Реклама / Ads
8| 9318 |05.02.2024 НОВИНИ

Най-субсидираният сектор никога не получавал и стотинка помощ от държавата? Хайде, бе!

.
Сектор зърнопроизводство никога не е искал пари за подпомагане на държавата и никога не е бил подпомаган. Преекспонират се твърдения. 
 

Твърдението направи в ефира на Българската национална телевизия Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Казваме твърдение, защото то е твърде далеч от фактите. Самата Жекова само преди няколко месеца опровергава тъкмо тези думи. На фона на поредните протести на зърнопроизводителите миналата година в ефира на Нова телевизия Жекова посочи


"20 лева е субсидията за 1 декар производство. 13 лева получаваме от Европейската комисия за това, че спазваме зелените изисквания. Това е плащането, което получаваме за 2022 г."


Всъщност това е един от най-подпомаганите сектори. 1.6 млрд. лв. директни помощи са за агросектора годишно. От влизането на България в ЕС през 2007 г., зърнопроизводителите са най-субсидираният бранш в българското земеделие. 





Заедно с Жекова в БНТ беше друг герой от миналогодишните събития. Симеон Караколев, който изненадващо (или не) е свързан с президента Румен Радев. Припомняме, че Караколев стои зад предизвикалата скандали инициатива за пилона на Рожен, чийто патрон е именно държавният глава. При откриването му Радев загатна и за политически проект с патриотичното име "Трети март". Караколев попадна под радара на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и е обвинен за злоупотреба с европейски средства. Във Върховния административен съд тече дело с акт за публично държавно вземане за над 1 млн. лева от ДЗФ. 

 

Сега Караколев, заедно с останалите будни земеделци, иска законови промени и гаранции, че те ще бъдат входирани в парламента и ще има обществено обсъждане. 


"Не знаем каква ще е ситуацията след ротацията, ще има ли въобще Народно събрание. Може да има изготвен законопроект, но да няма парламент. Искаме срокове. Преговорният процес не е завършен, протестната готовност е висока. Протести няма да има, ако успеем да убедим членовете си, че това си струва", посочи Караколев пред БНТ. 


Преговорният процес наистина продължава. Премиерът акад. Николай Денков заяви, че няма да участва във визитата на част от министрите в САЩ и ще остане, за да разговаря със зедеделците. Правителството вчера предложи 150 млн. лева в подкрепа на зърнопроизводителите през ДФ “Земеделие”. Премиерът Денков заяви, че ще се подпомогнат само бизнеси, които докажат, че са натрупали загуби през миналата година. Това обаче ще стане след подаване на декларациите пред НАП. Днес предстои на брифинг да стане ясно дали тази подкрепа ще бъде достатъчна, за да потуши напрежението. Брифингът е обявен за 11 ч. 





Нито Караколев, нито Жекова казаха дали ще искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Самият Денков заяви, че този въпрос не е обсъждан. 


Вече писахме, че е напълно възможно обаче Вътев да бъде сменен при ротацията, въпреки че на пръв поглед името му не се тиражира при преговорите между партиите в сглобката. В края на ноември миналата година обаче фермери и земеделци се обърнаха към ГЕРБ и ДПС и поискаха двете партии да се “заемат с проблемите им”, защото властта не е изпълнила нито едно от обещанията си, поети през лятото, за да се прекратят протестите на зърнарите. Точно тогава бе поискана оставката на Кирил Вътев като земеделски министър. Въпросът е дали главата му ще падне при ротацията, за да може да е спокойно "царуването" на ГЕРБ при смяната на Николай Денков с Мария Габриел. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5970 |05.02.2024 КЗП решава за цените на мобилните оператори . 2| 4328 |05.02.2024 Ще излязат ли зърнопроизводителите на нов протест? . 0| 4416 |05.02.2024 Наградите Грами: Тейлър Суифт влезе в историята с четвърти награден албум . 0| 4198 |05.02.2024 Слънчево, с температури към 15° днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads