Реклама / Ads
10| 4384 |06.03.2015 НОВИНИ

Правосъдният министър предложи дисциплинарно уволнение за съдия Янева

.
Съдия Владимира Янева
Съдия Янева да бъде дисциплинарно уволнена, предложи министърът на правосъдието Христо Иванов.
 
Предложението му за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията от Софийския градски съд Владимира Янева е внесено във Висшия съдебен съвет.

То е изготвено въз основа на фактите, които се съдържат в писмото от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков, постъпило в Министерството на правосъдието на 18.02.2015 г. В писмото са отразени резултатите от извършена проверка на основание чл. 34 б, ал. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) в Дирекция „Сигурност на МВР" и Специализирана дирекция „Технически операции" - ДАНС.

Правосъдният министър е категоричен, че е налице тежко нарушение на служебните задължения, което е извършено умишлено и сериозно уврежда правния ред и националната сигурност на страната. С действията си Янева е позволила безконтролност на МВР и ДАНС, като съдебната форма на контрол е сведена до "формална привидност".

"В случая от компетентността на прокуратурата е да реши дали да привлече към наказателна отговорност г-жа Владимира Янева. Готовност за това е изявена, доколкото по искане на главния прокурор от 19.02.2015 г. ВСС отстрани Янева като съдия и председател на СГС по повод образувано наказателно производство № 4-107/2015 по описа на СГП срещу неизвестен извършител – магистрат, който противозаконно е разрешил да се използват специални разузнавателни средства – престъпление по чл. 284в НК", пояснява Христо Иванов.

Заради аферата "Червей" и това, че е позволила незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), Янева беше временно отстранена от ВСС от поста ѝ на председател на съда и като съдия. С това тя не губи качеството си на съдия, а само временно е лишена от възможността да упражнява функциите си, поради което няма пречка срещу нея да се образуват и водят дисциплинарни производства. С новото искане правосъдният министър иска Янева да бъде отстранена от съдебната власт, като ѝ бъде наложено най-тежкото дисциплинарно наказание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7641 |05.03.2015 Зам.-министър Красимир Ципов също си отивал след Вучков . 4| 4674 |04.03.2015 Местан: Право на министър е да даде оставка, на премиер да я приеме или не . 10| 4737 |25.02.2015 Министър Павлова: Нямаме комфорт, мерките ни са непопулярни . 0| 4885 |25.02.2015 Полша опроверга министър Ненчев за ремонта на МиГ-29

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads