се официалното обяснение ще е съвсем друго и формално издържано. Получих отговор от главния прокурор Сотир Цацаров, който обясняваше, че това е въпрос от компетенцията на МВР и вице-премиерът Цветлин Йовчев. Прав е. Министър Йовчев обаче не намери за нужно да отговори на писмото ми, което е негово задължение по закон. Не ми отговориха и от другите български ведомства, до които адресирах писмото. Не съм се и надявал. За пореден път лъсна безхаберието на институциите и презрителната надменност, с която се отнасят към мнението на отделния гражданин, журналисти и неправителствени организации. Дано съм изключение, ама надали...

Затова пък в определения срок получих писмо от Европейската комисия - от кабинета на нейния заместник-председател, еврокомисар г-жа Вивиан Рединг. Ще го публикувам по-долу, но преди това ще ви запозная с някои от акциите и раследванията, в които е участвал Цоновски и за които бях уведомил Брюксел. По тези разследвания са работили стотици служители, спецове, обикновени полицаи, сътрудници, магистрати и пр. Готов съм да защитя всеки един от тях, ако се наложи.

Ето тези операции:

1. През 2001 г. - операциите по разкриването на 10 взрива в град Плевен. Има влезли в сила присъди за заловените извършители.

2. Работи активно по разкриването на убийството на Милчо Бонев - Бай Миле и 4 негови телохранители през 2004 г. Има обвиняеми, делото все още не е приключило.

3. Ръководи разследването на отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов през 2008 г. Делото е известно като "Гранити". Извършителите са разкрити и дадени на съд.

4. Участва в разкриването и залавянето на "Наглите", извършили над 12 отвличания в периода 2006 - 2008 гг. Четирима от тях са с присъди на втора инстанция.

5. Разкриването на Георги Петков - Дачи, който е издиран за два опита за убийство. Обвиняемият е осъден на 20 години затвор окончателно. Същият Дачи е свързан с обвиняемия по делото "Килърите" - Васил Костов - Кеца.

6. Разкриване и арест на престъпната група, известна като "Килърите" с ръководител Петър Стоянов - Сумиста, председател на Българската федерация по сумо. Трима от участниците в групата са осъдени на доживотен затвор без право на замяна от Шуменския окръжен съд. В момента делото е на втора инстанция във Варненския апелативен съд.

7. Участва в разкриване отвличането на семейство от гр. Берковица. Извършителите са осъдени окончателно.

8. В  организацията по разкриване и задържане на членове на групата "Октопод" с главен обвиняем Алексей Петров - Трактора, бивш съветник в Държавната агенция "Национална сигурност". Процесът тече в момента.

9. За по-малко от 4 години отдел "Контратероризъм", който ръководи Цоновски, има над 100 реализации. Много от тях завършват в съдебната зала. Отделът работи и по разкриване на терористичния атенат на летището в Сарафово край Бургас преди две години.

10. Участва в разкриването на група за търговия с оръжие в Кърджали, в която са открити 7 автомата и боеприпаси.

11. През 2011 година участва в реализация, съвместно с американските служби по линия на стоки с двойна употреба.

12. Участва в разкриването на отвличането и убийството на 17-годишната ученичка Мирослава от Перник през 2012 г.

13. Участва в разседването на отвличаенето на малката Лара, дъщерята на Евелин Банев - Брендо. Лара е върната на семейството.

14. През септември 2012 г. участва в разкриването на бомбен атентат срещу премиера Бойко Борисов в Плевен. По случая е работено заедно със сръбските служби по линия на балканското партньорство. Делото е в досъдебна фаза.

 

Който има, макар и елементарно понятие от материята, разбира, че е свършена огромна работа.

Питате се, защо съм се захванал да защитавам някакво си ченге и не ми ли стигат моите си проблеми. Много просто: защото вече добрите ченгета се броят на пръсти. МВР е пълно, особено по високите етажи, с "наши момчета", поставени там по шуробаджанашкия и партийния принцип. Някои от тези "ценни" кадри никога през живота си не са виждали жив бадит, не са разкривали кражбата дори на една кокошка или овца. Връзкари и чантаджии, които "овладяват положението", "анализират границите на отговорностите" и атакуват "криминални предприятия". Би било забавно, ако не засягаше живота, имуществото и спокойствието на 7 млн българи.

Аз и семейството ми сме от пострадалите от организираната престъпност. Затова не ми е безразлично кой противодейства на престъпността - от големите мафиоти до циганите, които плючкосват селата. Не трябва да е безразлично на всеки българин, макар у нас да важи правилото да си траем, ако не сме засегнати лично. Точно от това се възползват мафията и съответните институции и си правят каквото искат. Затова и действията им понякога изглеждат синхронизирани.

От МВР ще извадят от девет кладенци вода, за да обяснят колко са загрижени за обществото и заради това изхвърлят такива като Цоновски, за да ги заменят със супермени. Дрън, дрън... Из коридорите на министерството вече се говори какъв голям "професионалист", работил докоро в Благоевградкия регион, напира за поста на Цоновски. Същият е бил толкова близък до един от обвиняемите мафиоти в момента, че когато онзи е бил арестуван, "смелото" ченге така се гипсирало, че набързо изчезнало от София, за да не му щрякнат и на него белезниците. Та този ли кадър ще е новаа звезда, която ще плаши мафията? Би било забавно, ако не беше толкова тъжно...

Тъжно е, че от всичко това печели мафията - всички останали духат супата. Не е без значение също, че такива като Цоновски осигуряваха поне някаква защита на десетките свидетели по различни дела срещу организираната престъпност. Сега те се превръщат в лесна плячка и мишена за мафията. А тя не прощава.

Така че каквото й да обясняват от МВР, няма да са убедителни.

У нас е така. Жалко.


Ето и отговарът от Брюксел

Уважаеми г-н Стефанов!

 

Благодаря за Вашето писмо, адресирано до г-жа Вивиан Рединг, еврокомисар и заместник-председател на ЕК. Вашето писмо ми беше предоставено, защото моят отдел се занимава с  наказателно процесуални въпроси и сигналите за нередности.

В изложението си изразявате съмнения относно кадрови решения по високите етажи на съдебната система и МВР в България, свързани понякога с корупция. Нещо повече, вие уведомявате Комисията за възможността от уволнение на комисар Валентин Цоновски и от някои безпринципни кадрувания.

 

След внимателно проучване на Вашия сигнал, ви уведомявам със съжаление, че ЕК няма право да се намесва или да дава съвети по конкретни казуси. Съгласно действащите договор за ЕС и договор за функционирането на ЕС, ЕК няма правото да се намесва в правораздавателната и правоохранителната система на всяка отделна държава членка.

Това е възможно само ако е свързано с европейското право.

Все пак ЕК е в съзнание за необходимостта България да продължи с реформите в правосъдната си система и правоохранителните органи. Комисията е възприела механизъм за сътрудничество и проверка на прогреса на България от 13.12.2006. Под този  механизъм България се ангажира да  постигне резултати в съответствие с установените критерии в областта на реформите в съдебната система и ведомствата, които отговарят за борбата с корупцията и организираната престъпност. Механизмът ще продължи да се прилага докато не се постигнат всички зададени критерии.


На 18.07.2012  Комисията е издала 11-ти  доклад на ЕП и съвет за степента, в която България е достигнала тези критерии. Този междинен доклад съобщава, че България е показала силен устрем за реформи. България прие подобрения в наказателните си процедури и успя да отчете увеличаване на броя на повдигнатите обвинения за случаи, свързани с корупция на високо равнище и организираната престъпност. Все още обаче са много малко случаите приключили в съда, което е отбелязано в следващите доклади. НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ПОДОБРИ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ПРАКТИКА НА ПОЛИЦИЯТА, ПРОКУРАТУРАТА И СЪДИЛИЩАТА, ЗА КОЕТО ЩЕ Е НЕОБХОДИМА И ВЪНШНА НАМЕСА.

ПРАВОСЪДИТЕ И МВР ТРЯБВА ПО ЧЕСТО ДА ПОКАЗВАТ ПО-СИЛНО ЧУВСТВО НА ОТГОВОРНОСТ.  ПУБЛИЧНИТЕ СРЕДСТВА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПО-ДОБРЕ ЗАЩИТАВАНИ ОТ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И ИЗМАМИ.

Редно е да се отбележи, че българската стратегия за съдебна реформа демонстрира политическа решимост за постигане на задълбочена реформа в съдебната система. Стратегията за справяне с настоящите недостатъци, които трябва да бъдат разгледани  от  България като въпрос от национално значение и в резултат от съвместните усилия на политическо ниво, съдебната власт и българското общество. Успехът ще изисква устойчиво партньорство от страна на България, Комисията и другите държави членки. България е установила добро партньорство с комисията и е подобрила качеството на докладите за напредък по механизма за проверка и сътрудничество. Комисията ще продължи да подпомага България в постиженията си по този механизъм.

България е стартирала множество важни инициативи, които са доказателство за желание за реформа. Въпреки, че заслугите от тези инициативи могат да бъдат оценени веднъж, те ще доведат до конкретни резултати, които ще докажат нуждата от съществени и трайни реформри. В същото време последният Доклад на Комисията се отнася и до непрекъснатите незадоволителни резултати в правоохранителната система и съдебната власт за разследване, обвинение  и гледане на дела за корупция по високите етажи и организираната престъпност.


Съжалявам , че не мога да помогна и се надявам, че ще разберете правната ситуация.

 

С уважение: Оливър ТЕЛ

 

В нашата  държава най-уязвими са тези, които се опитват да свършат нещо полезно. След време, когато в МВР дойде ново ръковоство, ще започне поредната чистка. Отвратително! Тогава отново ще защитя свестните професионалисти. Не ги хвърляйте на мафията заради партийни назначения. Мислете за жервите и свидетелите също. Утре може да сте на тяхно място. Ще дойде ден, когато никой няма да иска да даде показания в съда и тогава триумфът на престъпността ще е пълен.

 

Огнян Стефанов 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13315 |18.02.2013 Мафията чакала да залее с български просяци Острова, твърди „Дейли мейл" . 21| 29319 |06.06.2012 Мафията ни е №7, печели милиарди, издържа терористи . 84| 24393 |24.05.2012 Мафията вади милиони за магистрати, записват ги . 117| 15606 |29.03.2012 Амнезия налегна Прокопиев и Ковачки за „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads