Реклама / Ads
17| 18435 |12.09.2023 ГЛАСЪТ

Има ли общо протестът на овцевъдите с Радев? Отговорът се крие под знамето на Рожен

.
Има ли нещо общо между президента Румен Радев, пилона на Рожен и протеста на овцевъдите, които обявиха стачна готовност и заплашиха с блокади по ключови пътни артерии у нас? Вероятно да. Отговорът се крие в един от организаторите на тези демонстрации, който вероятно чисто случайно е и създателят на инициативата за най-високо веещото се национално знаме в Европейския съюз - Симеон Караколев.
 

Преди дни стана ясно, че Националната овцевъдна и козевъдна асоциация готви протести в цялата страна с няколко искания. Едно от тях е незабавно изплащане на цялата сума от 2013 млн. лева по помощта за Украйна. От НОКА недоволстват още срещу неглижирането на сектор “Животновъдство” и липсата на какъвто и да е диалог с държавата. НОКА сезира и Българската аграрна камара за проблемите, както става ясно от публикацията от председателя на овцевъдите Симеон Караколев.

 

Има значение кой говори 

 

Много добре си спомняме броженията около инициативата с пилона на Рожен. Спомняме си крупните дарения, дадени от редица държавни структури, когато страната се управляваше от служебното правителство, назначено от Румен Радев. Самият държавен глава беше патрон на патриотичната инициатива, която раздели обществото на безродници и родолюбци. Много фирми също дариха немалки суми пари, за да подкрепят изграждането на 111-метровия пилон на стойност 1 млн. лева.

 

Симеон Караколев пък е не съвсем безспорна фигура. Инициативата “Пилон Рожен” е на фондация “Наследство в бъдещето”, която е организатор и на самия събор в Рожен. Именно зад нея стои Караколев. Още преди месеци от “Свободна Европа” писаха, че Караколев  е член на Консултативния съвет по животновъдство към Министерството на земеделието и храните и на Съвета по генетични ресурси в животновъдството. Работи и по учредяването на Съюз на овцевъдите в Европа. Основател е и на Националната овцевъдна асоциация. През 2006 г. учредява Национална асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна овца.

 

Сдружението получава пари от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Според Караколев - за поддръжката на ливадите на Рожен. Справка на Свободна Европа в Търговския регистър показва, че Караколев, освен начело на сдружението и фондацията за Рожен, е председател или съпредседател в десетина браншови асоциации и сдружения с нестопанска цел, както съдружник в две фирми - "Моника 04" и “Виктор 04”. Те са с наложени запори с искове за стотици хиляди левове, както и дългове за стотици хиляди левове.

 

Караколев е попаднал и под радара на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и е обвинен за злоупотреба с европейски средства. Във Върховния административен съд тече дело с акт за публично държавно вземане за над 1 млн. лева от ДЗФ. 

 

Участието на Симеон Караколев, връзката с пилона на Рожен и държавния глава може и да са чисто съвпадение. Може обаче и да не е и това има значение. 

 

Причината е проста - между “Дондуков 1” и “Дондуков 2” непрестанно хвърчат искри. Президентът нееднократно е наричал критиците си безродници, включително в речта си от връх Рожен.

 

Самият президент има интерес в страната да има подобно напрежение. Ако, както казва и самият Караколев, различни представители на сектор “Земеделие” излязат на подобен протест и ултимативно блокират пътища с искания за повече пари, това би могло да разклати и без това нестабилната “сглобка” между ГЕРБ и ПП-ДБ.

 

Поредни предсрочни избори биха дошли дюшеш на президента, който отново ще трябва да назначи свой служебен кабинет и отново да продължи да управлява страната, която две години бе без редовно правителство. Възможно президентът да няма нищо общо и Румен Радев просто да потрива ръце в очакване, още повече че редовното правителство в момента се опитва да ограничи правомощията на президентската институция, а “Дондуков 1” и “Дондуков 2” се обвиняват взаимно за това кой иска да овладее службите. 

 

Възможно е обаче и друго - именно Караколев, който помогна на Радев да постави основите на потенциалното си “народно движение”, да изпълнява и указания - да клати лодката.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11647 |29.06.2023 Какво е общото между БКП, лагера в Белене и “Възраждане”? Анонимници във Facebook . 34| 9942 |08.04.2023 Един неандерталец до 55 от над 100-е интелектуалци: Защо кокошка загина от любов и какво е общото с Борисов? . 7| 29928 |28.02.2017 „Протестът” в „Пирогов” не е това, което ни пробутват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads