Реклама / Ads
0| 2453 |19.04.2024 НОВИНИ

Денис Прокопенко: Колко още опровержения на лъжите на Кремъл за "Азов" трябва да предоставим?

.
Денис Прокопенко
"Колко още украински войници, бойци от нашата бригада, които защитават не само свободата и независимостта на Украйна, но и целия свободен западен свят от истинските, невъобразими днешни нацисти, трябва да загинат и да бъдат ранени заради липсата на необходимите съвременни западни оръжия?", пита командирът на "Азов".
 

Дeнис Прокопенко, командир на 12-а бригада специални сили "Азов" на Националната гвардия на Украйна, Facebook. Преовдът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 

Глупости. Това е първата дума, която ми идва на ум в контекста на съществуващата забрана за прехвърляне на западни оръжия на 12-та бригада специални сили "Азов" на Националната гвардия на Украйна.






Малко хора в Украйна знаят за нея и почти никой не говори за нея публично. Време е да привлечем вниманието към тази кафкианска ситуация и да я направим публично достояние.


От 2017 г. насам редица закони за консолидираните бюджетни кредити на САЩ (законопроекти за бюджетните кредити) съдържат следното изменение: "Нито едно от средствата, предоставени по силата на този закон, не може да се използва за предоставяне на оръжие, обучение или друга помощ на батальона "Азов".


През 2015 г. конгресменът Джон Кониърс младши, демократ от Мичиган, предложи това изменение към Закона за бюджетните кредити на Министерството на отбраната за финансовата година, приключваща на 30 септември 2016 г. Конгресменът внася поправката, като отбелязва, че списание Foreign Affairs и "други водещи медии" са описали батальона "Азов" като "открито неонацистки" и "фашистки".


Според съобщения в медиите Министерството на отбраната впоследствие е призовало предложеното изменение да бъде оттеглено с аргумента, че помощта за "Азов" вече следва да бъде забранена от Закона "Лийхи", който гласи, че "не се предоставя помощ на ... която и да е част от силите за сигурност на чужда държава, ако държавният секретар разполага с достоверна информация, че тази част е извършила грубо нарушение на правата на човека". По това време забраната за трансфер на оръжие към "Азов" не беше включена в окончателния закон.


През 2017 г. обаче това изменение вече беше включено в текста на законопроекта за бюджетните кредити. То е включено и в тазгодишния законопроект за бюджетните кредити за отбрана.


Заслужава да се отбележи, че Законът "Лийхи", който изисква случаите на нарушаване на правата на човека да се разглеждат въз основа на конкретни факти, не е приложен към "Азов", а решението за приемане на поправката се основава главно на характеристиката на "Азов" от западните медии, които очевидно са формирали отношението си към подразделението под влияние на пропагандата на Москва. Всички основни обвинения срещу "Азов" бяха многократно отхвърлени въз основа на факти в мрежата и в медиите. По-специално, на адрес https://www.azovcontrafake.com/.


Има ли смисъл да се изтъква още веднъж, че самата формулировка "батальон "Азов", използвана в закона, всъщност се отнася до несъществуващо подразделение? В края на 2014 г. "Азов" престана да бъде батальон и се превърна в отделно подразделение на специалните сили. От февруари 2023 г. нашето подразделение е 12-а бригада специални сили "Азов" на Националната гвардия на Украйна. Не е батальон, не е полк. Това е бригада.


Именно тази поправка, която от година на година преминава от един законопроект за бюджетните кредити в друг, е причината през 2022 г., по време на отбраната на Мариупол, "Азов" да не разполага с най-новите западни оръжия. По това време ние задържахме превъзхождащите сили на противника в обсадения град Мариупол, като използвахме изключително ограничените ресурси, с които разполагахме, и бяхме изключително ефективни. Колко човешки живота можеха да бъдат спасени и какви щяха да бъдат резултатите от отбраната на града, ако освен с висока мотивация, сплотеност и професионализъм, "Азов" разполагаше и със съвременни бронирани машини и артилерийски системи?


Дори след 2022 г., когато изглеждаше, че светът най-накрая е научил истината за Азов, ние все още нямаме възможност да изпращаме наши войници на повечето от водещите западни военни учения и не получаваме необходимите оръжия, които нашите съюзници предоставят на Украйна. Този проблем отчасти се решава от доброволци и съзнателни украинци, които правят всичко възможно, за да помогнат на подразделението: например доброволческият проект "Тиловики" събра 77 млн. гривни за закупуването на 17 бронетранспортьора FV432 "Булдог" за бригада "Азов". Но войната изисква повече.






Цяла Украйна сега преживява това, с което Азов се сблъсква от 2014 г. насам. За съжаление Азов беше не само първата част в украинската армия, която въведе западните военни стандарти, но и една от първите и основни цели на пропагандата на Москва. От началото на руско-украинската война през 2014 г. Русия обвинява Азов и други доброволчески части в "неонацизъм" и се опитва да ги унищожи. През 2022 г. руснаците искаха да "денацифицират" цяла Украйна, окачествявайки цялата нация като "нацисти". Преди 10 години никой не помогна на Азов да устои на влиянието на вражеската пропаганда. Днес цялата страна се намира в същото положение. И точно както Азов в продължение на 10 години, сега Украйна може да се сблъска с липсата на западна помощ.


Подчертавам, че самото съществуване на подобни поправки и забрани не само пречи на "Азов" да изпълнява още по-ефективно бойните си задачи, но е удар по отбранителната способност на страната ни, накърнява имиджа на Украйна на международната арена и е унизително за цялата украинска армия.


Няма никакви доказателства или потвърждения на обвиненията, които руската пропаганда отправя срещу Азов от 10 години насам. Ако имаше такива, делегации на бойци от Азов нямаше да бъдат приемани в САЩ, Европа и Израел. Азов нямаше да провежда срещи с представители на Конгреса на САЩ и правозащитни организации. Те нямаше да говорят в ООН, Съвета на Европа или в най-добрите западни университети. Нямаше да дават интервюта за водещите световни медии и нямаше да участват в панелни дискусии на големи военни конференции. Това е абсурдът на ситуацията: "Азов" е приветстван на най-високо ниво в целия западен свят, но все още не са му дадени оръжия.


"Азов" е свикнал сам да преодолява трудностите. Ние бяхме първото подразделение в Украйна, което прие стандартите на НАТО, и го направихме по собствена инициатива. Без западни оръжия за 10 години се превърнахме в едно от най-боеспособните подразделения в страната. Нашите войници се завръщат в строя след руски плен, побеждават врага и изпълняват всички задачи, поставени от командването.


Никакви препятствия няма да ни спрат по пътя ни. Справедливостта обаче изисква отговори. Колко още опровержения на лъжите на Кремъл трябва да предоставим, преди политиците на Запад най-накрая да отворят очи за истината? Докога едно структурно звено на Силите за сигурност и отбрана на Украйна, подчинено на военното ръководство на държавата, ще бъде заклеймявано с подобни унизителни поправки?

 

И най-важното, колко още украински войници, бойци от нашата бригада, които защитават не само свободата и независимостта на Украйна, но и целия свободен западен свят от истинските, невъобразими днешни нацисти, трябва да загинат и да бъдат ранени заради липсата на необходимите съвременни западни оръжия, за да бъде "Азов" най-накрая изваден от законопроекта за бюджетните кредити и от всички черни списъци?




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2356 |19.04.2024 Нургюл Салимова не успя да запише най-впечатляващата победа в кариерата си . 0| 2307 |19.04.2024 Цветелина Пенкова пред форум на Политико: Трябва да създадем нов индустриален план на Европа . 0| 2380 |19.04.2024 Кардиолог: По-ниските температури означават по-голям риск от коронарни, мозъчни и други заболявания . 2| 2602 |19.04.2024 "Само дано не умра, размазан между ламарини". Четири години без журналиста Милен Цветков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads