Реклама / Ads
21| 10085 |05.02.2024 НОВИНИ

Богомил Николов: Хората са крепостници на мобилните оператори

.
Мобилните оператори се радват на огромен комфорт - и на законодателен, и на регулаторен. Налице е голямо окрупняване през последните години, мобилните оператори се разрастват, завземат кабелните телевизии, интернет доставчиците. Стават още по-силни и могат да си позволят да поглъщат конкурентите си. На пазара ще останат само трите кита. Потребителите са превърнати в крепостници.
 

Това заяви пред Българското национално радио Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

 

Повод за коментара му е намерението на мобилните оператори да вдигнат цените за абонаментните си планове. За трето поредно увеличение в последните три години заговориха Vivacom, Yettel и A1. То дойде на фона на сделка, която разбуни духовете - покупката на “Булсатком”. 

 

Намеренията са компанията собственик на Vivacom “Юнайтед груп” да придобие “Булсатком”, но това предизвика гнева на синдикатите, които излязоха на протест, защото според тях това също ще доведе до повишение на цените. Сделката бе одобрена от Комисията за защита на конкуренцията и доведе до напрежение в политическите среди и призиви за спешни промени в закона и смяна на КЗК. Счита се, че тази сделка ще доведе до най-голямата концентрация на пазара. 





Днес Комисията за защита на потребителите ще проведе открито заседание по въпроса.

 

Трите мобилни оператори са били санкционирани 68 пъти за нелоялни практики през последните три години, уточни Богомил Николов. Според него обаче, те са по-скоро “шега” за операторите, отколкото адекватни и възпиращи. Според Николов в спешен порядък трябва да се прегледа законодателната рамка, като се започне от глобите. По думите му, ако те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма справедливост.

 

Според него трябва и да се прегледа статута на обвързаност, в който всички сме поставени – сега след изтичането на двете години на договора чрез юридически хитрини сме заставено отново да подпишем, защото иначе цената става двойна, подчерта Николов.





“България е единствената в ЕС и една от много малкото в цяла Европа държави, в които няма виртуални мобилни оператори – такива, които наемат капацитета на съществуващите мрежи. Те биха увеличили конкуренцията”, посочи Николов.

 

"Належащи са законодателни промени, които първо да върнат малко справедливост в тези отношения, в които потребителите са крепостници, и второ – да стимулират конкуренцията, за да имаме четвърти, пети, шести оператор. Към момента трябва да си изразим гнева!”, допълни той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9321 |05.02.2024 Най-субсидираният сектор никога не получавал и стотинка помощ от държавата? Хайде, бе! . 0| 5970 |05.02.2024 КЗП решава за цените на мобилните оператори . 2| 4328 |05.02.2024 Ще излязат ли зърнопроизводителите на нов протест? . 0| 4416 |05.02.2024 Наградите Грами: Тейлър Суифт влезе в историята с четвърти награден албум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads