Реклама / Ads
13| 10020 |18.11.2015 НОВИНИ

Агроминистерството излъгало за думите на еврокомисар Хоган

.
Доказателство за манипулация на думите на еврокомисаря по земеделието Фил Хоган от страна на зам.-министър Васил Грудев и пресцентъра на Министерство на земеделието и храните са получили от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.
 
От МЗХ вчера изпратиха прессъобщение, в което се твърди, че еврокомисарят Хоган е заявил „пълната си подкрепа за политиките, водени от правителството в сектор „Земеделие“. По този начин от МЗХ се опитаха да отговорят на множеството сигнали и експертни становища срещу скандалните изменения на редица програмни документи и опасността от спиране на новата Програма за
развитие на селските райони 2014 -2020.

В отговор на официално запитване на ААЗП до Европейската комисия в Асоциацията са получили отговор, че еврокомисар Хоган по време на кратката му среща със зам.-министър Васил Грудев е изразил единствено „високата си оценка за близкото сътрудничество между българските власти и службите на Комисията“. Комисарят никъде не е казвал, че подкрепя политиките на правителството и Васил Грудев в сектор „Земеделие“, както се твърди в прессъобщението. Освен това Хоган не споменава и дума, че подкрепя измененията в наредбите и мерките, които Васил Грудев извърши след одобрението на ПРСР 2014 – 2020.

Според ААЗП подкрепата за българските власти включва и неправителствения сектор, а не само Министерство на земеделието и храните. От Асоциацията напомнят, че представители на ААЗП преди седмици са провели срещи в ГД „Земеделие“ и ГД „Околна среда“, на които са получили подкрепа от ЕК в опитите си да озаптят Грудев, който променя наредби в противоречие с разписаното в новата ПРСР 2014-2020 г.

„Отговорът на ЕК опровергава МЗХ. Недопустимо е държавна институция да използва пресцентъра си, за да преиначава думите на европейски комисар, само за да прикрие лъжите си и да оправдае незаконните си действия. Това е престъпление, издаващо паниката и истерията на Васил Грудев, който явно осъзнава, че нанесените от него вреди върху българското земеделие няма да останат безнаказани“, сигнализират от Асоциацията на официалната си интернет страница.

От ААЗП питат Министър Танева, как ще санкционира заместника си Васил Грудев, за това че манипулира общественото мнение чрез ведомствения пресцентър на МЗХ и призовават министър-председателя Бойко Борисов, да „отърве над 3 000 български земеделски стопани от безчинстването на един развилнял се чиновник“, като добавят че премиерът може да реагира „с едно движение“.

Прилагаме съобщението на МЗХ и оригиналния отговор на Европейската
комисия до ААЗП.

Съобщение на МЗХ:

През последната една година демонстрирате бързи темпове по приключването на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това заяви еврокомисарят по земеделие Фил Хоган по време на среща със заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев в Брюксел.

Еврокомисар Хоган изрази пълната си подкрепа за политиките, водени от правителството в сектор „Земеделие“. Той посочи като успешна работата между Европейската комисия и Министерството по одобрението на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., както и всички мерки разписани в нея. „Когато администрациите в лицето на Министерството и Главна дирекция „Земеделие“ работят в синхрон и има сътрудничество, са налице положителните резултати за бенефициентите“, посочи зам.-министър Грудев.

На заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, еврокомисар Хоган представи част от вижданията на ЕК за опростяване на Общата селскостопанска политика. Предвижда се да бъде дадена възможност на бенефициентите по първи стълб, по директните плащания на площ, да имат по-голяма гъвкавост при заявяването на площите и при коригирането на допусканите от тях грешки в заявленията.

Официален отговор от ЕК:

Уважаеми господа,
Във връзка са ваши запитвания, отправени към говорителите на ЕК по земеделската политика, по отношение на скорошна среща на комисаря Фил Хоган, службата на говорителите на ЕК помоли да ви предадем техния отговор, тъй като те поддържат преки контакти само с медии: "Комисарят Хоган и заместник-министър Грудев имаха кратка среща в кулоарите на Съвета по земеделие и рибарство на 16 ноември, по време на която обсъдиха редица въпроси. Един от обсъдените въпроси бе за
българската програма за развитие на селските райони, която вече бе одобрена от Комисията. Комисарят Хоган изрази високата си оценка за близкото сътрудничество между българските власти и службите на Комисията за гарантиране на това мерките, включени в програмата, да отговарят напълно на политиката на ЕС за развитие на селските райони."

С уважение,
ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ЕК В БЪЛГАРИЯ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4666 |23.10.2015 Плевнелиев: Да дадем път на пряката демокрация и референдумите . 4| 4066 |14.10.2015 Миков: Думите на Борисов за проектите и партньорствата са срам за България . 0| 6960 |26.06.2015 Иван Иванов: За думите на Домусчиев ще сигнализираме прокуратурата . 11| 4346 |19.01.2015 Социолог: Думите на Борисов за жена президент са "жълт картон" за Плевнелиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads