Реклама / Ads
14| 8744 |11.08.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Явор Божанков: Пилонът на Рожен е еманация на криворазбрания патриотизъм

.
Източник: БГНЕС
"Що е то патриотизъм и има ли почва той у нас? Бе въпрос на време. Пилонът да се наклони. Псевдопатриотизмът да спихне."
 

Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Вижте и цялата публикация:

 

"111 метровият “триумф на българщината” трябваше да накара света да говори за България с цитирам: “уважение и почит”.

 

Пилонът на Рожен е еманация на криворазбрания патриотизъм:





-Щръкналият байрак е произведен в Турция.

 

-Роди се като “преместваем обект” с амбиция да стане “постоянен” но с тенденция да свърши “полегнал”. Нещо, като подпорната стена-хотел на Алепу, но в Родопите.

 

-Построен уж с частни дарения, под патронажа на президента Радев. Той пък с писмо “побутна” и държавни учреждения да “дарят” общи пари от данъците ни.

 

-Властелинът на българщината и вдигач на пилони – Караколев, получава държавни средства, но според Търговския регистър е затрупан от дългове и запори. Във Върховния административен съд тече дело срещу сдружението за развъждане на млечни овце на Караколев с акт за публично държавно вземане за над 1 млн. лв. Той е издаден от ДФЗ на базата на доклад на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ “за създаване на изкуствени условия с цел неправомерно получаване на пари от ЕС и от националния бюджет”.

 

-При откриването на пилона, НАП установи, че масово не се издават касови бележки.

 

-Днес между отделните елементи в основата са се образували пукнатини, в които влиза човешка длан. На места липсват части от постамента. Вирнатата ни до небето национална гордост й е необходим ремонт на ремонта. Кюлна се. И тръгна да пада.





Еманация на криворазбрания патриотизъм.

 

В такива моменти е добре да припомним на тези хора (псевдопатриотите):

 

-Да плашиш с имигранти не е проява на родолюбие. Накрая може да се окаже, че благодарение на имигрантите, в Париж изобщо чуха за България. Може имигрант да вдигне трибагреника и да цитира химна, а ние най-сетне да разберем. Цветът на кожата и етническата принадлежност не са повод за омраза.

 

-Да определяш коя е традиционната сексуална ориентация, според българската правна традиция, не е проява на здрав християнски морал. Определящите нямат такъв морал, за да го споделят. Имат достатъчно омраза – това раздават.

 

Може човек с нетрадиционен цвят на кожата или нетрадиционен етнически произход, и да – с нетрадиоционна сексуална ориентация, да бъдат следващите шампиони, учени, работници, учители и лекари.

 

Които да накарат света наистина да говори за България с уважение и почит. Пилонът никога няма да направи това. Криворазбрания патриотизъм, хомофобията и омразата никога няма да ни дадат повод за гордост.

 

Ето един такъв повод (истински): България вече не е най-корумпираната държава в ЕС. Нито е най-бедна. Унгария е. Там, където патриотарщината и национализмът властват. Помислете над това.





И когато тази тенекия падне, а тя ще падне – давам една идея с какво да я заместим:

 

Полярната мисия на военно-изследователския кораб “Св.Св. Кирил и Методий. Фактът, че България спечели уважението на учени и моряци от цял свят. Защото редовно пропътува над 13,000 км. до Антрактида. Обединеният български, военен и научен капацитет, симбиозата между СУ “Св. Климент Охридски” и военноморските ни сили – направиха България водеща научна сила на полюса! Това е повод да кажем: горди сме, че сме българи.

 

Нека да помислим колко български “патриоти” знаят и се гордеят с това? И колко веят байраци, радват се на бетон и ръждавейки?

 

Когато се научим какво е истински патриотизъм, тогава и светът ще гледа на нас с уважение и почит.

 




А повод за последното имаме. Просто трябва да го видим!"

 

Явор Божанков, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 48421 |10.08.2024 Камен Алипиев - Кедъра: След Олимпиадата трябва чиновниците да изтрезнеят и да се вгледаме в българския спорт . 13| 2851 |07.08.2024 Любомир Стефанов: Политиците сами уронват минималния си престиж и го въргалят в публичния прах на презрение и срам . 25| 11640 |04.08.2024 Вени Марковски: Kак тръгва слухът, че жените боксьорки са мъже - от близък до Кремъл шеф на МБА . 2| 3638 |03.08.2024 Станимира Петрова: Няма как да сравним мъжката сила с женската. Вярвам, че българският бокс ще се завърне с медал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads