Реклама / Ads
8| 2317 |29.03.2024 НОВИНИ

Акад. Денков: Врагът на Путин не е НАТО, а демокрацията

.
Източник: БГНЕС
„Врагът на Путин не е НАТО и военната мощ на Запада. Доктрината на НАТО е възпираща и отбранителна. Най-голямата заплаха за режима в Москва е демокрацията. Путин води война срещу демокрацията в НАТО и света, а не срещу НАТО като отбранителен съюз.“
 

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков, който присъства на конференцията „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“ по случай гошнината от присъединяването ни към Алианса.

 

По думите на Денков разширяването на НАТО е разширяване на демокрацията и върховенството на закона. 

 

„Руският президент казва, че разширяването на НАТО е заплаха за Русия и така оправдава войната си в Украйна. Путин показа, че заплахата не е в разполагане на войски на НАТО, такива нямаше до 2014 година преди незаконното анексиране на Крим. Няма и натовски структури в Украйна“, допълни премиерът в оставка.

 

Северноатлантическият алианс е гарант за сигурността на над 1 милиард души, заяви Денков.

 

„Времената са сложни и изискват сложни и трудни решения, които трябва да бъдат обяснени на хората. Съюзната сила е най-мощното послание към потенциални агресори. Само заедно можем да бъдем по-силни. 20 години по-късно осъзнаваме колко е важно да задълбочим интеграцията си в структурите на НАТО. Било е трудно на България заради корупция и чужди агенти. Вече две години има присъствие на НАТО и то ще се разширява“, допълни той.







По думите му НАТО ни гарантира колективна отбрана, сигурност и силна трансатлантическа връзк и обезсилва всеки потенциален агресор.

 

„Дневният ред на обществото зависи от решение на президента“, каза Денков в отговор на въпрос дали е готов да остане по-дълго на поста министър-председател, дори и в оставка предвид политическата ситуация.

 

В откриването на националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“ участваха също президентът Румен Радев, заместник министър-председателят и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.


.

„НАТО за България не е само стратегическа и външнополитическа цел, а стимул за утвърждаване на демократичните ценности, за социално-икономически напредък“, каза Мария Габриел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4408 |29.03.2024 Главнокомандващият армията на Украйна ген. Сирски: Ако руснаците настъпят към Харков, той ще стане фатален град за тях . 10| 2343 |29.03.2024 Калин Стоянов призова за честни и почтени избори . 4| 2301 |29.03.2024 Задържаха журналистка, заснела последното видео на Навални жив . 1| 2282 |29.03.2024 Потрес! Мъж кара в насрещното на магистрала "Струма" със 120 км/ч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads