Реклама / Ads
13| 2786 |18.04.2024 НОВИНИ

Архимандрит Никанор: ПАСЕ призна Руската църква за инструмент на кремълската пропаганда. Това ще се отрази на избора за нов глава на БПЦ!

.
Aрхимандрит Никанор
"Работата отива натам, че в един момент Московския патриарх Кирил (Гундяев) и други висши функционери на РПЦ МП ще бъдат подведени под наказателна отговорност пред светските съдилища за идеологическа подкрепа, оправдание и вдъхновение/благословение на войната на Русия срещу Украйна", пише архимандрит Никанор.
 

Архимандрит Никанор, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

МНОГО ТЕЖКО РЕШЕНИЕ ОТНОСНО РПЦ


Неминуемо ще се отрази на избора за нов глава на БПЦ!







ПАСЕ призна Руската православна църква за инструмент на кремълската пропаганда.


Работата отива натам, че в един момент Московския патриарх Кирил (Гундяев) и други висши функционери на РПЦ МП ще бъдат подведени под наказателна отговорност пред светските съдилища за идеологическа подкрепа, оправдание и вдъхновение/благословение на войната на Русия срещу Украйна.


Това е много сериозно!


След задълбочена дискусия на 17 април 2024 г. делегатите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) приеха резолюция за необходимостта от противопоставяне на тоталитарния режим на Путин и неговата война срещу демокрацията.


ПАСЕ потвърди, че при Путин Русия се е превърнала в де-факто диктатура и призова за това:


- официално да се признае нелегитимността на Путин като президент на Руската федерация;


- да се засили режима на санкции срещу Русия като държава-спонсор на тероризма, както и срещу режима на Лукашенко в Беларус;


- да се признае Руската православна църква за инструмент на руското влияние и пропаганда, който няма нищо общо със свободата на религията и изразяването, и да се гледа на патриарх Кирил и руската православна йерархия като продължение на неоимперската идеология на „руския свят“







Преди да приеме резолюцията, правната комисия на ПАСЕ подкрепи две важни поправки към документа. Съгласно приетите поправки Асамблеята признава, че режимът на Путин изповядва неоимперската идеология на „руския свят“, която Кремъл превърна в инструмент за разпалване на война. Йерархията на Московската патриаршия защитава тази идеология, обявявайки войната срещу Украйна и „сатанинския“ Запад за „свещена война за всички руснаци“. Асамблеята осъжда подобна реторика и подчертава, че подбуждането към извършване на престъпления на агресия, геноцид и военни престъпления само по себе си е престъпление.


Наистина жалко е, че се стигна и до това.


Аз предупреждавах още от първите дни на войната, че последиците ще са ужасни и катастрофални за всички, и че ще се върнем към най-лошите дни на (дано да е само) Студената война.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2327 |18.04.2024 Внимавайте! Измамници се представят за служители на БНБ . 0| 2369 |18.04.2024 В "Честно казано с Люба Кулезич" на 18 април . 3| 3337 |18.04.2024 Телевизията на Сидеров заплашена от глоба до 20 000 лева заради език на омразата . 3| 2291 |18.04.2024 Грузия се бори за европейския си път срещу копие на закона на Путин за чуждестранните агенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads