Данните на националната статистика се потвърждават и от последен анализ на Евростат за самооценка на здравето на гражданите на възраст между 25 и 65 години от 28-те страни членки на Евросъюза. Европейската статистика намира пряка зависимост за самооценката на здравето като модел и степента на образованост на европейците. Добра или много добра самооценка на здравословното си състояние дават повече от 85 % от по-високо образованите ни сънародници.

 

По-ниско ниво на здравния си статус отчитат и хората с ниско образование. Като положително определят здравословното си състояние едва около 65 % от сънародниците ни с ниска степен на образование.

 

Оказва се, че мъжете в България са по-склонни да възприемат положително здравния си статус. Около 70 % от тях оценяват състоянието на здравето си като добро или много добро. При жените показателят е 62 %.

 

Анализът на Евростат показва, че двама от трима души от близо 520 милионното население на ЕС възприемат здравето си като добро или много добро. В Гърция, Швеция, Ирландия и Швейцария процентът на хората с положителна нагласа към здравето е най-висок – по над 80 на сто. Всеки 8 от 10 души се чувстват добре и се определят медицинския си статус като положителен. Самооценката на здравето на хората между 25 и 64 години в Португалия и Унгария е най-ниска – 11 %, както и в Хърватия – 13 %.