Реклама / Ads
2| 4236 |18.12.2014 НОВИНИ

Дъбов: Прави се опит ДАНС и ДАТО да бъдат подчинени на МВР

.
Депутатът от „БСП лява България“ Димитър Дъбов Източник: Булфото
„Самият факт, че промените в ДАНС и ДАТО се правят в Закона за МВР през преходните и заключителните разпоредби, а не в специалния закон, който касае тези служби, показва един опит те да бъдат подчинени на МВР и полицията”.
 
Това заяви народният представител от БСП лява България Димитър Дъбов от трибуната на Народното събрание. Според него има няколко неща, които са притеснителни в случая, като на първо място е аргументът за балансиране на системата за управление на сектор „Сигурност”, чрез връщане на правото на президента да назначава председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

„Ние имахме утвърдена практика, когато председателят на ДАНС се утвърждаваше от българския парламент и няма нищо нелогично представителите на различните политически сили да го правят. Прехвърлянето на ГДБОП отново в МВР с мотива, че не работи добре, не кореспондира с реалните резултати за периода, в който службата е в системата на ДАНС”, каза Димитър Дъбов. Пред народните представители той обясни, че има извършени над 270 операции, три от които са свързани с партньорските служби.
    
„В законопроекта се предвижда и закриване на дирекция „Технически операции” в ДАНС, което нарушава принципа да няма свръхконцентрация на правомощия в една институция. Предлага се и въвеждане на конкурсно начало при назначаване на служители в ДАНС, което не съответства на функциите и характера на агенцията. Назначаването става при неясни критерии, но не конкурсното начало е това, което ще даде възможност за по-добър подбор в системата на ДАНС”, коментира Димитър Дъбов.

Народният представител от БСП припомни, че действащият Закон за МВР е влязъл в сила на 1 юни тази година. „Можем да кажем, че неговият живот в практиката е около 5 месеца. За този период в България се смениха три правителства. Логично е да се запитаме, защо е тази припряност да го разглеждаме преди да сме приели бюджета за 2015 г. Законът за МВР ли е най-важният закон в България, това ли е препъникамъкът, с който трябва да се занимаваме този месец”, попита Дъбов.

Депутатът от левицата изрази мнение, че е добре да се потърси какви са причините за това. „Или се прави на инат, или имаме реваншистка политизация или пък се очертава поредната чистка в МВР и ДАНС”, категоричен бе той. Дъбов каза още, че контраразузнаването и разузнаването не трябва да бъдат зависими от полицията и тя не бива да е водеща сред тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4169 |16.12.2014 Ужас по сиропиталищата! Деца посягат на живота си като последно спасение . 9| 3826 |16.12.2014 Първанов: За провала на “Южен поток” вина имат 6 правителства . 1| 3958 |15.12.2014 Правим нов закон за чужденците и имиграцията . 2| 3932 |13.12.2014 ЧЕЗ направи дарение на жителите на Мизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads